papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-01-25

Υπάρχουν μετανάστες από την Αιθιοπία;

Δρ Ιωάννης Παρίσης (*)
Η δημοσίευση αναληθών και ανακριβών πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Ειδικώς το facebook έχει αναδειχθεί σε πρωταθλητή προώθησης και διασποράς ανακριβειών. Συχνά ανώνυμα κείμενα, όχι πάντοτε από εμφανούς προέλευσης ιστοσελίδες, γίνονται πιστευτά από πολλούς
και αναμεταδίδονται χωρίς άλλη σκέψη. Αμέτρητες οι περιπτώσεις αυτές.
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ένα κείμενο “ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΙΘΙΟΠΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ”. Πρόκειται για μια επιφανειακή προσέγγιση του θέματος που ξεκινά από κάποια ανακριβή στοιχεία δημογραφικής και οικονομικής φύσεως καταλήγει σε λάθος διαπίστωση. Ότι δηλαδή επειδή είναι η μόνη χώρα της Αφρικής που κατοικείται από χριστιανούς (κόπτες), ενώ τα γνωστά κυκλώματα που προωθούν λαθρομετανάστες στην Ευρώπη, στέλνουν επίτηδες μόνο μουσουλμάνους, γιατί το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων προβλέπει την ισλαμοποίηση της Ευρώπης;
Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η ανακρίβεια κάποιων στατιστικών στοιχείων (πληθυσμός, ανεργία, θρησκεία, ρυθμοί μετανάστευσης κλπ) τα οποία εύκολα μπορεί να βρει ένας που θέλει να κάνει σοβαρή ανάλυση και να αχθεί σε σοβαρές διαπιστώσεις.
Παρακάτω μερικά στοιχεία της Αιθιοπίας που δείχνουν πόσο αναξιόπιστο είναι το κείμενο που κυκλοφορεί:
1) Ο πληθυσμός της Αιθιοπίας είναι 96,633,458 (εκατ. Ιουλ. 2014) – όχι 67 εκατ. που γράφει το δημοσίευμα.
2) Δεν είναι Χριστιανοί όλοι στην Αιθιοπία αλλά μόνο το 53% (εκ των οποίων το 43% Ορθόδοξοι – Κόπτες). Οι Μουσουλμάνοι είναι το 34%.
3) Η ανεργία στην Αιθιοπία δεν είναι 62% αλλά 16,8% (2015). Το 2014 ήταν 17,4%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν το 1999 (26,4%). Στοιχεία από Central Statistical Agency of Ethiopia http://www.tradingeconomics.com/ethiopia/unemployment-rate. Φυσικά πρόκειται για εργασία υπό κακές συνθήκες (είδος, αμοιβή κλπ) που έχει αποτέλεσμα την πείνα. Η ανεργία των νέων 15-24 ετών είναι μικρότερη από 8%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την Ελλάδα (55%), την Πορτογαλία (37%), την Ιταλία (35,5%) και την Κύπρο (28%). https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/et.html Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι ζουν καλύτερα, αφού στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες οι νέοι στις ηλικίες αυτές κυρίως σπουδάζουν.
Ως προς την μετανάστευση:
Βεβαίως και υπάρχει μετανάστευση από την Αιθιοπία προς την Ευρώπη (μέσω Σουδάν και Λιβύης), προς την Αμερική αλλά και προς αφρικανικές χώρες (πχ. Νότια Αφρική) καθώς και σε χώρες της Αραβικής χερσονήσου (Σαουδική Αραβία, Υεμένη κλπ). Στο διάστημα 2008-2014 εγκατέλειψαν παράνομα τη χώρα 1,5 εκατομμύρια Αιθίοπες.
Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:
 Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απαγορεύει την έξοδο μεταναστών από τη χώρα. Έχει τοποθετήσει σημεία ελέγχου και συλλαμβάνει πολλούς διακινητές, αν και στην πρωτεύουσα της χώρας υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι εξυπηρετούν ακόμη και λαθρομετανάστες άλλων χωρών.
 Παρά τα προσκόμματα χιλιάδες Αιθίοπες αναζητούν τρόπου φυγής από τη χώρα. Φυσικά δεν είναι όλοι Χριστιανοί! Σχετικά εδώ: “Despite border crackdown in Ethiopia, migrants still risk lives to leave”.
Life in border towns is a cat-and-mouse game as authorities hunt out smugglers, but extreme poverty still pushes would-be migrants to leave, whatever the cost
http://www.theguardian.com/global-development/2015/aug/25/despite-border-crackdown-ethiopia-migrants-risk-lives
 Η απόλυτη φτώχεια δεν τους δίνει την δυνατότητα να πληρώσουν τους διακινητές. Ίσως για τον λόγο αυτό πηγαίνουν πρώτα σε γειτονικές χώρες ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα χρήματα για την μετανάστευσή τους στην Ευρώπη.
 Οι Χριστιανοί έχουν πλέον και ένα άλλο πρόβλημα: το ISIS. Προ μηνών 30 Χριστιανοί μετανάστες σκοτώθηκαν από ομάδες του ISIS στα σύνορα της Λιβύης.
 Το σημαντικότερο στοιχείο: Έχει διαπιστωθεί ότι το 40% των μεταναστών από την Ερυθρέα είναι Αιθίοπες. Επίσημη ανακοίνωση έκανε τον περασμένο Νοέμβριο ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Ερυθρέα. http://www.tesfanews.net/40-percent-of-eritrean-migrants-in-europe-are-ethiopians/. Αυτό έχει τη λογική του, δεδομένου ότι η Ερυθρέα, μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, εμφανίζει πολύ υψηλούς αριθμούς μεταναστών προς την Ευρώπη, σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Από την άλλη, η Αιθιοπία αποτελεί επίσης χώρα προορισμού για πολλούς ανθρώπους των χωρών της περιοχής. Περίπου 750.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Αιθιοπία από το Σουδάν, την Ερυθρέα και τη Σομαλία για να γλυτώσουν από τις μάχες αντίπαλων ομάδων.
(*) Ο Ιωάννης Παρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) – http://www.acastran.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.