papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-09-01

Περαιτέρω μειώσεις σε συντάξεις και ¨ορατός" κίνδυνος για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ και ΣΑ


Ανάλυση του Λοχαγού ε.α (Ο) Ηλία Νατσιούλα, Απόφοιτου Οικονομικού ΣΣΑΣ και Οικονομικός Σύμβουλος ΕΣΠΕΘ


Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη κρύβει το νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή για τα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ και περιλαμβάνει διατάξεις για το μισθολόγιο και το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό. 

 

Δείτε τι συζητιέται στη Βουλή για ψήφιση:

 

Στο άρθρο 3 ορίζεται ότι «από 1/1/2017 οι συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο δημόσιο και αμείβονται με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (ειδικά μισθολόγια) είναι οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές της πα­ραγράφου 10 του άρθρου 153, του ν.4472με εξαίρεση την προσωπι­κή διαφορά του άρθρου 155 του ν. 4472/2017».

 

Τι σημαίνει αυτό:

 

Στο ν.4472/2017 καθορίστηκαν νέοι μισθοί (δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμη) για όσους ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμε­νικούς, πυροσβέστες κλπ). Πολλά στελέχη θα δουν στα αντίγραφα μισθοδοσίας, μόλις εφαρμοσθεί αυτό το μισθολόγιο (έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2017), ένα νέο «επίδομα» που θα λέγεται προσωπική διαφορά.

 

Αυτή η προσωπική διαφορά θα είναι το ποσό που θα εξακο­λουθούν να λαμβάνουν, αν με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές τους είναι μικρότερες σε σχέση με το προηγούμενο. Αν δηλαδή ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με νέο μεικτό μισθό 1.680€ και προηγούμενο 1.760€, θα εξακολουθεί να λαμβάνει «σχεδόν» τον ίδιο μισθό και θα διατηρεί αυτά τα 80 ευρώ, ως προσωπική του διαφορά.

 

Αυτή η προσωπική διαφορά δεν θα υπόκειται σε ασφαλιστική κράτηση, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι αυτό το ποσό δεν θα μετρά στη σύνταξη. Αυτό συνεπάγεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων για όσους θα αποχωρούν από 1-1-2017 και μετά, καθώς πλέον οι συντάξιμες αποδο­χές τους δεν θα περιλαμβάνουν την προσωπική διαφορά, αλλά μόνον τις τακτικές τους αποδοχές. Για τους νέους που εισέρχονται στις ΕΔ και ΣΑ από 1-1-2017 και μετά δεν χρειάζεται καν ανάλυση για το τι έχει συμβεί. Αυτά τα στελέχη θα λαμβάνουν νέες αποδοχές πολύ μειωμένες σε σχέση με τους εισαχθέντες των προηγούμενων ετών και χωρίς  προσωπικές διαφορές.

 

Θυμίζω ότι με εγκύκλιο ορίζεται ότι ορισμένοι χρόνοι που αναγνωρίζονται, χωρίς εξαγορά, δεν συνυπολογίζονται ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης ούτε στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών κατά τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Ευελπιστούμε ότι σε αυτούς τους χρόνους δεν θα συμπεριλαμβάνεται και τα χρόνια εκστρατείας που διανύθηκαν προ 1-10-1990.

 

Νέος Κίνδυνος - Κατάργηση προσωπικής διαφοράς;

 

Ποιος μας λέει ότι η προσωπική διαφορά δεν θα κοπεί στο μέλλον;

Θα πουν ότι κινδυνολογούμε!! Ότι εμείς λέμε Ψέματα!!

Νομίζουν ότι ξεχάσαμε τι έλεγαν και στο παρελθόν; 

Δυστυχώς για αυτούς τα γραπτά μένουν.


Τα ίδια έλεγαν και με την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων. Κάποιοι έλεγαν «οι… δεν ψηφίζουν μειώσεις σε συντάξεις..»

Αλήθεια από τότε που το δήλωσαν μέτρησαν πόσες φορές ψήφισαν μειώσεις. Βέβαια μπορεί να πουν ότι μερικές μειώσεις εμείς τις ψηφίσαμε αλλά άλλοι θα τις εφαρμόσουν (βλέπε μείωση 18% της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019, κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση του ΕΦΑΠΑΞ, περικοπή μερισμάτων κλπ)

 

Στο δια ταύτα η πλήρης αποσύνδεση της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξιμες αποδοχές, είναι άγνωστο αν θα καταβάλλεται στους ε.ε. σταθερά και σε βάθος χρόνου και είναι "ορατός" ο κίνδυνος στο "ορατό μέλλον" να μειωθεί ή καταργηθεί.

 

Απλά να θυμίσω τι έλεγαν τον Μάιο του 2016 για την προσωπική διαφορά και ένα χρόνο μετά, με το Νόμο Κατρούγκαλου, ψήφισαν την κατάργη­ση των προσωπικών διαφορών από 1/1/2019 με πλαφόν μείωσης της σύνταξης το 18% αν η κα­τάργηση των προσωπικών διαφορών οδηγεί σε μεγαλύτερη περικοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.