papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-02-22

Τα κανάλια, οι κομμώτριες και το θαύμα...

Γράφει ο Α. Γιουρμετάκης / www.eleftheria.gr
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ δημοσιοποιημένος ισολογισμός της ΕΡΤ ΑΕ είναι του έτους 2011 και παρουσιάζει κέρδη 41,914 εκ. ευρώ (μετά φόρων). Σύμφωνα με τα στοιχεία του, ο κύκλος εργασιών της ΕΡΤ ήταν 318,815 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 299 εκ. ευρώ προέρχονταν από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες μέσω της ΔΕΗ... Με μια απλή αφαίρεση του παραπάνω ποσού διαπιστώνει κανείς, ότι, ο κύκλος εργασιών της ΕΡΤ εκείνη τη χρονιά ήταν 19.785 εκ. ευρώ. Τουτέστιν, τα έσοδά της από διαφημίσεις ήταν 1.648,75 ευρώ τον μήνα! Η ΕΡΤ την ίδια περίοδο απασχολούσε 3.392 υπαλλήλους που κόστιζαν 120,953 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε υπάλληλος δηλαδή, κόστιζε κατά μέσο όρο 35.658 ευρώ ετησίως ή 2.547 ευρώ μηνιαίως (υπολογίζοντας 14 μισθούς)!
ΜΕ ΤΗΝ επανασύσταση της ΕΡΤ το 2015, η οικονομική εικόνα της κρατικής τηλεόρασης δεν άλλαξε. Ο διαφημιστικός της τζίρος παραμένει ισχνός, ενώ τα έξοδά της στα ίδια περίπου επίπεδα. Αρκεί να παραθέσει κανείς το γεγονός ότι, εννιά χιλιάδες διακόσια πενήντα ευρώ τον μήνα (9.250 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ) στοιχίζει μόνο το χτένισμα των παρουσιαστών και των παρουσιαστριών ειδήσεων και εκπομπών της, σύμφωνα με σύμβαση που υπέγραψε με κομμωτήριο της Αγίας Παρασκευής και η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»! Η ανάθεση του έργου για παροχή υπηρεσιών κομμωτηρίου για τις ανάγκες της ΕΡΤ στο συγκεκριμένο κομμωτήριο έγινε (επειδή στην ΕΡΤ εργάζεται σήμερα ως κομμώτρια, μόνο μια μόνιμη υπάλληλος και κρίθηκε ότι δεν επαρκεί) μετά από διαγωνισμό και την υποβολή οικονομικών προσφορών από 7 εταιρίες -κομμωτήρια.
ΑΝ η ΕΡΤ δεν ήταν κρατική, αλλά ιδιωτική εταιρία, μ’ αυτή την οικονομική κατάσταση (έσοδα 19,785 εκ. ευρώ και έξοδα 219,793 εκ. ευρώ) δεν θα απέφευγε το «λουκέτο». Γιατί, είναι ένα μη βιώσιμο κανάλι που θα χρωστάει συνεχώς. Αν πάλι έβρισκε έναν τρόπο ώστε να μην χρωστάει, θα δημιουργούσε ερωτηματικά ως προς την «εφευρετικότητά» του: ποιος ας πούμε το χρηματοδοτεί, γιατί και από πού βρίσκει τα λεφτά. Με βάση τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα ’πρεπε να κλείσει γιατί δεν πληροί το κριτήριο της βιωσιμότητας. Θα ’πρεπε επίσης, να κλείσει και το κανάλι της Βουλής που στοιχίζει 1.100.000 εκ. ευρώ ετησίως και έχει έσοδα μηδέν.
ΑΝΤ’ αυτού, η κυβέρνηση επικαλείται το κριτήριο της βιωσιμότητας για να περιορίσει τις άδειες σε τέσσερις και διεκδικεί το Νόμπελ... Οικονομίας καθώς: 4 ιδιωτικά κανάλια με τηλεθέαση 97% θα πληρώνουν 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4 κρατικά (ΕΡΤ και Βουλή) με τηλεθέαση 3% θα παίρνουν 300 εκ. ευρώ τον χρόνο!
ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ της βιωσιμότητας έχει αξία όταν εφαρμόζεται ισότιμα. Εκτός κι αν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα πολιτική ανάλογη μ’ αυτή που εφαρμόζει ο Ερντογάν στην Τουρκία για να ελέγξει τα ΜΜΕ και τα social media. Αφελείς υπάρχουν πολλοί σ’ αυτή τη χώρα, αλλά όχι και τόσο ώστε να πιστέψουν ότι οι αθηναϊκές εφημερίδες π.χ. πληρούν τα κριτήρια της βιωσιμότητας και δεν τα πληρούν τα κανάλια...
ΟΤΑΝ πριν από μερικά χρόνια, ο άλλοτε πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θέλησε να εξυγιάνει οικονομικά τη χρονίως πάσχουσα «Αυγή», απευθύνθηκε σ’ έναν φίλο του επιχειρηματία και του ζήτησε να διαμορφώσει μια οικονομοτεχνική μελέτη... Εκείνος αφού μελέτησε τα στοιχεία της εφημερίδας είπε:
- Με 600 αναγνώστες και 60 εργαζόμενους πρόεδρε, η εφημερίδα πρέπει να κλείσει... Αν θέλεις όμως να κρατηθεί εν ζωή χωρίς να απολύσουμε εργαζόμενους ένας τρόπος υπάρχει: την κλείνουμε και παίρνουμε ένα φθηνό εταιρικό πακέτο κινητής τηλεφωνίας... Βάζουμε κάθε εργαζόμενο να τηλεφωνεί καθημερινά σε δέκα αναγνώστες και να τούς λέει τα νέα και μειώνουμε τα ελλείμματα κατά 30%!...
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ δεν υλοποιήθηκε... Η «Αυγή» συνέχισε ως είχε και μακροημέρευσε... Ως τις μέρες μας που εκσυγχρονίστηκε μάλιστα!... Διαπλεκόμενη δεν υπήρξε ποτέ, ούτε νταβατζής ο εκδότης της... Πώς επιβιώνει ολ’ αυτά τα χρόνια; Θαύμα, θαύμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.