papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-01-29

Ζημιές αξίας €11,3 δισ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκ των οποίων τα €7,5 δισ. από τις 4 συστημικές τράπεζες

Αθήνα: Τρεις μέρες μετά τις εκλογές, το ελληνικό Χρηματιστήριο δέχεται ανελέητες εντολές πωλήσεων με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να έχει αθροιστικές απώλειες 43,81% και οι τιμές των μετοχών να βρεθούν σε απόλυτα ιστορικά χαμηλά από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία στο χρηματιστήριο. Σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν χαθεί €11,3 δισ. ενώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες χάθηκαν πάνω από €7,5 δισ. 
Οι χθεσινές εξαγγελίες αρκετών υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης που ανακοίνωσαν το «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων και ανάκλησης αντισυνταγματικών απολύσεων οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζικό ξεπούλημα (sell off), ενώ στο όλο κλίμα συμβάλλουν οι προειδοποιήσεις Ευρωπαίων εταίρων και οι αξιολογήσεις διεθνών οίκων. Εκτός από τις μετοχές εταιρειών που βρίσκονταν υπό ιδιωτικοποίηση κοντά στο limit down βρέθηκαν και οι μετοχές των συστημικών τραπεζών. Οι επενδυτές με τις μαζικές...
πωλήσεις φαίνεται να εκφράζουν ανησυχία για τις βουλές της ελληνικής κυβέρνησης για τις διοικήσεις των τραπεζών. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί  κατά του τραπεζικού συστήματος και των διοικήσεων των τραπεζών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι διοικήσεις που πτώχευσαν τις τράπεζες. Τώρα υπάρχει φόβος για τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών άνευ ψήφου που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε κοινές και τη δυνατότητα σε κυβερνητικό  επίπεδο να υπάρξουν παρεμβάσεις στις τραπεζικές διοικήσεις. Υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου καθώς υπάρχει το «μαξιλάρι» των €11 δισ. που βρίσκεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Χαρακτηριστικά η απόδοση του 3τούς ομολόγου ανήλθε χθες στο 16,50% από 13,80% την Τρίτη, η απόδοση του 5ετούς έφθασε το 13,25% έναντι 11,60% της προγούμενης μέρας και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 10,20% από 9,30% που ήταν η απόδοση στη συνεδρίαση της Τρίτης. Σε μόλις τρεις συνεδριάσεις ο τίτλος της Alpha Bank έχει καταγράψει αθροιστικές απώλειες 41,85%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έχει μειωθεί κατά 2,49 δισ ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής σημειώνει αθροιστικές απώλειες 42,81%, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί κατά 2,208 δισ ευρώ. Της Eurobank οι αθροιστικές απώλειες είναι 42,2%, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει συρρικνωθεί κατά 1,074 δισ. ευρώ και της Πειραιώς αθροιστικές απώλειες 48,71%, με την κεφαλαιοποίηση να είναι μειωμένη κατά 2,887 δισ. Τέλος, ο τίτλος της ΔΕΗ, που η κυβέρνηση σταματάει την ιδιωτικοποίηση, σημειώνει αθροιστικές απώλειες 20,96%, με την κεφαλαιοποίηση να είναι μειωμένη κατά 294 εκατ. ευρώ. Το κυπριακό χρηματιστήριο από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής κατέγραψε συνολικές ζημιές 5,6%. Η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε στο ΧΑΚ στα €0,169 με πτώση 5,59% και στο ΧΑ στα €0,168 και στο -6,67% με τζίρο €2,3 εκατ. Το σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο οδήγησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διενέργεια διεξοδικών ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν συναλλαγές και εντολές που στοιχειοθετούν περιπτώσεις παραβατικής επενδυτικής συμπεριφοράς. 
Το ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο που αποτυπώνεται όμως και στο οικονομικό περιβάλλον είναι η σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της επίσκεψης, την Παρασκευή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ήδη βέβαια οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης προανήγγειλαν σαρωτικές αλλαγές είτε προς την κατεύθυνση «αποκατάστασης των αδικιών», είτε σε θέματα αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο παραμένει ζητούμενο η κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού προκύψει από την υιοθέτηση των εξαγγελιών, στο μέτρο που αυτές θα γίνουν πράξη και φυσικά η αντίδραση των Ευρωπαίων, μέχρι τουλάχιστον να αρχίσουν να αποδίδουν τα νέα μέτρα. Χθες, σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης έθεσε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Όπως επισημαίνει, αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της για τη χρηματοδοτική της στήριξη, αυτό θα εξασθενίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αλλά και τη χρηματοδοτική της θέση. 
Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/239585/zimies-axias-75-dis-sto-chrimatistirio-athinon-vinteo#sthash.ymHmLOe1.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.