papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-11-22

Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Καρδίτσα

Το Παράρτημα της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας συμμετείχε στις εκδηλώσεις που έγιναν με κάθε επισημότητα και στην Καρδίτσα, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, και γιορτάστηκε η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και του Απόστρατου/Βετεράνου, προστάτιδα των οποίων είναι η Παναγία.
Οι εορταστικές και τιμητικές εκδηλώσεις έγιναν στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης. Εκεί είχαμε την επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αμφιλόχιου, παρουσία των πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και Αρκετών κατοίκων της Καρδίτσας.
Με το πέρας της επίσημης Δοξολογίας, είχαμε τον πανηγυρικό της ημέρας ο οποίος εκφωνήθηκε από τον κ. Παναγιώτη Καραϊσκο Συνταγματάρχη ε.α. ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ /ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ
Η 21η Νοεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Αποστράτων /Βετεράνων. Ημέρα γιορτής των Εισοδίων της Παναγίας μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, που με την ευλογία Της οι Έλληνες έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών. Οι αγώνες ήταν πάντοτε με αντιπάλους δυνατότερους, πολυπληθέστερους και αλλόθρησκους. Πάντα στο παρελθόν, ο Έλληνας συνδύαζε τη μάχη για την ελευθερία με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού, του Χριστού και της Παναγίας. Ειδικά η Παναγία από τους Βυζαντινούς χρόνους εθεωρείτο η προστάτιδα και η αρωγός του έθνους σε όλους τους αγώνες του. Ο μαχητής υπερασπιστής της <<βασιλεύουσας>> και ο πολεμιστής –ήρωας του έπους του 1940, συχνά έβλεπε το όραμα της Θεοτόκου να του δίνει κουράγιο και δύναμη στην αντιμετώπιση των πολυπληθέστερων εχθρών του. Ακόμα και στο μέλλον, εάν κληθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν την πατρίδα μας, η μεγάλη χάρη Της, θα είναι οδηγός για την ελευθερία και την ακεραιότητα του λαού και των εδαφών της. 
Η αποστολή και διαρκής επιδίωξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Με βάση αυτή την επιδίωξη, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ζουν, αγωνιούν και αγωνίζονται, προς όφελος της και προς όφελος του ελληνισμού γενικότερα.
Επιπλέον, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκφράζοντας τη διαρκή επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας, δρουν και σπεύδουν προς συμπαράσταση και προς όφελος των Ελλήνων, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός του κύριου επιχειρησιακού τους έργου, προσφέρουν αποκλειστικά και ανθρωπιστικό-κοινωνικό έργο με την έρευνα- διάσωση κινδυνευόντων στην Ελληνική επικράτεια, καθώς και την ΑΜΕΣΗ επέμβαση & συνδρομή σε περιπτώσεις Θεομηνιών - Φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών. 
Οι ΕΔ προσφέρουν επίσης, σε όλη τη Χώρα, Υγειονομικές υπηρεσίες (περίθαλψη, μετακομιδές ασθενών, αιμοδοσία κλπ), εκπαιδευτικές, μορφωτικές, εκπολιτιστικές, όπως και άλλες υπηρεσίες, ενώ ιδιαίτερα στους κατοίκους που διαβιούν σε απομακρυσμένες-απομονωμένες ακριτικές περιοχές της Χώρας, οι Στρατιωτικές Μονάδες, μαζί με τα τμήματα των Σωμάτων ασφαλείας, αποτελούν σχεδόν τη μόνη εκπροσώπηση του Ελληνικού κράτους και γίνονται ένα με τις τοπικές κοινωνίες, εκεί, προσφέρουν και πρόσθετες υπηρεσίες. 
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε, πως μετά την ορθόδοξη πίστη μας, οι ένοπλες δυνάμεις, αποτελούν την πολυτιμότερη περιουσία του Έθνους μας. Ωστόσο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμμετέχουν ενεργά στην προαγωγή της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό περιβάλλον, οι Ελληνικές ΕΔ, διαθέτοντας υψηλό βαθμό ταχυκινησίας, ευκινησίας και προσαρμοστικότητας, αναλαμβάνουν με επιτυχία την εκτέλεση αποστολών μέσα στα πλαίσια των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης κερδίζοντας τον σεβασμό των συμμάχων και προβάλλοντας τη χώρα διεθνώς. 
Επιπρόσθετα, η άμεση και καθοριστική αρωγή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, έδειξε σε όλους, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται δίκαια ως φάρος ανθρωπισμού από την παγκόσμια κοινότητα. Σε μία περίοδο που η χώρα δίνει έναν πολυεπίπεδο και διαρκή αγώνα στα εθνικά και διεθνή ζητήματα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με το όραμα και τη διορατικότητα των στελεχών τους, με την αγόγγυστη προσπάθεια των στρατευμένων νέων μας και τη συμπαράσταση όλου του ελληνισμού, βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους συντελεστές για την πραγμάτωση των τεθέντων στόχων και επιδιώξεων της Ελλάδας.
Στρατός Ξηράς, Ναυτικό κι Αεροπορία, τρία Σώματα με μια ψυχή, αποτελούν θεματοφύλακες της πολύτιμης παρακαταθήκης, που άφησε στην ανθρωπότητα η ελληνικήφυλή. Για αιώνες, κράτη, φυλές, έθνη, ιδέες και θρησκείες πέρασαν πάνω απ’ τη μικρή κι ασήμαντη Ελλάδα και συντρίφτηκαν, γονάτισαν κι υποκλίθηκαν μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής. 
Μια ψυχή που επιβίωσε διαμέσου των αιώνων, δέχτηκε τις περισσότερες πιέσεις κι επιθέσεις, μεγαλούργησε και κυριάρχησε, χάρη στην άρρηκτη σχέση της με το Θείο και την πίστη σε Αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ημέρα εορτασμού των Εισοδίων Της Θεοτόκου, καθιερώθηκε να εορτάζεται και η απόδοση της οφειλόμενης τιμής στην αποστολή και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας και των Αποστράτων/ Βετεράνων.
Όλες οι μεγάλες στιγμές του Έθνους, είναι στενά συνδεδεμένες με την Ορθοδοξία. Με τ’ όραμα του Τιμίου Σταυρού και το «εν τούτω νίκα» θα στρέψει το βλέμμα ο Μ. Κωνσταντίνος στη Βασιλεύουσα. «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» θα διαμηνύσει ο Υψηλάντης ξεκινώντας τον απελευθερωτικό αγώνα. Με το δεξί στο Ιερό Ευαγγέλιο θα ορκίζονται οι Φιλικοί πίστη και αφοσίωση στο έργο της Εταιρίας.
Τη μέρα του Ευαγγελισμού, που η Θεία Πρόνοια θα εξαγγείλει στην οικουμένη το μήνυμα της έλευσης του Σωτήρα, την ίδια αυτή μέρα θα διαλέξουν οι ξαρμάτωτοι ραγιάδες για να φέρουν τη λευτεριά στην πρώτη κι αγαπημένη της πατρίδα, την Ελλάδα.
Τη μέρα του Προφήτη Ηλία, του προφήτη των βουνών, θα δοθεί το σύνθημα για την ένοπλη φάση του Μακεδονικού αγώνα, του πιο ιδιόμορφου πολέμου στα ελληνικά χρονικά, που αιματόβαψε τα εδάφη της Μακεδονίας μας.
Τη μέρα της Αγίας Σκέπης, στις 28 του Οκτωβρίου, θα γυρίσει η σελίδα στην Παγκόσμια ιστορία κι η πληγωμένη Παναγιά της Τήνου θα γίνει φύλακας- άγγελος των στρατευμάτωμας. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μας ήταν πάντοτε μικρές σε αριθμό, μα μεγάλες σε ψυχικά αποθέματα, φορείς ανδρείας και τιμής, φιλοπατρίας και αρετής. Η υπεράσπιση βωμών και εστιών ήταν, είναι και θα είναι καθήκον κάθε Έλληνα. Και τούτο αποτελεί αρετή. Δεν είναι προϊόν ενθουσιασμού και παρόρμησης, ενστίκτων και επιθετικότητας. Είναι προϊόν παιδείας, ενσυνείδητης διάθεσης και σταθερής απόφασης για την υπεράσπιση όλων εκείνων, που με τόσες θυσίες απέκτησαν οι πρόγονοί μας, ανέδειξαν καιδιαμόρφωσαν.
Όμως Κυρίες και Κύριοι δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ζούμε σε μια εποχή αδιαφάνειας, διαφθοράς, ανομίας, ανισοκατανομής των οικονομικών μεγεθών, ανεργίας κ.λ.π., όπου παραδοσιακές αρχές και αξίες αμφισβητούνται και σταθερά σημεία αναφοράς σιγά-σιγά εκλείπουν. 
Σήμερα τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελώντας το άνθος του Ελληνικού Λαού και τα Στρατευμένα Νιάτα, αποτελούν την ασπίδα και το δόρυ του Ελληνικού Έθνους. Για αυτό και ο Ελληνικός Λαός, υπήρξε και είναι πάντα, στο πλευρό των στρατευμένων παιδιών του, υπέρ των Ενόπλων ελληνικών Δυνάμεων. Η αποστολή και διαρκής επιδίωξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Μόνο σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, είναι δυνατή η νηφάλια και ανεμπόδιστη ενασχόληση του Ελληνικού λαού με παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
Τιμούμε και τη σημερινή γενιά των Ελληνικών Ενόπλων μας Δυνάμεων, που υπηρετώντας καθημερινά, νύχτα και ημέρα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, στα νησιά μας, τις ελληνικές θάλασσες και στους ουρανούς, αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση, πως διαθέτουν εκτός από εξαιρετική εκπαίδευση και πνεύμα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας. 
Οι καιροί είναι περίεργοι. Οι κίνδυνοι, αντί να εκλείψουν πολλαπλασιάζονται, λόγω της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη η πατρίδα μας. Δεν κατοικούμε σε γειτονιά αγγέλων. Όλοι γύρο μας έχουν βλέψεις επίβουλες . Γι αυτό πρέπει να έχουμε, και έχουμε, υψηλό μαχητικό φρόνημα και ισχυρό Στρατό, και ας μην χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ. 
Στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι που ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία μας κατορθώνουν να κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά. Το υψηλό αυτό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει πηγή ηρωισμού και αυτοθυσίας, ειδικά στις μέρες μας, που έχει ιδιαίτερη σημασία ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται ασφαλής.
Εσείς που υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζετε πολύ καλά τι θα πει καθήκον, δίνοντας μαθήματα πατριωτισμού σε όλους μας. Είστε εσείς που βρίσκεστε πάντα σε ετοιμότητα για να προστατέψετε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και να διασφαλίσετε την εθνική της ανεξαρτησία. Χάρη σε εσάς έχουμε τη σιγουριά ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον ασφαλές, σταθερό και ειρηνικό.
Σας Ευχαριστώ. Χρόνια Πολλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.