papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-01-18

Συγκίνηση κατά την παράδοση λειψάνων Ελλήνων αγνοουμένων (φωτογραφίες)

www.philenews.comΛευκωσία: Παραδόθηκαν στα χέρια των συγγενών τους σήμερα τα λείψανα έξι εξ Ελλάδος αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή και την περίοδο 63-65, τα οποία ταυτοποιήθηκαν με την εξέταση γενετικού υλικού.   Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται και τα οστά ενός από τους καταδρομείς του Νοράτλας που είχε ταφεί στο κοιμητήριο Λακατάμειας. Η σεμνή τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε το πρωί στο προαύλιο του ΓΕΕΦ από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου,
παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Δημήτριου Βίτσα. Για το σκοπό αυτό παρέστη και πολυμελής αντιπροσωπεία συγγενών και οργανώσεων αγνοουμένων από την Ελλάδα. Τα οστά που παραδόθηκαν σήμερα ανήκουν στον Συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, τους στρατιώτες Δημήτριο Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, τον έφεδρο Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό, και τους έφεδρους Ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη και Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο. Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων της ΔΕΑ και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την εισβολή. Τα οστά έχουν εκταφεί και ταυτοποιηθεί στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές με τη μέθοδο του DNA.
Οι πεσόντες
Ο Συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου, του οποίου ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε μόλις ένα μικρό οστό, υπηρετούσε τον Αύγουστο του 1974 στο 361 τάγμα πεζικού και θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου κοντά στη Χαλεύκα. Οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανα τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου. Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής καταδρομέας Νικόλαος Καβροχωριανού συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το βράδυ της πρώτης ημέρας της τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας. Οι Έφεδροι Ανθυπασπιστές Θεοφάνης Λουκάκης και Νικολάος Τσιγκαρόπουλου έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Οι δύο έφεδροι ανθυπασπιστές τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους. 
Θα μεταφερθούν στην Ελλάδα 
Αύριο Τρίτη τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, συνοδεία του ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Δημητρίου ΘωμαΐδηΜε την άφιξη, το μεσημέρι, του αεροσκάφους στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας. Η πομπή θα αφιχθεί στο ΥΠΕΘΑ στις 13.30, όπου και θα τελεστεί η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα και Τρισάγιο στις 14.00 στον Ι.Ν. «Παναγίας Παντάνασσας». Θα ακολουθήσει στις 14.30 χαιρετισμός του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη.   Τα λείψανα των θανόντων στρατιωτικών, στην επίσημη τελετή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.
Ο Δ. Βίτσας στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης θα έχει συναντήσεις και με τον Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία Ηλία Φωτόπουλο και με τον Επίτροπο της Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και συνολικά της φιλοξενίας όλων των συγγενών που μετέβησαν στη Κύπρο, καλύπτονται από προσφορές. Συγκεκριμένα, από την Κυπριακή Δημοκρατία καλύπτεται η διαμονή τους, ενώ η παράθεση γευμάτων ή δείπνων, από το ΓΕΕΦ, την ΕΛΔΥΚ και τον εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Νέστορα Νέστορος. Η Αεροπορική Εταιρεία Aegean έχει επωμιστεί τα αεροπορικά τους εισιτήρια, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών απάλλαξε αυτά τα εισιτήρια από τέλη αεροδρομίου. 
Νέες ταυτοποιήσεις τον Φεβρουάριο 
Σε ομιλία του στην τελετή, ο Δ. Φωτίου ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη από τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και δυστυχώς, δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η απαιτούμενη συνεργασία για επίλυσή του από την τουρκική πλευρά. Ανέφερε πως η απόφαση από το στρατό κατοχής για το άνοιγμα 30 έως 35 σημείων εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών, πιθανόν να οδηγήσει στον εντοπισμό ενός αριθμού λειψάνων αγνοουμένων σε διάστημα μιας τριετίας. «Τι γίνεται όμως με όλους τους άλλους; Γιατί η σιωπή και η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας; Γιατί, ακόμα, και αυτή η ένοχη καθ’ όλα σκόπιμη μετακίνηση των οστών μιας πλειάδας αγνοουμένων από τους αρχικούς τάφους σε άλλα, άγνωστα μέχρι στιγμής, σημεία; Αυτά είναι ερωτήματα που για δεκαετίες τώρα βασανίζουν τις ψυχές των συγγενών για τους αγαπημένους τους”» είπε ο Φ. Φωτίου, διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν τόσο μέσω της ΔΕΑ όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο Ν. Νέστορος, μιλώντας κατά την τελετή, είπε πως σεβόμενοι την ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, από την οποία πέρασαν και περνούν ακόμα, οι οικογένειες των Ελλαδιτών αγνοουμένων της Κύπρου, το γραφείο του έχει θέσει ως προτεραιότητα την ομάδα αυτή και εξήγγειλε «θετικές εξελίξεις, αφού αναμένονται νέες ταυτοποιήσεις το Φεβρουάριο». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ως Γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου, μετά και από τις δυστυχώς λανθασμένες ενέργειες του παρελθόντος, έχουν προσδώσει αξιοπιστία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στη διαχείριση των δύσκολων πτυχών του ζητήματος των Ελλαδιτών αγνοουμένων, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε το θέμα στην ουσία του για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην επίλυσή του. Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε πως η Κύπρος και η Ελλάδα αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες για την πατρίδα, τα οστά των οποία παραδόθηκαν σήμερα. “Φόρο τιμής που ποτέ δεν θα είναι ο οφειλόμενος γιατί η θυσία σας θα τον υπερβαίνει πάντοτε”, είπε. Ο Δημήτριος Βίτσας είπε στη συνέχεια πως η Κύπρος και η Ελλάδα, δύο κράτη ειρήνης και σταθερής προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, δύο κράτη με μια ιστορία θα προσπαθήσουν μέχρι τη στιγμή που θα επικρατήσει η δικαιοσύνη. Απευθυνόμενος στις οικογένειες των πεσόντων, ο Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αστείρευτη καρτερικότητα τους, για την επιμονή με την οποία αναζητούσαν τις τύχες των αγαπημένων τους. Τους διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως η πατρίδα δεν θα σταματήσει να τιμά όλους όσοι χάθηκαν για αυτή και θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την προσφορά τους και να προσπαθεί να την ανταποδίδει στις οικογένειες τους.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της τελετής, η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών και Γονέων Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, Μαρία Καλπουτζή είπε πως η σημερινή παράδοση των οστών είναι η κατάληξη μιας τραγικής πορείας αναζήτησης πολλών χρόνων. «Οι συγγενείς που παρέλαβαν σήμερα τα οστά των δικών τους ανθρώπων είναι από τις “τυχερές” γιατί έχουν κάτι που αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους τους». Τόνισε, ωστόσο, ότι τα ερωτήματα παραμένουν και δεν μπορούν να απαντηθούν με την εξεύρεση κάποιων οστών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. «Επιτέλους μετά από 51 χρόνια θέλουμε να αναπαυθεί ο αδελφός μας», είπε ο αδελφός του στρατιώτη Δημήτριου Τσούκα, ο οποίος είχε δολοφονηθεί το Φεβρουάριο του 1965 από Τ/κ εξτρεμιστές. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί και η τιμή αυτών που σκοτώθηκαν πριν την εισβολή του 1974 και ήταν αγνοούμενος πάρα πολλά χρόνια. Όπως ανέφερε ο άλλος του αδελφός βαθιά συγκινημένος, περίμεναν χρόνια για αυτή τη μέρα καθώς για χρόνια έψαχναν μάταια για την τύχη του μέσω Ερυθρού Σταυρού και μέσω άλλων τρόπων. Όπως είπε, έκαναν τόσες πολλές μάταιες προσπάθειες, και μάλιστα στην αρχή τους λέχθηκε από την Ελλάδα ότι ήταν λιποτάκτης. Στον κατάλογοι της ΔΕΑ υπάρχουν 77 Ελλαδίτες αγνοούμενοι, οι 73 αγνοούμενοι ήταν από την τουρκική εισβολή και 4 από την περίοδο 1963-`67. Από αυτούς τους 77 αγνοούμενους ταυτοποιήθηκαν οι 14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.