papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-07-13

Η αξιοποίηση των φιλέτων του Στρατού άρχισε... Στη Λάρισα παραχωρούνται 700 στρέμματα

http://www.eleftheria.gr Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του υπ. Ενικής Άμυνας Παν. Καμμένου με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη προχθές στο Πεντάγωνο, παρουσία του υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη και του Γ. Ζησιμάτου, διευθυντή της υπηρεσίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ.
Σε τροχιά απόδοσης στον Δήμο Λαρισαίων και αξιοποίησης, μπαίνει η υπόθεση της παραχώρησης χώρων στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Υπ. Εθνικής Άμυνας. Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης μετέβη για τον σκοπό αυτό στο Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, παρουσία του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και του διευθυντή της υπηρεσίας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων Γιώργου Ζησιμάτου.
Στην ατζέντα της συνάντησης, το διαχρονικό αίτημα της Λάρισας για την παραχώρηση χώρων που κατέχει ο Στρατός, στον πολεοδομικό ιστό της Λάρισας, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τον Δήμο.
Όπως έχει γράψει η «Ε» από το περασμένο φθινόπωρο, το βασικό αίτημα της Λάρισας αφορά:
- την παραχώρηση του στρατοπέδου Τζήμα (στο Μεζούρλο), έκτασης 643 στρεμμάτων
- την παραχώρηση τμήματος (60 περίπου στρεμμάτων) του στρατοπέδου Μπουγά.
Την πολιτική συμφωνία είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου στη Λάρισα τον περασμένο Οκτώβριο. Καθώς όμως πρόκειται για στρατιωτικές υποδομές και μάλιστα «ενεργές», όπως η περίπτωση του στρατοπέδου Μπουγά, απαιτούνταν μια σειρά διαδικασιών για την απενεργοποίηση των χώρων αυτών από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες από το Υπ. Εθν. Άμυνας, οι πληροφορίες της «Ε» μιλούν για μια συνάντηση σε θετικό κλίμα. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Κάμμενο να επισκέπτεται τη Λάρισα έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπογράψει «σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης» με τον Δήμο Λαρισαίων, ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση. Πρόκειται στην ουσία για έναν «οδικό χάρτη» ενεργειών για την παραχώρηση της χρήσης των συγκεκριμένων χώρων για 99 χρόνια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για το στρατόπεδο Τζήμα (το οποίο σήμερα είναι ανενεργό και –μεταξύ άλλων- χρησιμοποιείται ως «νεκροταφείο» στρατιωτικών οχημάτων), το Υπ. Εθνικής Άμυνας ζητά τον χαρακτηρισμό 100-120 στρεμμάτων από τη συνολική έκταση ως γη προς πολεοδόμηση προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί κατοικίες για τις ανάγκες των οικογενειών των στρατιωτικών. Ενώ, το υπόλοιπο τμήμα του θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αναψυχής.
Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του στρατοπέδου Μπουγά (στο οποίο σήμερα εδρεύει Μοίρα Πεζοναυτών) θα απεγκλωβίσει τη συνοικία με τη διάνοιξη και ολοκλήρωση της οδού Τσιτσάνη.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παραχώρηση του χώρου του πρώην στρατιωτικού πρατηρίου (επί της Παπακυριαζή), όπου, ένα από τα σενάρια αξιοποίησης θέλει να δημιουργείται εκεί πολυώροφος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Ωστόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει όσο με την υπόθεση των δύο στρατοπέδων.
Δ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.