papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-02-17

Ενημέρωση από δικηγόρο κ. Κοντό Βασίλειο για απόφαση Ολομέλειας Ελ Συν σχετικά με την παρακράτηση της ΕΑΣ


Όπως έχει γίνει γνωστό, με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε πιλοτική δίκη, κρίθηκε ότι η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ Ν.3865/2010) στις συντάξεις (από τα 1.400,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστά από 3% έως 14%, ανάλογα με τη σύνταξη που έχει κανονισθεί στον κάθε συνταξιούχο) από 1.8.2010, αντίκεινται σε διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ. Με τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης την 10.2.2017, έγινε επίσης γνωστό ότι η παύση της παρακράτησης της εν λόγω Εισφοράς θα λάβει χώρα εφεξής, χωρίς επιστροφή των ήδη παρακρατηθέντων ποσών. Αναδρομικά, θα δικαιούνται μόνον όσοι έχουν προσφύγει ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν από τη δημοσίευση της απόφασης.

Το Γραφείο μας ήδη από την 12.11.2010 απέστειλε το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα προς τους στρατιωτικούς συνταξιούχους για τη διεκδίκηση της επιστροφής της παρακρατούμενης ΕΑΣ και την παύση της παρακράτησής της εφεξής. Κατόπιν τούτου αρκετοί συνάδελφοι ε.α. έχουν ασκήσει σχετικές ενστάσεις, οι οποίες εκκρεμούν προς εκδίκαση ενώπιον Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παραστάθηκα δε, κατά την πιλοτική δίκη που διεξήχθη ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου την 7.1.2015. 
Περαιτέρω με το από 2.6.2015 ενημερωτικό σημείωμα μας, ενημερώσαμε τα ε.α. στελέχη ότι ανεξαρτήτως εάν έχουν ασκήσει ένσταση, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καταβολή αναδρομικών από 1.8.2010, θα έπρεπε να ασκήσουν αγωγή το συντομότερο και οπωσδήποτε πριν από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατόπιν τούτου πολλοί ε.α. στρατιωτικοί άσκησαν αγωγή και αναμένεται η εκδίκασή τους.
Για όσους έχουν ασκήσει ένσταση ή αγωγή, στο προσεχές διάστημα, αφού παραλάβουμε το κείμενο της απόφασης θα σας ενημερώσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες.

1 σχόλιο:

  1. η παύση της παρακράτησης της εν λόγω Εισφοράς θα λάβει χώρα εφεξής...ΠΟΤΕ;;;;.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.