papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-11-19

Κατάργηση Συντάξεων Χηρείας! Άλλη μια ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη. Ο ηλίθιος ποτέ.»
Την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018, ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α με συνδιοργανωτές φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης του Ηρακλείου πραγματοποίησαν στην Κρήτη ενημερωτική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον εργατολόγο – νομικό κ. Ρωμανιά, όπως αυτή του περασμένου Απριλίου στη Λάρισα.
Ένας από αυτούς που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν ο κ. Αδαμίδης Γεώργιος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (δείτε το βίντεο στο τέλος), ο οποίος μας θύμισε ότι όταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν υπουργός Εργασίας ο κ. Ρέππας Δημήτρης (2001-2004), ψηφίσθηκε διάταξη που καθόριζε ως όριο ηλικίας για επίδοση Σύνταξης Θανάτου, τα 40 έτη. Φέρεται δε να είπε ότι και αριστερή κυβέρνηση να ερχόταν, αυτό δεν θα άλλαζε με τίποτα. Η ιστορία τον διέψευσε διπλά. Αφενός μεν γιατί με κυβέρνηση ΝΔ και υπουργό Εργασίας τον κ. Παναγιωτόπουλο Πάνο (2004-2006) η διάταξη αυτή καταργήθηκε και αφετέρου δε γιατί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Εργασίας τον κ. Κατρούγκαλο επανήλθε και μάλιστα απείρως σε χειρότερη μορφή.
Σε ποιον όμως ανήκει η πατρότητα αυτής της επαίσχυντης διάταξης;
Η Υπουργός και ο Υφυπουργός Εργασίας υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εκβιάσθηκε από τους θεσμούς, προκειμένου να συμπεριληφθεί το άρθρο 12, που αφορά στις συντάξεις θανάτου (και χηρείας), στο νόμο Κατρούγκλου. Αντιθέτως ο κ. Ρωμανιάς υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης, ως ο τότε γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και ότι ουδέποτε η τρόικα ζήτησε να ψηφισθεί παρόμοια διάταξη. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η πατρότητα της ιδέας ανήκει σε κάποιες γυναίκες του Υπουργείου Εργασίας, χωρίς να τις ονοματίζει.
Ορισμένοι βουλευτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τα ηλικιακά κριτήρια των Συντάξεων Χηρείας ήταν απόρροια του τρίτου μνημονίου. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4387/2016 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο εδάφιο 2.5.1(vi) του συμπληρωματικού μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) της 16ης Ιουνίου 2016, αφού δηλαδή ψηφίσθηκε από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας κ. Χουντή απάντησε ότι ο σχεδιασμός και η διαχείριση των συντάξεων επιζώντος συζύγου αποτελεί ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας.
Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του. Όλοι (κυβέρνηση, αντιπολίτευση,  κοινή γνώμη, ακόμη και ο ίδιος ο Κατρούγκαλος) συνηγορούν ότι το άρθρο 12 του ν.4387/2016 που καταργεί συντάξεις ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση βρει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη και να το αλλάξει άμεσα. Όσο πλησιάζει ο καιρός των εκλογών και ο Απρίλιος που θα μηδενίσουν κάποιες συντάξεις και βλέποντας ότι οι παλαιές συντάξεις δεν θα μειωθούν η ψυχολογική κατάσταση των γυναικών αυτών χειροτερεύει απρόβλεπτα! Ας ελπίσουμε ότι την Τρίτη 20/11, που ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.