papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-05-18

Υπολογίστε το νέο σας πληρωτέο! Ανάλυση - σχολιασμός νέου μισθολογίου από enstoloi.net

-Πέραν των, ως συνήθως, αξιόπιστων υπολογισμών - σχολιασμών του Αχιλλέα Καρασσαββίδη, πρέπει να συναξιολογηθούν, κατά την άποψη μου αρνητικά για το νέο ειδικό μισθολόγιο, επίσης ότι:
(1) Νομοθετείται η εργασία πέραν του ωραρίου με επίδομα που βρίσκεται εντός του πληρωτέου ποσού του ειδικού μισθολογίου των ΕΔ και των ΣΑ.
(2) Παρακάμπτονται οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στο βασικό μισθό.
(3) Θα επανακαθορισθούν ύψος, δικαιούχοι και όροι - προϋποθέσεις χορήγησης επιδομάτων ανικανότητας και κινδύνου (πτητικό, εκκαθάρισης ναρκοπεδίου κλπ).
(4) Εισάγεται ο όρος προσωπική διαφορά και στα ειδικά μισθολόγια, η οποία απαγορεύει σε όσους έχουν προσωπική διαφορά, αυξήσεις για μικρό ή μεγάλο διάστημα από προαγωγή ή από άλλη αιτία.
(5) Η μείωση του αφορολόγητου από 1.1.2020 θα επιφέρει περαιτέρω μείωση της τάξεως των 50 ευρώ περίπου μηνιαίως.
Αποστόλης Παπαπαρίσης

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Εκτελώντας δοκιμές στη σελίδα “Νέο μισθολόγιο” με διάφορους βαθμούς και έτη υπηρεσίας σε σχέση με την προέλευση, προκύπτουν στατιστικά τα κάτωθι στοιχεία, τα οποία φυσικά είναι ενδεικτικά και πιθανότατα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση. Όλα τα παρακάτω ενδεικτικά ποσά αναφέρονται σε διαφορά στον πληρωτέο μισθό (στα μικτά η διαφορά είναι φυσικά μεγαλύτερη).

Κατηγορία Α

ΑΓΕΣ: αύξηση ~120 

Ανώτατοι: αύξηση 20 ~ 50 
Μεσαίοι βαθμοί (Τχης ~ Σχης): αύξηση ή μείωση από -40 έως +50 €.
Μικροί βαθμοί: μείωση από 10 ~ 40 €.

Κατηγορία Β

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ – ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΑΣΣΥ  ΤΕΜΑ)

Αξκοί (εξ’ υπξκών): μικρή αύξηση ή μείωση από -20 έως +30 €.
Υπξκοί (απόφοιτοι ΑΣΣΥ): μείωση από 20 ~ 40 €.
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΑΣΤΦΚΕΣ – ΑΡΧΦΚΕΣ – ΑΝΘΜΟΙ)
Μεγάλη μείωση από 50 ~ 160 €.

Κατηγορία Γ

ΕΜΘ: Για λίγα έτη μείωση 10 ~ 50 €, μετά τα 25 έτη μικρή μείωση 0 ~ 10 €.

ΕΠΟΠ: Για λίγα έτη μεγάλη μείωση 40 ~ 80 €, μετά τα 25 έτη μικρή μείωση 10 ~ 15 €.
Κατηγορία Δ

Για τους ειδικούς φρουρούς / συνοριακούς φύλακες δεν είμαι σίγουρος για την ακρίβεια του υφιστάμενου μισθολογίου (χρειάζεται επιβεβαίωση), αλλά προκύπτει μία μεγάλη μείωση περίπου 150 € για όλα τα έτη υπηρεσίας.

Συμπέρασμα: Διαφαίνεται ότι θεσμοθετείται “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, με αυξήσεις στους μεγάλους βαθμούς, αυξομειώσεις κατά περίπτωση στους μεσαίους βαθμούς και μειώσεις στους χαμηλόβαθμους.

Η κατάργηση της θητείας για αύξηση ΕΧΥ και μισθολογικού βαθμού (για κατάταξη μετά την 1-1-2017) θα επηρεάσει τους μελλοντικούς συναδέλφους που δεν προέρχονται από παραγωγικές σχολές, οι οποίοι συνήθως διαθέτουν χρόνο θητείας.

ΑΣΑΦΕΙΕΣ – ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Όπως συνήθως κάθε σημαντική αλλαγή συνοδεύεται από πλήθος εκκρεμοτήτων που χρήζουν διευκρινήσεων και περαιτέρω νομοθέτησης.

Το νέο μισθολόγιο είναι σαφές ως προς το σκέλος των ακαθάριστων αποδοχών, αλλά χρειάζονται αρκετές ρυθμίσεις όσον αφορά τις κρατήσεις.
α. Οι κρατήσεις για μερίσματα, επικουρικά και εφάπαξ καθορίζονται από κάθε ταμείο με διαφορετικές μεθόδους, και συνήθως υπολογίζονται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού, του ΕΧΥ και κάποιων επιδομάτων. Επειδή τα περισσότερα επιδόματα καταργήθηκαν και κάποια άλλαξαν ονομασία και ποσό, θα πρέπει να εκδοθούν αποφάσεις από όλα τα ταμεία για να τροποποιηθεί ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το νέο μισθολόγιο.
β. Το ύψος του μερίσματος στους στρατιωτικούς υπολογίζεται με βάση το μισθολογικό βαθμό αποστρατείας και τα έτη υπηρεσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθολογικοί βαθμοί καταργούνται, θα πρέπει να εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη για να καθοριστεί νέος τρόπος υπολογισμού μερίσματος σε όσους θα διαγραφούν μετά την ημερομηνία ισχύος του νέου μισθολογίου.
γ. Ομοίως το δικαιούμενο εφάπαξ καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό και κάποια επιδόματα, τα οποία όμως καταργούνται. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη για να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε σχέση με τις διαφοροποιημένες εισφορές που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο.

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

Μέχρι να υπάρξει επίσημη αντιμετώπιση των ανωτέρω εκκρεμοτήτων, για τους υπολογισμούς στη σελίδα “Νέο μισθολόγιο” έγιναν ορισμένες λογικές αλλά αυθαίρετες παραδοχές όσον αφορά τις εισφορές.

Πχ. εισφορές ΜΤΣ/Ν/Α και ΒΟΕΑ που υπολογίζονταν επί του αθροίσματος [βασικός + ΕΧΥ], τώρα υπολογίζονται επί του βασικού μισθού του αντίστοιχου κλιμακίου. Επειδή το ποσό των κλιμακίων συνήθως είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο άθροισμα [βασικός + ΕΧΥ], οι κρατήσεις υπέρ μερισμάτων και ΒΟΕΑ αυξάνουν κατά 10 ~ 20% περίπου.
Ομοίως για τις εισφορές ΕΛΟΑΣ/Ν/Α που υπολογίζονταν επί του αθροίσματος [βασικός + ΕΧΥ + εξομάλυνσης + απασχόλησης], στη σελίδα πλέον λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα [βασικός κλιμακίου + επ. ιδιαίτερων συνθηκών], το οποίο είναι περίπου ίσο με το προηγούμενο.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές αλλαγές που ενσωματώθηκαν στη σελίδα “Νέο μισθολόγιο”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν λάθη σε υπολογισμούς ή λανθασμένη καταγραφή κλιμακίου (υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές περιπτώσεις). Εάν θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο λάθος παρακαλείσθε να το επισημάνετε παρουσιάζοντας όλα τα αναγκαία στοιχεία.

Η φράση “υπάρχει λάθος στο 9ο κλιμάκιο των ΕΜΘ δεν βοηθάει σε τίποτα απολύτως, ο ενδεικνυόμενος τρόπος είναι πχ. “υπάρχει λάθος στο 9ο κλιμάκιο των ΕΜΘ για 22 χρόνια υπηρεσίας με διοικητικό βαθμό Αλχία, το οποίο αντί για x.xxx ποσό (στη σελίδα) πρέπει να είναι y.yyy”.


Νέο μισθολόγιο στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας


Δημοσιεύτηκαν σε αρκετά site οι λεπτομέρειες του νέου ειδικού μισθολογίου στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας, το οποίο περιλαμβάνεται στο νόμο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη βουλή. Η πρώτη πληροφόρηση έγινε με αυτό το άρθρο: militaire.gr – Αυτό είναι το νέο μισθολόγιο! Πίνακες με τους μισθούςΕπειδή η απλή παράθεση πινάκων δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην κατανόηση του νέου μισθολογίου, τα βασικά σημεία διαφοροποίησης είναι τα εξής:
Α. ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΑΝΤΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΑΘΜΩΝ
Καταργούνται οι μισθολογικές διαφορές και εισάγεται σύστημα αύξησης μισθού ανά έτος ή διετία με κλιμάκια (όπως στους δημοσίους υπαλλήλους).
Η φιλοσοφία παραμένει ουσιαστικά η ίδια, δηλαδή αυξάνεται ο μισθός αυτόματα με την πάροδο των ετών, αλλά η αύξηση αυτή είναι απλά ένα ποσό και δεν αντιστοιχεί σε μισθολογικό βαθμό όπως πριν.
Πχ. προηγουμένως ο Ανθλγός (διοικητικός βαθμός) στα 6 έτη έπαιρνε μισθό Υπλγού, τώρα με βάση τον πίνακα ο Ανθλγός στα 6 έτη λαμβάνει κλιμάκιο βασικού μισθού αυξημένο κατά 40 € (από 1.195 € σε 1.235 €), χωρίς όμως να υπάρχει αντιστοίχιση του νέου ποσού με μισθολογικό βαθμό.
Β. ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΕΧΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ
Τα νέα κλιμάκια βασικού μισθού ενσωματώνουν το χρονοεπίδομα (ΕΧΥ) που υπήρχε πριν, αλλά με βάση τους πίνακες δεν υπάρχει πλήρης αντιστοιχία με τα παλιά ποσά (εάν υπήρχε δεν θα χρειαζόταν νέο μισθολόγιο).
Γενικά το ποσό που αντιστοιχεί στο κάθε κλιμάκιο είναι περίπου ίσο με τον ισχύοντα μισθολογικό βαθμό συν το ΕΧΥ, με απόκλιση από 0 ~ 150 € περίπου ανάλογα με το διοικητικό βαθμό (άλλες φορές είναι μικρότερο και άλλες μεγαλύτερο).
Γ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Η μεγάλη διαφορά με το προηγούμενο μισθολόγιο είναι ότι καταργούνται τα περισσότερα επιδόματα και για τη συντριπτική πλειοψηφία απομένουν μόνο δύο επιδόματα (εκτός του επιδόματος τέκνων). Τα επιδόματα που καταργούνται τελείως είναι:
1. Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας – ΕΧΥ (ενσωματώθηκε στο βασικό μισθό κλιμακίου)
2. Επίδομα εξομάλυνσης (ενσωματώθηκε στο Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Δ.1 κατωτέρω)
3. Επίδομα ειδικής απασχόλησης (ομοίως)
4. Επίδομα διοίκησης (καταργείται)
5. Επίδομα Θέσης Υψηλής / Αυξημένης Ευθύνης (καταργείται για διοικητικούς βαθμούς από Λγό και κάτω).
Δ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
1. Επίδομα Ειδικών Συνθηκών –> Επίδομα Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας

Το επίδομα ειδικών συνθηκών μετονομάζεται σε επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών και δίνεται λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας. 
Ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το άθροισμα των καταργούμενων επιδομάτων Γ.2 ~ Γ.4 ανωτέρω, αλλά το ύψος του επιδόματος είναι αρκετά μικρότερο από το σύνολο των προηγούμενων επιδομάτων που καταργούνται.
2. Επίδομα Θέσης Υψηλής / Αυξημένης Ευθύνης –> Επίδομα Θέσης Ευθύνης
Το επίδομα αυτό μειώνεται γενικά από 5 ~ 70 € ανάλογα με το διοικητικό βαθμό (αυξάνεται κατά 20 € μόνο στον Ταξχο), ενώ δίνεται από το βαθμό του Τχη και πάνω, ενώ προηγουμένως δίνονταν σε όλους τους βαθμούς.
Ε. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ

Θεσμοθετείται πρόσθετο επίδομα 100 € για Έβρο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Δωδεκάνησα, Σαμοθράκη (για στρατιωτικούς) και Σκύρο (μόνο ΠΑ).
ΣΤ. ΧΡΗΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ “ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ”
neo-misthologio

Αναβαθμίστηκε πλήρως η σελίδα υπολογισμού “Νέο μισθολόγιο” στο enstoloi.net, δίνοντας τη δυνατότητα εξατομικευμένης ενημέρωσης σε όλους τους συναδέλφους σχετικά με το μισθό που δικαιούνται με τις νέες ρυθμίσεις.
Και επειδή μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, στα αριστερά υπάρχει επεξήγηση με γραφικά των κυριότερων διαφοροποιήσεων του νέου μισθολογίου.
Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2017 Αχιλλέας Καρασαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.