papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-05-21

Το «παραμύθι» των αντιμέτρων: Όσοι θιγούν από τα μέτρα, δεν θα «ευνοηθούν» από τα αντισταθμιστικά!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΕΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ... «ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ» ΜΟΝΟ ΕΝΑ!
Πίκρα και αγανάκτηση για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, μετά την ψήφιση και του Τέταρτου Μνημονίου. Τα νέα μέτρα θα αλλάξουν τη ζωή όλων των Ελλήνων, ενώ όσοι περιμένουν «σωτηρία» από τα αντίμετρα θα «πέσουν σε τοίχο», αφού η ενεργοποίησή τους προϋποθέτει πλεονάσματα... 
Το Τέταρτο Μνημόνιο -για άλλους συμπληρωματικό- είναι γεγονός! Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει ότι πέτυχε μία συμφωνία γεμάτη προοπτικές, που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, ενώ προκλητικά ο πρωθυπουργός τόνισε από το Βήμα της Βουλής λίγο πριν την ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου (19/5/2017) ότι «έτσι μόνο θα βγει η χώρα από το Μνημόνιο»...! 
Η ουσία ωστόσο παραμένει μία! Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να «σερβίρει» στους Έλληνες φορολογούμενους μέτρα 5 δισ. ευρώ και αντίμετρα εν... αναμονή 7,5 δισ. ευρώ! Με λίγα λόγια, ό,τι θετικό έταξε σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες είναι στον... αέρα και θα δοθεί μόνο υπό... προϋποθέσεις! Καθώς, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και εντός του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί! 
«Κόβουν» 2-3 συντάξεις το χρόνο και «δίνουν» επέκταση σχολικών γευμάτων!
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι πολίτες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν «σηκώνουν» άλλα βάρη! Οι συντάξεις δεν φτάνουν άλλο για να συντηρούν άνεργα και ανήλικα μέλη της οικογένειας που έχουν ανάγκη. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δίνουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους όλη τους τη σύνταξη, και οι ίδιοι τρέχουν στα συσσίτια... Σε αυτή την ελληνική πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας «απάντησε» με ένα βαρύτερο -ακόμη και από όλα τα προηγούμενα- πακέτο μέτρω, με περικοπές συντάξεων (κύριων και επικουρικών έως 18% από το 2019), με αυξήσεις φόρων από το 2020, με αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και με κατάργηση φοροελαφρύνσεων από το 2018. 
Ο «δράκος» των... αντιμέτρων!
Τα αντίμετρα των 7,5 δισ. ευρώ αφορούν σε: 
-κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή σχολικά γεύματα, νέες μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης, οικογενειακά επιδόματα
-μείωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή/ εισφοράς αλληλεγγύης / μείωση φορολογίας επιχειρήσεων / ΕΝΦΙΑ 
Ο Γολγοθάς των συνταξιούχων...
Ένας λοιπόν συνταξιούχος που λαμβάνει μία σύνταξη 800 ευρώ, από το 2019 θα χάσει από δύο έως τρεις συντάξεις ετησίως (από τη μείωση έως 18% σε κύρια σύνταξη και μείωση έως 18% σε επικουρική, περικοπή ΕΚΑΣ), αλλά και επιπλέον 862 ευρώ τον χρόνο από την μείωση του αφορολογήτου ορίου! Η συγκεκριμένη κατηγορία θα υποστεί όμως και τεράστιες περικοπές των αποδοχών τους και από άλλες επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα από την κατάργηση της μείωσης του φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, αλλά και της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος. Και τα «ψαλίδια» δεν σταματούν εδώ! Στους συγκεκριμένους συνταξιούχους θα καταργηθούν τα κοινωνικά τους επιδόματα, ενώ θα τούς κοπεί στο 50% το επίδομα θέρμανσης!
Αυτοί οι συνταξιούχοι δεν θα καταφέρουν να διεκδικήσουν κανένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα. Αφενός γιατί, τα περισσότερα αφορούν σε οικογένειες με παιδιά (σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί) και αφετέρου γιατί οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν ανήκουν στην κατηγορία που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτηρίζει ως... «εξαθλιωμένη».
Μόνο αυτοί οι συνταξιούχοι θα «κερδίσουν» από τα αντίμετρα!
Οι μοναδικοί συνταξιούχοι που μπορούν να ελπίζουν στα αντισταθμιστικά μέτρα (εάν και εφόσον βέβαια αυτά «ενεργοποιηθούν») είναι όσοι εισπράττουν μηνιαίως 473 ευρώ! Μόνο αυτοί οι συνταξιούχοι, με αυτό το πολύ χαμηλό εισόδημα: 
- δεν θα πληρώνουν φόρο
- δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα
- θα εισπράξουν επιδότηση ενοικίου
Από την άλλη, συνταξιούχοι των οποίων το αφορολόγητο θα μειωθεί και η σύνταξη θα κοπεί, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τα πλεονάσματα που επιθυμούν οι δανειστές- τότε θα πάρουν την επιδότηση ενοικίου ως 1.000 ευρώ το χρόνο. 
«Πόρτα» στα μέτρα «τρώνε» οι χαμηλόμισθοι των 600 ευρώ!
Ένας χαμηλόμισθος των 600 ευρώ θα χάνει ετησίως με το νέο αφορολόγητο όριο 334 ευρώ!Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αφού από το πακέτο των θετικών μέτρων δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα απολύτως, εκτός από μία μικρή έκπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη λόγω του μηδενισμού της συμμετοχής. Προφανώς και η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα είναι ένα θετικό μέτρο, και μάλιστα για όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, ωστόσο δεν καλύπτει τις απώλειες από τις μειώσεις των συντάξεων!
Θα «πληγούν» ζευγάρια με εισόδημα έκαστος 700 ευρώ!
Ένα ζευγάρι που μηνιαίως εισπράττει ο κάθενας από 700 ευρώ, δηλαδή στο σύνολο 1.400 ευρώ, θα χάσει μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου 1.300 ευρώ!
Γράφει η Αμέλια Αναστασάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.