papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-11-08

Τρία χρόνια υπολόγιζαν λάθος την κράτηση για την περίθαλψη - Πλήρης ανάλυση - Υπόδειγμα αίτησης προς ΓΛΚ επιστροφής παρακρατηθέντων

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Κυκλοφορεί τελευταία μία αίτηση προς το ΓΛΚ που ζητά επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών λόγω περίθαλψης από το Σεπτέμβριο 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016. Επειδή έγινα αποδέκτης πολλών ερωτήσεων επί του θέματος το έψαξα και προέκυψε ότι η εσφαλμένη παρακράτηση γινόταν όχι για ένα έτος αλλά για τρία. Δείτε πως...
Μέχρι τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου 2013 η περίθαλψη υπολογίζονταν για τους δημοσίους υπαλλήλους, άρα και για τους αποστράτους, επί του καταβαλλόμενου ποσού. ΚΠ Χ 4% = Κράτηση Περίθαλψης. Δείτε Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου 2013.
Αντιθέτως για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ υπολογίζονταν από το αρχικό ακαθάριστο ποσό της σύνταξης. Μετά την υπαγωγή όλων των συνταξιούχων για περίθαλψη στο ΙΚΑ, αποφασίσθηκε να προσαρμοσθεί και η σχετική κράτηση.
Έτσι από τη σύνταξη του Οκτωβρίου 2013 η περίθαλψη άρχισε να υπολογίζεται στη Βασική ακαθάριστη Σύνταξη αφού προστεθούν ΕΟΒ Συζύγου και Τέκνων. [1 + 2] Χ 4% = Κράτηση Περίθαλψης. Δείτε Ενημερωτικό Σημείωμα Οκτωβρίου 2013.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 το 4% γίνεται 6% και ο υπολογισμός γίνεται και πάλι επί της Βασικής ακαθάριστης Σύνταξης + ΕΟΒ Συζύγου και Τέκνων. [1 + 2] Χ 6% = Κράτηση Περίθαλψης. Δείτε Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου 2015.
Τον Μάιο του 2016 στο ν.4387/2016 σαφέστατα αναφέρεται ότι η κράτηση γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό (δεν περιλαμβάνονταν δηλαδή οι μειώσεις των Ν.3865/2010, Ν.4002/2011, Ν.4024/2011, Ν.4051/2012 και Ν.4093/2012, αφού δεν αποτελούν εισόδημα), πλην όμως εφαρμόσθηκε μόνον στη σύνταξη Οκτωβρίου 2016.

Κατόπιν των παραπάνω κρίνεται σκόπιμη η αποστολή στο ΓΛΚ της αίτησης που ακολουθεί με την οποία ζητάμε την επιστροφή των παρανόμως αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών με το σκεπτικό ότι από τον Οκτώβριο 2013 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2016 ο υπολογισμός της κράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ (περίθαλψη) γινόταν με εσφαλμένο τρόπο.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

18 σχόλια:

  1. Σε ποια διευθυνση και τμημα παει η αιτηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διεύθυνση: Διενέργειας Μεταβολών και Δειγματοληπτικών Ελέγχων επί των Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων
      Τμήμα: Γ’

      Διαγραφή
  2. Απόστολέ καλησπέρα.Σε ευχαριστώ για την σπουδαία πληροφορεία.Την στέλνουμε ταχυδρομικά συστημένη,με κούριερ ή με κάποιον άλλον τρόπο για να γνωρίζουμε οτι την παράλαβαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί την στέλνουν συστημένη. Εγώ την στέλνω απλή για να πάρει γενικό πρωτόκολλο.

      Διαγραφή
    2. Σε καθε πρωτευουσα νομου, υπαρχει η ''ΥΔΕ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ΄΄ στην οποιαν μπορουμα να δινουμε αιτησεις προς ΓΛΚ, για διαβιβαση (μας δινει και αριθμο πρωτοκολλου).
      πχ στην Λαρισα ειναι Μανωλάκη 9-11, Κτίριο Γ, Λάρισα, τηλ.2410252450.

      Διαγραφή
  3. Πληροφορήθηκα ότι επιστροφή προβλέπεται μόνον για το ποσόν από τον Μάιο του 2016 και μετά.Εχεις υπ'όψη σου κάτι τέτοιο;(pkostop)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΑΑΣ λέει από το 2012 έως το Σεπτέμβριο του 2016.
      Η ΕΑΑΑ λέει από το 2010 έως Σεπτέμβριο του 2016.
      Ένας συνάδελφος λέει από το Μάιο του 2016.
      Οι απόστρατοι της ΕΛΑΣ λένε από το Σεπτέμβριο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016.
      Ο Παπαπαρίσης λέει από Οκτώβριο 2013 μέχρι Σεπτέμβριο του 2016.
      Ποιος όμως από τους παραπάνω το αποδεικνύει;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Συνάδελφε ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση.
      Βέβαια η επιβάρυνση του Κράτους από αυτή την «αβλεψία» είναι ασήμαντη, γίνεται όμως μεγάλη όταν θα υποβάλουμε ατομικά έκαστος εξ ημών τις ενστάσεις μας.
      Στην Ελλάδα, του σήμερα, το κράτος εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του ντοβλετιού του οποίου είμαστε ραγιάδες και όχι πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος νόμου και κράτος δικαίου, ούτε απρόσωπη διοίκηση που έχει μπροστά της κυρίαρχους πολίτες.
      Το ΓΛΚ έχει την δυνατότητα, με μόνο μία επιστολή των Ενώσεων Αποστράτων να κρίνει αν είναι νόμιμο το αίτημα και να ενεργήσει ανάλογα, όπως ακριβώς κάνει όταν επέρχονται μεταβολές στις συντάξεις μας.
      Ανθρωποώρες χαμένες, επιβάρυνση υπηρεσιών να πρωτοκολούν, μελετούν, καταχωρίζουν αιτήσεις και να απαντούν σε έκαστο εξ ημών ξεχωριστά.
      Το αποτέλεσμα είναι η φαυλοκρατία ως μόνιμο χαρακτηριστικό. Η φαυλοκρατία συνεχίζει την διαχρονική παράδοση της αυθαιρεσίας των κυρίαρχων και των δυνατών.
      Και τι θα γίνει με όλους εκείνους, τις χήρες συναδέλφων που δεν έχουν την τύχη να γνωρίζουν Η.Υ και ταυτόχρονα να έχουν την τύχη να είναι σε επαφή με κάποιον καλό «συνάδελφο» που γνωρίζει το αντικείμενο.
      Η ΕΑΑΣ θα πρέπει για πολλούς και διαφόρους λόγους να χειρίζεται συλλογικά τέτοιου είδους υποθέσεις, να προτείνει στο Δημόσιο καινοτόμες λύσεις και να ενεργεί συντονισμένα με τις άλλες Ενώσεις .
      ΜΘΠΧ
      Στέργιος Σμυρλής

      Διαγραφή
  4. Μιλησα με το γενικο λογιστηριο (τηλ 210 3329900) και μου ειπαν 1. οτι ειναι καλυτερα να σταλει συστημενη η οποια αιτηση και 2. οτι ο σωστος ΤΚ ειναι 10682.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αιτήσεις του επίσημου site του ΓΛΚ έχουν ως ΤΚ 1116
      https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis/7Ypovoliaitisewn/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%20%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD%20%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/AITHSH.pdf

      Διαγραφή
    2. Το ΤΚ 1116 προφανως ειναι λαθος. Ισως προκειται για την Ταχυδρομικη Θυριδα 1116 που παει η απλη αλληλογραφια του ΓΛΚ. Οταν προκειται ομως για συστημενο δεν παει στην Θυριδα αλλα παραδιδεται με χρεωση. {Το λεω αυτο γιατι καποιος ανωτατος ε.α. (οσο δεν παιρνει ανωτατος) ειπε οτι θα το στειλει συστημενο στην Θυριδα και δεν χρειαζεται ο ΤΚ. Θα υπογραψει η Θυριδα δηλαδη. Αυτο για να γελασουμε και λιγο}

      Διαγραφή
    3. Σωστά Στυλιανέ: ΤΘ 1116 και ΤΚ 101 10: Αυτό φαίνεται στο επίσημο site του ΓΛΚ https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis/7Ypovoliaitisewn/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%20%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD%20%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/AITHSH.pdf

      Διαγραφή
  5. Καλημερα κ Αποστολε πως μπορω να κατεβασω την αιτηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κλικ αριστερό πάνω στην εικόνα της αίτησης και στη συνέχεια κλικ δεξιό και με copy paste τη σώνουμε στον Η/Υ μας.

      Διαγραφή
  6. Η επιλογή: Εύρεση Ταχ. Κώδικα
    στο http://www.elta.gr/
    με στοιχεία αναζήτησης:
    Νομός>Αττικής
    Πόλη > Αθήνα-Προάστια
    Περιοχή> Αθήνα
    Διεύθυνση >Κάνιγγος 29
    δίνει
    106 82
    (Άγγελος Σωτηρίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ότι με αφορά την πήγα όπως κι εκείνη με τα 020 λεπτά στην "ΥΔΕ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ" στη Δνση Μανωλάκη 9-11, 5ο όροφο στη Λάρισα. Στην αρχή μου είπαν να την στείλω απευθείας αλλά επέμεινα και την πήραν. Για να με αποτρέψουν μου είπαν ότι τις μαζεύουν και τις στέλνουν μία ή δύο φορές το μήνα. Κανένα πρόβλημα απάντησα στον κ. Γιάννη και την πήρε με χαμόγελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΓΩ ΒΓΗΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ? ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ? Η ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ? ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΔΙΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΩ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι με λάθος τρόπο κρατήσεις έγιναν μόνον στους συνταξιούχους και σ αυτούς επιστράφηκε κατά πολλούς λιγότερα από όσο έπρεπε. Η περίοδος για το Δημόσιο τομέα και ΕΔ - ΣΑ ήταν από Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2016. Δεν αφορά εν ενεργεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.