papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-06-29

Εκλογικό νόμο αλά Παπανδρέου ο Τσίπρας

«Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές.»
Άρθουρ Κλαρκ (1917-2008, Βρετανός συγγραφέας)
Και ξαφνικά, αφού μας …έλυσε όλα μας τα προβλήματα, θυμήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός τον εκλογικό νόμο και την αριστερή του καταβολή. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα ο κ. Τσίπρας του εκμυστηρεύθηκε ότι αφού «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως αριστερά στον οικονομικό τομέα, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της αριστεράς για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι δεν το πιστεύουν ούτε οι πιο κοντινοί του συνεργάτες.
Είναι πασιφανές ότι βλέποντας ο Τσίπρας ότι δεν είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά πρώτο κόμμα, αποφάσισε να κάνει το κόλπο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, τότε που με το ν.1847/1989, τον λεγόμενο «νόμο Κουτσόγιωργα», εφάρμοσε μια παραλλαγή της απλής αναλογικής για να εμποδίσει τη ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα κατάφερε. Οδήγησε τότε τη χώρα σε μακρά περίοδο ακυβερνησίας. Θα πετύχει το κόλπο για δεύτερη φορά; Οψόμεθα!!! Να σημειωθεί βέβαια ότι τώρα δεν μιλάμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά για δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με άλλα κόμματα, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ήδη δις ο Τσίπρας. Για τον ίδιο λόγο κατεβάζει το όριο ηλικίας για δικαίωμα ψήφου στα 17, αφού πιστεύει ότι έχει πέραση στις μικρές ηλικίες. Ας θυμηθεί όμως ότι καμία πρόβλεψη του δεν έχει επαληθευθεί.
Τι είχε γίνει όμως την περίοδο 1989 - 1993; Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 η ΝΔ υπό του Κων/νου Μητσοτάκη, λόγω του νόμου Κουτσόγιωργα, με 44,25% των ψήφων έλαβε 145 έδρες κι επειδή δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συνεργάσθηκε με τον Συνασπισμό (ΚΚΕ + ΕΑΡ) για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη. Όπως ήταν αναμενόμενο, στις 5 Νοεμβρίου 1989 είχαμε ξανά εκλογές με τον ίδιο νόμο. Η ΝΔ πήρε 46,19% και 148 έδρες πλην όμως και πάλι δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι δημιουργήθηκε η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα με την υποστήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό, δηλαδή περίπου από το 98% των ψηφοφόρων. Στις 8 Απριλίου 1990 έγιναν και πάλι εκλογές. Η ΝΔ πήρε 46,89% και 150 έδρες. Κυβέρνησε με δυσκολία με μόλις 151 έδρες μέχρι το 1993. Από τότε έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή χρεοκοπία, αλλά ποιος τον άκουγε. Είχε να κάνει με έναν ικανότατο λαϊκιστή τον Ανδρέα, που βρήκε στις μέρες μας τον άξιο αντικαταστάτη του, τον Αλέξη. Οι ψηφοφόροι όμως δεν είναι πλέον οι ίδιοι και οι Ευρωπαίοι ...δύσπιστοι.
Βλέποντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας ο Μητσοτάκης άλλαξε σχεδόν άμεσα τον εκλογικό νόμο, αλλά έχασε τις εκλογές, γιατί έλεγε αλήθειες και στις 10 Οκτωβρίου 1993 με ποσοστό 46,88% το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε 150 αλλά 170 έδρες και ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε μια παντοδύναμη κυβέρνηση, συνεχίζοντας το καταστροφικό του έργο. Κανένας από τους μεταγενέστερους πρωθυπουργούς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον λαϊκισμό και έτσι οδηγηθήκαμε στη σημερινή μας απογοητευτική ηθική και οικονομική κατηφόρα, που τελειωμό δεν έχει…
Για να δούμε, διδαχτήκαμε τίποτα από την ιστορία ή θα ξαναζήσουμε τα ίδια;
Για να δούμε, πόσοι πολιτικοί θα σκεφτούν τις επόμενες γενεές;
Για να δούμε, ποιοι είναι πολιτικοί και ποιοι πολιτικάντες;
Του Απόστολου Παπαπαρίση
Υ.Γ. Το άρθρο δημοσιεύθηκε σήμερα 29 Ιουνίου 2016 στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.