papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2019-02-13

Αλλάζει η ονομασία του Στρατοπέδου της ΣΜΥ με απόφαση του Α/ΓΕΣ

Μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, υπογραφή που έβαλε ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ήταν αυτή για τη μετονομασία του Στρατοπέδου όπου εδρεύει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς και σήμερα ονομάζεται «Στρατόπεδο Αντιστρατήγου Χρ. Καβράκου».
Αίτημα με αριστερό πρόσημο και είχε υποβληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από το 2007 και το 2016 και εντεύθεν για να απορριφθεί όλες τις φορές, τις τελευταίες από τον τότε ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο.
Μόλις παραιτήθηκε ο Π. Καμμένος, το αίτημα επανήλθε ο ΑΝΥΕΘΑ (και πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ) Παναγιώτης Ρήγας, και έσπευσε ασμένως ο νέος Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς να υπογράψει τη σχετική απόφαση. 

Πως θα ονομασθεί όμως το Στρατόπεδο; Άγνωστο μέχρι σήμερα, καθώς η «Υπηρεσία», δηλ. το ΓΕΣ, έχει περιθώριο να υποβάλλει τις σχετικές προτάσεις μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Έντονη φημολογία αναφέρει στο στρατόπεδο θα δοθεί το όνομα του Στρατιωτικού Διοικητή του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και στους δύο πρώτους «γύρους» του Ελληνικού Εμφυλίου (Κατοχή και Δεκεμβριανά) του τότε Συνταγματάρχη Στέφανου Σαράφη, κάτι που έχει ζητηθεί και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη νέα ονομασία θα ξέρουμε σε λίγες ημέρες.
Ποιος είναι όμως ο Τρικαλινής καταγωγής Αντιστράτηγος Χρήστος Καβράκος;
Ο Αντιστράτηγος Χρ. Καβράκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα την 1η Ιανουαρίου 1882. Κατετάγη εθελοντής στο στράτευμα και εξήλθε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) και στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-21). Διετέλεσε διοικητής του 4ου Συντάγματος Πεζικού Λάρισας (1924), του 5ου Συντάγματος Τρικάλων (1924-1933), στις εγκαταστάσεις του οποίου εδρεύει σήμερα η ΣΜΥ, Διευθυντής του 1ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ, Υπαρχηγός του ΓΕΣ (1935-1936), Φρούραρχος Αθηνών (1936), το 1940 τελούσε σε μακρά αναρρωτική άδεια αλλά κατόπιν επιμονής του τον Μάρτιο του 1940 του ανατέθηκε η διοίκηση της της ΧΙΙ (12ης) Μεραρχίας. Τη διοίκηση διατήρησε μία εβδομάδα καθώς λόγω της καταστάσεώς του δεν μπορούσε να περπατήσει ούτε και να ιππεύσει για να βρίσκεται αυτοπροσώπως στην πρώτη γραμμή και ο προϊστάμενός του ζήτησε την αντικατάστασή του. Όπερ και εγένετο και ανέλαβε «υπηρεσία εσωτερικού». Στο πλαίσιο αυτό στις 17 Απριλίου 1941 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Στρατιωτικού Διοικητού Αθηνών και με αυτό το αξίωμα 10 μέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου 1941 μαζί με το Νομάρχη Αττικοβοιωτίας και τους Δημάρχους Αθηνών και Πειραιώς, παρέδωσαν την πόλη στους Γερμανούς. Το 1942 αποστρατεύτηκε λόγω ορίου ηλικίας, προαχθείς σε αντιστράτηγο. 

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1925, ως Διοικητής του 5ου ΣΠ Τρικάλων, διετάχθη να καταστείλει την αγροτική-λαϊκή εξέγερση των Τρικάλων. Συμφώνως με τα ισχύοντα νομίμως την εποχή αυτή, ο Στρατός είχε αυτό το δικαίωμα επεμβάσεως επικουρικώς της Χωροφυλακής, αν η τελευταία δεν μπορούσε να τηρήσει την τάξη. Σημειωτέον ότι και η Χωροφυλακή εθεωρείτο ο 4ος Κλάδος των ΕΔ και σε περίπτωση πολέμου, κρίσεων κλπ εκτελούσε και στρατονομικά καθήκοντα. Με αυτήν την περιρέουσα ατμόσφαιρα, ο Καβράκος διατάσει πυρ κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 διαδηλωτές και να τραυματιστούν άλλοι 25.
Αργότερα, στην πρώτη κατοχική – δοσιλογική – κυβέρνηση ο Τσολάκογλου του ανέθεσε τα καθήκοντα του Προέδρου της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών το καλοκαίρι του 1941 με αποστολή να μαζέψει τη σοδιά του σταριού. Τελικώς, στα Δεκεμβριανά του 1944 συνελήφθη από την Πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ την διαβόητη ΟΠΛΑ και εκτελέστηκε μετά από φρικτά βασανιστήρια στον Υμηττό με την κατηγορία του δωσιλογισμού.
Το στρατόπεδο που εδρεύει σήμερα η ΣΜΥ, ονομάστηκε προς τιμήν του Αντιστρατήγου Χρ.Καβράκου με απόφαση του 1973, που επικυρώθηκε με μεταγενέστερη απόφαση του ΓΕΣ του 1975.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.