papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-12-11

Περί νομιμοποιητικών εγγράφων για καταβολή αναδρομικών στα Ειδικά Μισθολόγια σε κληρονόμους και δικαιούχους συντάξεως θανάτου

ΦΕΚ-Β-5503-07/12/2018 
Άρθρο 1 για συνταξιούχους Ειδικών Μισθολογίων
1. Το χρηματικό ποσό που απορρέει από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4575/2018 για τους συνταξιούχους των κατηγοριών προσωπικού των άρθρων 10 έως και 14 του ανωτέρω νόμου καταβάλλεται εφάπαξ.
2. Το ανωτέρω ποσό καταβάλλεται στους συνταξιούχους των κατηγοριών που αναφέρονται στα άρθρα 10 έως 14 του ν. 4575/2018, και σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, στα πρόσωπα στα οποία έχει μεταβιβαστεί ή θα μεταβιβαστεί η σύνταξη.
3. Σε περίπτωση που δεν μεταβιβάζεται σύνταξη λόγω θανάτου του δικαιούχου, το χρηματικό ποσό της παρ. 1 θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονόμους με την υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία των προβλεπόμενων κατά τις κείμενες διατάξεις νομιμοποιητικών εγγράφων. Η εν λόγω καταβολή θα διενεργείται με την έκδοση χρηματικού εντάλματος.
4. Το προαναφερόμενο ποσό υπολογίζεται με αναφορά στα αντίστοιχα για κάθε κατηγορία συνταξιούχων χρονικά διαστήματα, όπως αυτά ορίζονται στα ανωτέρω άρθρα, και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής τους στις διατάξεις του ν. 4387/2016.
ΦΕΚ-Β-5435-04/12/2018 
Άρθρο 4 για εν ενεργεία Ειδικών Μισθολογίων
Σε περίπτωση θανάτου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που βρισκόταν στην ενέργεια για ολόκληρο ή μέρος του χρονικού διαστήματος από 1-8-2012 έως 31-12-2016, το χρηματικό ποσό που του αναλογεί με την παρούσα ρύθμιση, ενόσω ήταν στη ζωή, θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονόμους με την υποβολή στους εκκαθαριστές, των προβλεπομένων κατά τις κείμενες διατάξεις νομιμοποιητικών εγγράφων. Η εν λόγω καταβολή διενεργείται με έκδοση χρηματικού εντάλματος και δύναται να λάβει χώρα και πέραν της αναφερόμενης στην παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος ημερομηνίας.
[Το παραπάνω αφορά ΕΔ και ΣΑ, πλην όμως παρόμοιες παράγραφοι υπάρχουν για όλα τα Ειδικά Μισθολόγια]
Περί νομιμοποιητικών εγγράφων
Αναμένοντας το Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να εκδώσουν οδηγίες  περί νομιμοποιητικών εγγράφων, θυμίζω ότι σε μια άλλη περίπτωση που αφορούσε επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών τα απαιτούμενα έγγραφα ήταν όπως παρακάτω:
i) Στην περίπτωση που δεν έχει δημοσιευτεί διαθήκη: πρόσφατο πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομικού δικαιώματος (υποβάλλεται από όλους τους δικαιούχους). 
ii) Στην περίπτωση που έχει δημοσιευτεί διαθήκη: αντίγραφο της διαθήκης, πρόσφατα πιστοποιητικά περί μη προσβολής/αμφισβητήσεως του κληρονομικού δικαιώματος και περί μη δημοσίευσης άλλης/νεότερης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης του κληρονομικού δικαιώματος (υποβάλλεται από όλους τους δικαιούχους). 
γ) Εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η αίτηση για την απόδοση των αναδρομικών θα υποβάλλεται είτε ξεχωριστά από τον καθένα είτε από έναν, νόμιμα εξουσιοδοτημένο να ενεργήσει ως εκπρόσωπος των υπολοίπων.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.