papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2014-11-26

Επιστολή ΠΣΑΕΜΘ σε ΥΦΕΘΑ σχετικά με την έκδοση Ταυτότητας Αποστράτου από την ΕΑΑΣ (Σχολιασμός)

ΣΧΟΛΙΟ: Η επιστολή του ΠΣΑΕΜΘ στον κ. ΥΦΕΘΑ αναφέρεται σε δύο θέματα. Ως πρώην πρόεδρος της ΕΑΑΣ Λάρισας και γνώστης των εν λόγω θεμάτων, θα προσπαθήσω να συνεισφέρω, στο μέτρο του δυνατού, με σκοπό την επίλυση του θέματος που προέκυψε. Με την ευκαιρία αυτή, δηλώνω ότι διαφωνώ με τη χρήση απαξιωτικών εκφράσεων, για δημιουργία εντυπώσεων, από οποιοδήποτε μέρος και αν αυτές προέρχονται:
1. Μη έκδοση Δελτίου Ταυτότητας Αποστράτων σε στελέχη που αποστρατεύθηκαν ως...
Υπαξιωματικοί: Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος ίδρυσης των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, που δεν προβλέπει την ύπαρξη Υπαξιωματικών, όπως δηλώνει και ο τίτλος αυτών. Υπαξιωματικοί Απόστρατοι άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά μετά την ενσωμάτωση στο στράτευμα πολιτών που δεν είχαν εισαχθεί σε ΑΣΕΙ ή ΑΣΣΥ (ΕΜΘ, ΟΠΥ, ΕΠΟΠ κλπ). Η άποψη μου πάντως είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση και να εγγράφονται ως προαιρετικά μέλη και όσοι αποστρατεύονται ως Υπαξκοι με την προϋπόθεση να λαμβάνουν στρατιωτική σύνταξη από το ΓΛΚ και μερίσματα από το ΜΤΣ. Συμφωνώ δηλαδή με την πρόταση του ΠΣΑΕΜΘ.
2. Έκδοση Δελτίου Ταυτότητας Αποστράτου Ανθυπασπιστού: Εδώ έχουμε δύο κατηγορίες. Όσους ήταν ήδη Ανθυπασπιστές εν ενεργεία και αποστρατεύθηκαν με το βαθμό του Ανθυπασπιστού (τακτικά μέλη της ΕΑΑΣ) και όσους έφεραν τον βαθμό του Αλχία εν ενεργεία και έγιναν Ανθυπασπιστές με την αποστρατεία τους (προαιρετικά μέλη της ΕΑΑΣ). Για τους δεύτερους για να εγγραφούν στην ΕΑΑΣ έπρεπε να υποβάλλουν μία Υπεύθυνη Δήλωση και να εγγυώνται ότι κάθε χρόνο θα κατέθεταν 40 ευρώ στο λογαριασμό της ΕΑΑΣ. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί συνάδελφοι, προαιρετικά μέλη, κατέθεταν μόνον τον πρώτο χρόνο (χρόνο εγγραφής) τα 40 ευρώ και μετά, ίσως από αμέλεια, σταματούσαν να καταθέτουν ως όφειλαν τα 40 ευρώ ετησίως. Αυτό όμως ήταν άδικο για τα τακτικά μέλη που η παρακράτηση υπέρ ΕΑΑΣ γίνονταν σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Με εισήγηση του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ όταν ήμουν πρόεδρος το ποσό αυτό έγινε 20 ευρώ, αφού λόγω των συνεχόμενων μειώσεων 40 ευρώ δεν παρακρατείτο πλέον από το ΜΤΣ ούτε από τους Αντιστρατήγους. Πιστεύαμε ότι όσο άδικο ήταν για τα τακτικά μέλη, να μην πληρώνουν τα προαιρετικά μέλη, τόσο άδικο ήταν να πληρώνουν τα προαιρετικά μέλη πολύ περισσότερο από τα τακτικά μέλη. Η άρση αυτής της αδικίας εκτιμούσαμε ότι θα βοηθούσε τα προαιρετικά μέλη να είναι περισσότερο συνεπείς και να κατανοήσουν ότι ένα μέλος της ΕΑΑΣ δεν έχει μόνον δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Είχαμε εισηγηθεί επίσης, ως Παράρτημα Λάρισας της ΕΑΑΣ, αυτό που αιτείται με την παρούσα επιστολή ο ΠΣΑΕΜΘ, να παρακρατείται δηλαδή και για τα προαιρετικά μέλη απευθείας από το ΜΤΣ το προβλεπόμενο ποσοστό 1% υπέρ ΕΑΑΣ. Για άγνωστο λόγο και μη κατανοητό από εμάς, η δεύτερη εισήγηση απερρίφθει. Μπορώ να μαντέψω ότι τα προαιρετικά μέλη δεν έγιναν συνεπέστεροι με αποτέλεσμα να αναγκάστηκε η ΕΑΑΣ να εκδίδει Ταυτότητα Αποστράτου με περιορισμό χρόνου. Διαφωνώ, η ορθή λύση είναι αυτή που πρότεινε παλαιότερα η ΕΑΑΣ Λάρισας και με την επιστολή που έστειλε προσφάτως ο ΠΣΑΕΜΘ στον κ. ΥΦΕΘΑ. 
Ακολουθεί η επιστολή του ΠΣΑΕΜΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.