papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-01-07

Λευκωσία και Αθήνα καταγγέλλουν την Τουρκία για τις προκλήσεις στην Κύπρο

“Η σημερινή νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση των καταγγελιών του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων”, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη: Παρά τις επίπονες προσπάθειες του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη βούληση και επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος, την έντονη και συνεχή διπλωματική δράση της Κυβέρνησης για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νέα τουρκική απόφαση για έκδοση Navtex περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ καθιστά προφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιος φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της...
Δημοκρατίας και η σαφέστατη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, έστω και για τα αυτονόητα, κατέδειξε για άλλη μια φορά ποιοι φέρουν την ευθύνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και την μη λύση του κυπριακού.
Η επανάληψη από πλευράς Τουρκίας μίας άκρως προκλητικής ενέργειας θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τη διεθνή κοινότητα και όλους αυτούς που δηλώνουν συνεχώς ενδιαφέρον για έξοδο από τη σημερινή στασιμότητα οδηγώντας τους σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Τόσο η διεθνής κοινότητα συλλογικά, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και συγκεκριμένα κράτη με ειδικές σχέσεις και ρόλο οφείλουν να αναγνωρίσουν την αιτία του προβλήματος, τις πραγματικές δηλαδή προθέσεις της Άγκυρας, αποδίδοντας ευθύνες και στρέφοντας τις προσπάθειες τους εκεί που πρέπει. Θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι το καθεστώς συνεχών απειλών και αλαζονικών συμπεριφορών από την κατοχική δύναμη αποστερεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση τα όποια περιθώρια ελιγμών και ευελιξίας διότι αυτό που προέχει είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το συμφέρον του συνόλου του λαού της. Μετά τα πιο πάνω, γίνεται σαφές και ξεκάθαρο ότι πως η απόφαση για αναστολή συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παραμένει αμετάβλητη”.
Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Την απογοήτευσή του για γεγονός ότι η Τουρκία με ναυτική αγγελία ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή της, μέσω της δραστηριότητας του πλοίου «Μπαρμπαρός», να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Με δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο και προσθέτει: «αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική». Παράλληλα, σημειώνει ότι «η Ελλάδα κινείται σε απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Όλη η δήλωση ακολουθεί: «Εκφράζω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι η Τουρκία με ναυτική αγγελία ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή της, μέσω της δραστηριότητας του πλοίου «Μπαρμπαρός», να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Η Ελλάδα κινείται σε απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων:
“Με αφορμή τις αντιδράσεις και δηλώσεις ορισμένων εκ των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων αξιολογώντας ορθότερα τα περιφερειακά και διεθνή δεδομένα προτού προβαίνουν σε τοποθετήσεις και αξιολογήσεις. Κάθε υπεύθυνη Κυβέρνηση οφείλει να εξετάζει με σοβαρότητα όλα τα δεδομένα και με θάρρος και αποφασιστικότητα να τολμά να προβαίνει στους ελιγμούς εκείνους που μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και από την άλλη να εκθέτουν εκείνους που φέρουν την ευθύνη για το αδιέξοδο. Οι σημερινές εξελίξεις καταδεικνύουν πείθοντας και τους πιο δύσπιστους ότι δεν είναι η Λευκωσία, η οποία διακρίνεται από αρνητικότητα και δυσπιστία. Το αποτέλεσμα των χειρισμών του Προέδρου αποδεικνύει ότι το συμφέρον του τόπου εξυπηρετείται όταν ο ηγέτης λαμβάνει αποφάσεις στη βάση κριτηρίων που σχετίζονται με το μακροπρόθεσμο συμφέρον του τόπου και όχι στη βάση άλλων εσωτερικών προτεραιοτήτων”.
mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.