papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2020-03-25

[Update 25.3.2020] Κορωνοϊός COVID-19: Το μακάβριο διάγραμμα... Δυστυχώς επαληθεύεται η πρόβλεψη για την Ισπανία...

Update 25/3/2020
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Δυστυχώς επαληθεύεται νωρίς η πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών στην Ισπανία. Την 23η ημέρα από την εμφάνιση του πρώτου νεκρού  στην Ιταλία την 14η Μαρτίου 2020 οι νεκροί πολίτες ήταν 1.441 ενώ σήμερα που για την Ισπανία είναι η αντίστοιχη 23η ημέρα οι νεκροί ανέρχονται στους 3.434 πολίτες, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα. 
Και αυτό συμβαίνει παρά του ότι ο πληθυσμός της Ισπανίας είναι περίπου 47 εκατομμύρια και της Ιταλίας τα 61 εκατομμύρια. Η αναλογία νεκρών λόγω κορωνοϊού στην Ισπανία την 23η ημέρα είναι 73,6 ανά εκατομμύριο, ενώ της Ιταλίας ήταν 18,87 άτομα ανά εκατομμύριο.
Για την Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες και κατά πόσο θα τηρήσουμε τον περιορισμό των άσκοπων κινήσεων μας. Ας έχουμε υπόψη μας ότι το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση οι Γάλλοι την αύξησαν από 135€ σε 1.500€. Πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι η Γαλλία δηλώνει μόνον τους θανάτους που λαμβάνουν χώρα στα νοσοκομεία.

[αρχικό άρθρο - 22.3.2020] Κορονωϊός COVID-19: Το μακάβριο διάγραμμα... Είμαστε ακόμα στην αρχή... Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

Τα διαγράμματα και η στατιστική μου κέντριζαν το ενδιαφέρον από μικρό παιδί και ως μάθημα και ως επιστήμη. Τα χρησιμοποίησα κατά κόρον στην εργασία μου και τα αποτελέσματα ήταν πάντα τα αναμενόμενα. Από ένα διάγραμμα μπορείς πολλές φορές να δεις πράγματα που οι αριθμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να δείξουν. Δεν μπορούσα βέβαια να φανταστώ ότι θα τα χρησιμοποιήσω για έναν τόσο μακάβριο λόγο.
Προκειμένου να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα αλλά και κατά το δυνατόν αξιόπιστα συμπεράσματα επελέγησαν οι χώρες της Μεσογείου, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία. 
Ως σημείο αναφοράς καθορίστηκε η ημέρα που εμφανίστηκε ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό σε κάθε χώρα αφού κάθε άλλο στοιχείο είναι σχετικό. Τα επίσημα ανακοινωμένα κρούσματα φορέων από κάθε χώρα αποκλείστηκε από σημείο αναφοράς, αφού εξαρτάται από το πόσα δείγματα (τεστ) διενεργεί κάθε χώρα. Αν διενεργούσε κάθε χώρα τεστ πχ στο 10% του πληθυσμού θα μπορούσαν τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα. 
Διαβάζοντας λοιπόν τους αριθμούς των νεκρών από την 21η Φεβρουαρίου 2020 που διαπιστώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ιταλία και  βλέποντας το διάγραμμα των πρώτων 11 ημερών από την ημέρα του πρώτου θανάτου σε κάθε χώρα, διαπιστώνουμε ότι:
(1) Η Γαλλία (66,99 εκατ πολίτες) αν και με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από εμάς. Το πρόβλημα της Γαλλίας ξεκίνησε μετά τη διενέργεια του πρώτου γύρου των Δημοτικών Εκλογών, όπου αν και η συμμετοχή ήταν της τάξεως του 56% δεν αποφεύχθηκε ο συνωστισμός πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο.
(2) Η Ισπανία (46,66 εκατ πολίτες) αν δεν λάβει δραστικά μέτρα μπορεί να δει όσο περνούν οι μέρες μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, ακόμα και από αυτόν της Ιταλίας, αφού στις πρώτες 11 είχε 136 νεκρούς έναντι των 52 της Ιταλίας ενώ στις πρώτες 20 ημέρες έχει 1.720 νεκρούς έναντι των 827 της Ιταλίας. Η Ισπανία πληρώνει τη διαφωνία των συγκυβερνώντων PODEMOS του Ιγκλέσιας που δεν συμφωνούσαν να πάρει η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSDN) του Πέδρο Σάντσεθ σκληρότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα. Τα «καλά» της συγκυβέρνησης.
(3) Η Ιταλία (60,48 εκατ πολίτες) άργησε να πάρει μέτρα ενώ και όσα πάρθηκαν δεν τηρήθηκαν από τους απείθαρχους Ιταλούς με αποτέλεσμα να τους έχει ξεφύγει η κατάσταση. Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας ήταν και ο μεγάλος όρος ηλικίας των κατοίκων της βόρειας Ιταλίας. Έχουν φθάσει πλέον στο να επιλέγουν ποιος θα ζήσει.
(4) Η Τουρκία (80,81 εκατ πολίτες) αν πιστέψουμε ότι ο πρώτος της νεκρός εμφανίστηκε πριν από 6 μόλις ημέρες παρουσιάζει την με μεγαλύτερο ρυθμό αύξηση νεκρών από όλες τις χώρες, αφού την 6η ημέρα η Ιταλία είχε 12, η Γαλλία 4, η Ισπανία 16 και η Ελλάδα 5 νεκρούς. Το καλό με την Τουρκία είναι ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι μικρής ηλικίας. Ο χρόνος θα δείξει αν οι για ακόμα μία φορά λάθος επιλογές του Ερντογάν να καθυστερήσει χαρακτηριστικά να πάρει μέτρα, τους στοιχίσουν ακριβά.
(5) Η Ελλάδα (10,74 εκατ πολίτες) τέλος δείχνει να έχει αντιδράσει πολύ γρήγορα και οργανωμένα, παρά τις όποιες αδικαιολόγητες αντιδράσεις ορισμένων από εμάς. Το αδύνατο σημείο της Ελλάδας, ο γηρασμένος πληθυσμός. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές στην περαιτέρω εξέλιξη της διάδοσης του κορωνοϊού.


Συμπέρασμα: Δικαίως ο κ. Τσιόρδας, αυτός ο άριστος επαγγελματίας και άγιος άνθρωπος, δηλώνει συνεχώς ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και ότι όλα θα εξαρτηθούν από εμάς. Καλώς παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση εγκαίρως σκληρά μέτρα μήπως και καταφέρουμε να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερους νεκρούς.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε για τις ίδιες χώρες την μέχρι σήμερα εξέλιξη των μακάβριων αριθμών από την ημέρα που διαπιστώθηκε ο πρώτος τους νεκρός μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.