papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-07-18

Πινακοθήκη: Η Λάρισα διαχρονική δεξαμενή Αξιωματικών - Η έκθεση ανοικτή Τετάρτη, Πέμπτη 10:00-14:00, 18:00-21:00

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας ίδρυε στο Ναύπλιο μια στρατιωτική σχολή που θα έγραφε με χρυσά γράμματα το όνομά της στο βιβλίο της νεοελληνικής ιστορίας, τη Σχολή Ευελπίδων.
Επ’ ευκαιρία της επετείου των 190 χρόνων εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα η έκθεση με τίτλο «190 Χρόνια Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων». Στο αίθριο του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα από χθες και έως μεθαύριο Πέμπτη θα εκτίθενται χαρακτηριστικά αντικείμενα από την πλούσια ιστορία της Σχολής Ευελπίδων, όπως η πολεμική σημαία της Σχολής (που εκτίθεται για πρώτη φορά), η οποία έχει παρασημοφορηθεί με τέσσερα μετάλλια. Ακόμη στα αντικείμενα της έκθεσης περιλαμβάνονται αυθεντικά χειρόγραφα και βιβλία, τα οποία χρονολογούνται από το 1828, λάβαρα της Σχολής, πορτρέτο του Ι. Καποδίστρια και άλλα. Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης στον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είμαι βαθύτατα συγκινημένος που βλέπω μετά από 36 χρόνια ευέλπιδες στη Λάρισα, όπως είχα έρθει κι εγώ πριν 36 χρόνια, το 1982. Για πρώτη φορά το υλικό που θα εκτίθεται για τέσσερις μέρες στο Μουσείο Κατσίγρα βγαίνει εκτός της Σχολής Ευελπίδων, κίνηση που σηματοδοτεί πόσο σημαντική πόλη είναι η Λάρισα για τη Σχολή, αφού παραδοσιακά η Λάρισα αποτελεί δυναμική δεξαμενή στελεχών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων». Ο διοικητής της Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης σημείωσε ότι «η Σημαία της Ευελπίδων που έχει παρασημοφορηθεί τέσσερις φορές, βγαίνει πρώτη φορά εκτός σχολής για να εκτεθεί στη Λάρισα. Μία αν μη τι άλλο μεγάλη τιμή για την πόλη», ενώ πρόσθεσε ότι «η Σχολή παραδοσιακά βγάζει ήρωες…». Στην εκδήλωση επίσης προβλήθηκαν βίντεο με την ιστορία της Σχολής, ενώ η χορωδία και ορχήστρα της Σχολής ερμήνευσε στρατιωτικά άσματα.
Σημειώνεται ότι ευέλπιδες θα παρευρίσκονται στο Μουσείο Κατσίγρα καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης και θα πραγματοποιούν ανοιχτές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες. Επίσης, τα πρωινά, παιδιά της «Κατασκήνωσης στην Πόλη» του Δήμου Λαρισαίων θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο μουσείο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Ν. Ντίτορας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθ. Παιδής, εκπρόσωπος του υφ. Γεωργίας Β. Κόκκαλη, ο αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, ο επίτιμος επιθεωρητής απόστρατος στρατηγός Φωτόπουλος, η πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Αννυ Ψάρρα-Περίφανου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μωρίς Μαγρίζος, 100 ευέλπιδες και 10 σπουδαστές της ΣΜΥ, στελέχη των τριών σωμάτων Στρατού και πολύς κόσμος.
Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες θα διαρκέσει έως μεθαύριο 19 Ιουλίου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10:00-14:00, 18:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.
Θ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.