papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-04-29

Βεβαιώσεις Συντάξεων ΓΛΚ και Συμπληρωματικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος

Ο Βασίλειος Δούλης, συνάδελφος αλλά πλέον και Λογιστής - Φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων, προσπαθεί να μας  βοηθήσει να κατανοήσουμε πως θα χειριστούμε το "σταυρόλεξο" που καλούμαστε φέτος να λύσουμε σχετικά με τις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους ή/και τις τυχόν συμπληρωματικές δηλώσεις παλαιοτέρων ετών. Ας διαβάσουμε τι γράφει ο ειδικός: 
Στις φετινές βεβαιώσεις συντάξεων του ΓΛΚ, εμφανίζονται αναδρομικά έτους 2016 (λήφθηκαν με τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου 2017) και ενδεχομένως αναδρομικά προηγούμενων ετών που αφορούν δόσεις από επιστροφές ποσών λόγω αποφάσεων του ΣτΕ.
Τα αναδρομικά της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης ετών 2012 έως 2016 που επιστράφηκαν τον Νοέμβριο 2017, δεν εμφανίζονται διακεκριμένα, αλλά συμπεριλαμβάνονται στις συντάξιμες αποδοχές του έτους 2017. Σύμφωνα με το από 23 Απριλίου 2018 Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ και την ΠΟΛ.1068/2018, δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη, που ανάγονται.
Επομένως:
1. Για τα αναδρομικά που ήδη εμφανίζονται στη βεβαίωση του ΓΛΚ, θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν συμπληρωματικές δηλώσεις, είτε χειρόγραφα αν αφορούν εισοδήματα μέχρι και το έτος 2014, είτε ηλεκτρονικά αν αφορούν εισοδήματα έτους 2015 -2016.
2. Όποιος επιθυμεί να κάνει συμπληρωματικές δηλώσεις των αναδρομικών υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει προφανώς να κάνει αίτηση στο ΓΛΚ ώστε να επιμεριστούν με νέα βεβαίωση στα έτη που αφορούν και κατόπιν να υποβάλλει της δηλώσεις με βάση τη νέα βεβαίωση.
Κατόπιν των παραπάνω, τίθεται το ερώτημα αν συμφέρει το φορολογούμενο αυτή η διαδικασία. Η απάντηση, είναι ότι εξαρτάται από το συνολικό του εισόδημα. Αν με την προσθήκη των αναδρομικών ποσών στο έτος 2017 χάνει δικαιώματα οικογενειακών επιδομάτων, πετρελαίων θέρμανσης και λοιπών παροχών, επιβάλλεται ο διαχωρισμός τους και η υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων, αφού φυσικά συνυπολογισθεί το απαιτούμενο κόστος αυτών.

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.