papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-06-22

Συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΣ Ταξχου ε.α. Βασίλειου Νικολόπουλου {17/06/2016}


Σήμερα έχουμε μαζί μας τον πρόεδρο της ΠΟΣ Ταξχο εα Βασίλη Νικολόπουλο, Τάξης ΣΣΕ 1978. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ) ιδρύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2010, είναι δευτεροβάθμιο όργανο (ΝΠΙΔ) και έχει εγγεγραμμένους 24 πρωτοβάθμιους φορείς και έναν δευτεροβάθμιο. Σύμφωνα με το καταστατικό της μπορούν να συμμετάσχουν μόνον φορείς και όχι μεμονωμένα άτομα και έχει να παρουσιάσει σημαντικό – ουσιαστικό έργο. Κάθε απόφαση λαμβάνεται μετά από μελέτη και ανταλλαγή απόψεων...
και το τελικό κείμενο εγκρίνεται από το ΔΣ είτε σε συνεδρίαση είτε μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Ο κ. Νικολόπουλος είναι ο συνάδελφος που ανέδειξε με στοιχεία από το Φεβρ 2013 την υπερβολική μείωση που είχε γίνει στο μισθολόγιο των Στελεχών των ΕΔ και ΣΑ και κυρίως στις συντάξεις των αποστράτων, στοιχείο που σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις είχε ως αποτέλεσμα να μην εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από το μεσοπρόθεσμο για το έτος 2014 νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις ΕΔ και ΣΑ. Επίσης έχουμε δει ουσιαστικές παρεμβάσεις της ΠΟΣ σε θέματα ΒΟΕΑ, ΜΤΣ, ΑΟΟΑ με απτά αποτελέσματα. Έχει αναπτύξει συνεργασία με Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και ΥΠΕΘΑ. Ορισθείς από το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων (ΕΑΑΣ - ΕΑΑΝ - ΕΑΑΑ), συμμετείχε στις δύο επιτροπές μισθολογίου που είχε συγκροτήσει το ΥΠΕΘΑ τα έτη 2013 και 2015. Ιδιαίτερα αξιόλογη και εποικοδομητική η συνεργασία της ΠΟΣ με τις τρείς Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες των ΣΑ. Ο Ταξχος ε.α. κ. Νικολόπουλος, ορκίσθηκε Ανθλγος ΠΖ το 1978, μετατάχθηκε το 1998 στην Αεροπορία Στρατού, όπου ήταν εκπαιδευτής-εξεταστής πτήσεων ελικοπτέρων, με πάνω από 2.500 ώρες πτήσεως. Διακρίνεται για την αγωνιστικότητά του, τη σεμνότητα, τη συναδελφική αλληλεγγύη, κυρίως όμως για την αξιοπιστία των στοιχείων και προτάσεων που παρουσιάζει, με αποτέλεσμα να χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του.
ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗΣ: Η ΠΟΣ έχει αναπτύξει μια δυναμική για το ασφαλιστικό με συναντήσεις, ενημερώσεις μέχρι και παρουσία στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της  Βουλής κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού.  Για πέστε μας γι’ αυτές τις συναντήσεις.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Από τον Οκτώβριο του 2015 είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες για ενημέρωση επί του υπό συζήτηση ασφαλιστικού με Κόμματα και Φορείς.  Έχουμε συναντηθεί επίσης και συζητήσει για το ασφαλιστικό δύο φορές με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τέσσερις με τον Υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο.
ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗΣΕντυπωσιακό. Πάντως αρκετοί συνάδελφοι θεωρούν ότι αυτές οι συναντήσεις γίνονται για τη φωτογραφία, όπως λένε. Πείτε μας, με ειλικρίνεια πετύχατε κάτι από τις συναντήσεις αυτές;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Στις συναντήσεις της ΠΟΣ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας πριν την ψήφιση του νόμου (12 και 13 Απρ. 2016) πετύχαμε δύο από τους στόχους μας. Αν θυμούνται οι αναγνώστες του blog, αρχικά είχε σχεδιασθεί και είχε περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο νόμου, να γίνει ο επαναπροσδιορισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων και να εδίδετο ως «προσωπική διαφορά» το ποσό που θα υπολοίπετο η νέα σύνταξη. Ως γνωστό η «προσωπική διαφορά» έχει πολλά μειονεκτήματα, όπως δεν μεταβιβάζεται, είναι εύκολο να ανασταλεί ή να περικοπεί κλπ. Εκτός του ότι προτείναμε να παραμείνει ο τρόπος υπολογισμού ως έχει, που ήταν η πάγια θέση μας, αποδείξαμε με στοιχεία ότι εάν γινόταν ο επαναπροσδιορισμός,  ο προϋπολογισμός του Κράτους,  θα είχε σημαντικές παράπλευρες απώλειες σε δύο τομείς, συνολικού κόστους πάνω από 800 εκατ. ευρώ. Αυτό προφανώς βάρυνε υπέρ του να διατηρηθεί ο τρόπος υπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και έτσι τελικά ψηφίστηκε.
Το δεύτερο ήταν να υπολογίζονται τα συντάξιμα έτη, το οποίο και αυτό περιελήφθη στο νόμο που ψηφίστηκε.
ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗΣΠροφανώς θα θέσατε και θέματα που δεν ικανοποιήθηκαν; Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το κυριότερο ήταν η μη ένταξη των Στρατιωτικών στον Ενιαίο  Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Παρά την διατυπωθείσα και από την Ολομέλεια του  Ελεγκτικού Συνεδρίου  αντισυνταγματικότητα της ένταξης του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ, αλλά και την ισχυρή επιχειρηματολογία μας,  με κυριότερο την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με 1,3 δις ευρώ, δεν κατέστη εφικτή η εξαίρεση από τον ΕΦΚΑ.
Επίσης είχαμε προτείνει να επαναπροσδιορισθεί η κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης με  αντιστοιχία των 35/35 (πλήρης σύνταξη) με αντίστοιχη των προβλεπομένων του προσχεδίου νόμου για πλήρη σύνταξη (συντελεστού για 42 έτη), ήτοι 50,73% επί των μηνιαίων αποδοχών που υπολογίστηκε η σύνταξη.
ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗΣΣε τι άλλες ενέργειες έχει προβεί η ΠΟΣ για το ασφαλιστικό;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν μέχρι και πριν την ψήφιση του Ν. 4387/2016 που αφορά το ασφαλιστικό, είχαμε πραγματοποιήσει συναντήσεις για ενημέρωση πέραν των Κομμάτων και Φορέων που ανέφερα πιο πάνω, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Οικονομικών, τις Ενώσεις Αποστράτων, ενώ είχαμε διαβιβάσει τις προτάσεις μας και σε Βουλευτές όλων των Κομμάτων. Μετά την ψήφιση του υπόψη νόμου πραγματοποιήσαμε το Μάιο και πάλι συναντήσεις με την Ηγεσία του Υπ. Εργασίας και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουμε και να καταθέσουμε προτάσεις,  κυρίως ενόψει της επεξεργασίας των υπό έκδοση σχετικών εγκυκλίων.  
ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗΣΘα μας πείτε ποιες προτάσεις  καταθέσατε;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προτάσεις για το ανώτατο όριο σύνταξης, θέματα χηρείας, περί απασχόλησης συνταξιούχων, εξαίρεσης ακινήτων ΥΠΕΘΑ, θέματα του Κώδικα Συντάξεων (ΠΔ 169/2007) και άλλα. Στην παρούσα φάση θεωρώ ότι δεν εξυπηρετεί να τις αναλύσουμε, γι’ αυτό και δεν έχουμε εκδώσει ως ΠΟΣ σχετική ανακοίνωση.
ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗΣ: Αγαπητέ Βασίλη, σε είδαμε ως εκπρόσωπο και Πρόεδρο της ΠΟΣ στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της  Βουλής όπου ανέλυσες τις προτάσεις της Ομοσπονδίας σας, βέβαια συνοπτικά λόγω χρόνου.  Πως προέκυψε αυτή η πρόσκληση στη Βουλή;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η δραστηριότητα που είχαμε αναπτύξει για το ασφαλιστικό το προηγούμενο διάστημα, προφανώς αξιολογήθηκε από τα Κόμματα που είχαμε ενημερώσει. Έτσι την παραμονή της συζήτησης δηλ. στις 25 Απριλίου, ερωτήθηκα τηλεφωνικά αν επιθυμώ να προταθώ για να παρουσιάσω τις θέσεις της ΠΟΣ στη Βουλή. Προφανώς αποδέχθηκα και προτάθηκε η ΠΟΣ και από τα δύο Κόμματα. Το ίδιο βράδυ έλαβα επίσημα την πρόσκληση από τις δύο επιτροπές της Βουλής προκειμένου να προσέλθω τη  Μ. Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 και ώρα 10.30΄ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής για να εκθέσω εν συντομία τις απόψεις μας.
ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗΣ: Πως σχολιάζετε την επιστολή διαμαρτυρίας του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων προς τη Βουλή, με αφορμή την μη πρόσκλησή τους και την παρουσία εκπρόσωπων φορέων Ν.Π.Ι.Δ. μεταξύ των οποίων ήταν και η ΠΟΣ;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όποιος παρακολούθησε τις συνεδριάσεις των επιτροπών θα είχε ακούσει ότι προτάθηκαν και οι Ενώσεις. Τα προεδρία των δύο επιτροπών της Βουλής είχαν τον τελικό λόγο επιλογής και επειδή είχαν προταθεί πάνω από 50 φορείς από όλους τους εργασιακούς κλάδους, επιλέγησαν τελικά περίπου 25, μεταξύ των οποίων και η ΠΟΣ ως δευτεροβάθμιο. Θα μπορούσα να δικαιολογήσω αυτήν τη διαμαρτυρία τους, αν δεν σχολίαζαν με υπαινιγμούς την παρουσία εκπροσώπων των Ομοσπονδιών. Δεν θα κάνω άλλο σχολιασμό παρά μόνο ότι καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, διότι το άρθρο 66 του Συντάγματος αναφέρει σχετικά «Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές μπορούν να καλούν οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρούν χρήσιμο για το έργο τους,…». Πρέπει όλοι, με όλες τους τις δυνάμεις, να συμβάλλουν στην προώθηση των κοινών, αυτονόητων και τεκμηριωμένων θέσεών μας, για το καλό όλων των συναδέλφων, από όποιο μετερίζι δραστηριοποιείται νόμιμα έκαστος.
ΠΑΠΑΠΑΡΙΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ Βασίλη! Ας ελπίσουμε οι κυβερνώντες να πάρουν στα σοβαρά και τις υπόλοιπες ουσιαστικές προτάσεις της ΠΟΣ.

1 σχόλιο:

  1. ''Αυτό προφανώς βάρυνε υπέρ του να διατηρηθεί ο τρόπος υπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και έτσι τελικά ψηφίστηκε''. Δηλαδή οι συντάξεις μας δεν θα επαναυπολογιστούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.