papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-07-19

Συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πως «μεταφράζεται» στην πράξη;



Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει η παρέμβαση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμένος, αναφορικά με τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν φόβους για διαλυτική επίδραση των συνδικαλιστικών πρακτικών στην οργάνωση, το φρόνημα και την πειθαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, παραδειγματιζόμενοι κυρίως με το τι έχει συμβεί σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου της χώρας από την κακώς εννοούμενη συνδικαλιστική δράση.
Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους παραπάνω φόβους ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Α.Μ.Θ. και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, κ. Γιώργος Ρετζούλας, διευκρίνισε ότι: «Τη νομοθετική αυτή παρέμβαση την είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό και θα φέρει ένα πλαίσιο λειτουργίας του συνδικαλισμού στις Ε.Δ. Δεν ερχόμαστε σε καμία περίπτωση για να τις διαλύσουμε ούτε για να κάνουμε απεργίες, όπως φοβούνται πολλοί. Το μόνο που θέλουμε είναι να φροντίσουμε για την διαβίωση των στελεχών τους»
Διαμετρικά αντίθετη ήταν πάντως η άποψη του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης και στρατηγού ε.α Γεώργιου Γεωργιάδη, ο οποίος σημείωσε ότι: «Είμαι αντίθετος με τον συνδικαλισμό στις Ε.Δ. γιατί πιστεύω ότι δεν μας “παίρνει” για τέτοιες πολυτέλειες όταν έχουμε απέναντί μας την Τουρκία και το casus belli που δε άρει στις μεταξύ μας σχέσεις»
Γ. ΡΕΤΖΟΥΛΑΣ: «ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ»
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρετζούλας τόνισε ότι: «Κατ’ αρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν διαφοροποιούν ιδιαίτερα το τοπίο στον συνδικαλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων απλώς μπαίνουν κάποια συγκεκριμένα πλαίσια για να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Σε σύγκριση με τον συνδικαλισμό των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. υπολειπόμασταν ως τώρα γιατί παρόλο που ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι μπορούν και οι στρατιωτικοί να συνδικαλίζονται, δεν εφαρμοζόταν σε μας ο ίδιος νόμος που διέπει την δική τους συνδικαλιστική δράση. Τώρα εξομοιωνόμαστε με μόνη εξαίρεση το δικαίωμα στην απεργία, κάτι που όμως ούτε εμείς το θέλουμε πλέον. Βέβαια λέγονται και γράφονται πολλά, όπως π.χ. ότι θα μπορούμε πλέον να απεργούμε, ότι θα μπορούν να συνδικαλίζονται οι κληρωτοί κλπ. τα οποία δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση. Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι απλά μπαίνουν κάποια πλαίσια που είχαμε ζητήσει έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε την πειθαρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι ο συνδικαλιστής στις Ε.Δ. θα μπορεί να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα μέριμνας προσωπικού, με οικονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα κλπ., χωρίς να αναμιγνύεται στην λειτουργία και τον σχεδιασμό των Ε.Δ. Δεν μπορεί δηλαδή ο συνδικαλιστής να προτείνει π.χ. να ανοίξει, να κλείσει ή να μεταφερθεί μία μονάδα ή να έρθει σε κόντρα με την στρατιωτική ιεραρχία για επιχειρησιακά κομμάτια των Ε.Δ. Εμείς αυτό θέλουμε να εξασφαλίσουμε και δεν θέλουμε ανάμιξη σε αυτά γιατί ο ρόλος των Ε.Δ. είναι διαφορετικός. Εμείς θέλουμε να αποκλείσουμε τον κακό συνδικαλισμό από τις τάξεις μας. Σαν αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ζητούσαμε διαχρονικά ένα νομοθετικό πλαίσιο για την κατοχύρωση της λειτουργίας του συνδικαλισμού στις Ε.Δ. Είναι κάτι που ζητούσαμε και επί Ν.Δ. αλλά και από την σημερινή κυβέρνηση. Απλά έτυχε να αναλάβει την πρωτοβουλία η σημερινή κυβέρνηση. Πάντως το νομοθέτημα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαλύσει τις Ε.Δ. και από την πλευρά μας το βλέπουμε θετικά κι και σε καμία περίπτωση κομματικά αφού θέλουμε ο συνδικαλισμός στις Ε.Δ. να παραμείνει ακομμάτιστος. Αυτός αφορά μόνο μόνιμα στελέχη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Είναι κάτι που προβλέπεται και στο καταστατικό».
Απαντώντας στον προβληματισμό ότι μπορεί τα σημερινά στελέχη να μην θέλουν περισσότερες παρεμβάσεις αλλά αυτό δεν αρκεί και για το μέλλον, ο κ. Ρετζούλας υπογράμμισε ότι: «Αυτό είναι σωστό. Γι’ αυτό και θέλουμε να υπάρξει κάτι συντεταγμένο για να αποφύγουμε τον κακό συνδικαλισμό. Άλλωστε η ελληνική κοινωνία πλέον ακούει για συνδικαλισμό και βγάζει… σπυριά! Εμείς θέλουμε να νοιαστούμε αποκλειστικά για τον συνάδελφό μας, χωρίς ίδιο όφελος πάνω από όλα. Ο νόμος αυτά τα πλαίσια είναι που καθορίζει. Πρέπει να τονίσω ότι οι περιφερειακές ενώσεις, όπως αυτή της Α.Μ.Θ., θα μπορούν να απευθύνονται στον ανώτατο διοικητή φρουράς και στους ανώτατους άρχοντες της περιφέρειας για ζητήματα που αφορούν αυτήν. Για ζητήματα που αφορούν όλους μας και για την αλληλογραφία με τον υπουργό και τους αρχηγούς όπλων αρμόδια είναι πλέον αποκλειστικά και μόνο η ομοσπονδία μας. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι δεν ήρθαμε ούτε για να διαλύσουμε τις Ε.Δ. ούτε για να κάνουμε απεργίες. Προσπαθούμε απλά να βελτιώσουμε τις συνθήκες των συναδέλφων μας πάντα σε μη εργάσιμες ώρες ώστε να μην παρεμποδίζεται η δουλειά μας»
Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «ΔΕΝ ΜΑΣ “ΠΑΙΡΝΕΙ” ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕ ΤΟ CASUS BELI…»
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι: «Προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και ο λόγος είναι τόσο απλός όσο και αδυσώπητος. Έχω γνωρίσει τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών όπως η Ολλανδία ή η Δανία. Όμως οι χώρες αυτές δεν έχουν απέναντί τους μία Τουρκία που να τους απειλεί ευθέως με πόλεμο, που να παραβιάζει συνέχεια τα εναέρια ή θαλάσσια σύνορά τους. Είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση στην χώρα μας από σχεδόν κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πρακτικά ανεπίτρεπτο ακόμη και να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο συνδικαλισμού…! Διότι μπορεί στην αρχή όλα να ξεκινούν αθώα και με τις καλύτερες προθέσεις. Μπορεί όντως να προβλέπεται ότι οι συνδικαλιστές δεν θα παρεμβαίνουν στα επιχειρησιακά πλάνα της ηγεσίας και του υπουργείου άμυνας. Όμως μπορεί αυτό να εξασφαλιστεί και για το μέλλον και κυρίως για κρίσιμες ώρες όταν θα απαιτείται άμεση και πλήρης προσήλωση; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε την γενικότερη λειτουργία του συνδικαλισμού στην χώρα μας και τα πολύ άσχημα παραδείγματα που έχει δώσει στο παρελθόν ειδικά στον δημόσιο τομέα. Όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι όπως κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία. Φαντάζεστε ο διοικητής του Δ’ Σ.Σ., που έχει ουσιαστικά την ευθύνη της άμυνας της χώρας, ή ο διοικητής που βρίσκεται πάνω στο ποτάμι (Έβρος) να διατάζει άσκηση και οι συνδικαλιστές να ενίστανται γιατί π.χ. έχει πολλή… ζέστη; Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιες πρακτικές λόγω της γεωπολιτικής και στρατηγικής θέσης της χώρας μας για τέτοια πράγματα και γι’ αυτό καλώ την ηγεσία του υπουργείου να δει βαθύτερα τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης καθώς και την ηγεσία του επιτελείου να σκεφτεί όχι με ορίζοντα τον δικό τους ενεργό βίο στο στράτευμα αλλά από την σκοπιά όλων εκείνων των στελεχών που είτε τώρα μπαίνουν σε αυτό είτε έχουν μπροστά τους πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμη και να πράξουν ανάλογα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.