papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-05-27

Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (βίντεο)


Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων μας,
Η Κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, όπως και οι προηγούμενες βεβαίως Κυβερνήσεις, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο στο πλαίσιο των συναντήσεών μου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και σε άλλες συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο.
Ενόψει της τραγικότητας του θέματος και της καθαρά ανθρωπιστικής του διάστασης και λόγω του ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ περιορισμένα, θα ενταθεί από μέρους μας ακόμα πιο έντονα η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η προσπάθειά μας στοχεύει στο να πειστεί όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ο διεθνής παράγον, και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε επιτύχει, να ανοίξουν τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, των εμπλεκομένων τότε δυνάμεων, αλλά ιδιαίτερα και η Τουρκία να επιτρέψει ανεμπόδιστα και χωρίς όρους, τη διερεύνηση σε κάθε μέρος που υπάρχει πληροφορία ότι βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοί μας.
Αναγνωρίζω και τιμώ τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Είναι όμως γεγονός πως λόγω τη έλλειψης ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας από την Τουρκία δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν ακόμη, δυστυχώς, απαντήσεις για τις σκόπιμες, εγκληματικές μετακινήσεις οστών από τους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως της Άσσιας, του Κορνόκηπου, του Αγίου Ιλαρίωνα, κλπ. Και σε αυτό το τραγικό θέμα δεν υπήρξε οποιαδήποτε δυστυχώς πρόοδος.
Παρά την απόφαση της Τουρκίας για παραχώρηση άδειας για 10 εκταφές κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, σε χώρους που θεωρούνται στρατιωτικές ζώνες κατοχής, τα προβλήματα παραμένουν. Θα πρέπει να δοθεί απρόσκοπτη πρόσβαση τόσο για εκταφές όσο και για έρευνες για ύπαρξη χώρων ταφής”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Στις 12:30 στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας αποδόθηκαν οι δέουσες στρατιωτικές τιμές κατά την αναχώρηση των λειψάνων των 17 πεσόντων, για την Αθήνα.
Τα λείψανα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C- 130 της Eλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η σημερινή ημέρα ανακαλεί στη μνήμη τον μαύρο Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ.
Άλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.
Άλλοι τρεις βρέθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas- 4.
Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωση του, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν 27 καταδρομείς και 4 αεροπόροι.
Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοράτλας» με 350 Έλληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του ’74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς.
Τέλος, ένας, ο Νιόφας Νικόλαος ανθυπασπιστής ναυτικού της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Τυλληρία το 1974, ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.
Η εύρεση των λειψάνων έγινε από το πρόγραμμα εκταφών της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη φωτογραφία φαίνεται ο κυβερνήτης του μοιραίου Noratlas-4, Παναγόπουλος Βασίλειος. Η φωτογραφία δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον αδελφό του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.