papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2019-01-09

Το κρυμμένο «έγκλημα» του νόμου Κατρούγκαλου! Καθοριστικός ο ρόλος του ΣτΕ! (Ενδεικτικό παράδειγμα)

Είμαι σχεδόν σίγουρος πλέον, ότι οι συνταξιούχοι (ιδίως οι παλιοί) δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τι σημαίνει γι αυτούς ο νόμος Κατρούγκαλου. Άλλως θα είχαν ξεσηκωθεί και θα βρίσκονταν κάθε μέρα στους δρόμους. Και αναφέρομαι στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε όσους έχουν λιγότερα από 40 συντάξιμα χρόνια, σε αυτούς δηλαδή που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Το παραγόμενο αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που το «μπάχαλο» του εφάπαξ επιδόματος στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, θα φαντάζει στα μάτια μας, ως παρανυχίδα.
Ούτε έχουν αντιληφθεί το πόσο σημαντική είναι η απόφαση που αναμένεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή σχεδόν του συνόλου των συνταξιοδοτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και την «εφεύρεση» της προσωπικής διαφοράς, που δεν θα είναι πλέον σύνταξη. Άλλως θα ξημεροβραδιάζονταν έξω από το ΣτΕ. Εξαιρετικά περίεργη, αν όχι ανησυχητική και σκανδαλώδης, η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής απόφασης.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, με πονηρό τρόπο, νομιμοποιεί στην ουσία τις μνημονιακές μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα ανώτατα δικαστήρια. Η αντισυνταγματική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και η έκτακτη εισφορά, παραμένουν και θα είναι οι μόνες που θα φαίνονται στο νέο Ενημερωτικό Σημείωμα. Η αντισυνταγματική διάταξη που μειώνει από 5 έως 20% τις συντάξεις εάν αυτές υπερβαίνουν τα 1.000€, παραμένει και κρύβεται στη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Η αντισυνταγματική μείωση κατά 12% για ποσό που υπερβαίνει τα 1.300€ το μήνα, παραμένει επίσης ως προσωπική διαφορά. Η αντισυνταγματική μείωση των βασικών συντάξεων των ειδικών μισθολογίων το ίδιο. Στην προσωπική διαφορά τέλος κρύβονται οι μειώσεις λόγω ηλικιακών κριτηρίων και τα επιδόματα οικογενειακών βαρών. Για τα δώρα και επιδόματα ούτε συζήτηση.
Στο νέο Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης, θα φαίνεται η «Εθνική Σύνταξη» (έως 384€ που δεν είναι εγγυημένη), η «Ανταποδοτική Σύνταξη» (εγγυημένη) και η «Προσωπική Διαφορά», που δεν θεωρείται σύνταξη. Η τελευταία, δυστυχώς, θα μειώνεται ανάλογα με τις διαθέσεις των δανειστών. Το πληρωτέο για το 2019, εκτός απροόπτου, θα παραμείνει το ίδιο.
Ας δούμε όμως το κρυφό «έγκλημα» μέσω ενός αριθμητικού παραδείγματος, όχι μακριά από την πραγματικότητα. Συνταξιούχος με 35 συντάξιμα έτη και ΠΑΛΑΙΑ βασική (μικτή) σύνταξη 2.000€ μετά τις μνημονιακές μειώσεις, εφορία και κρατήσεις, το πληρωτέο άγγιζε τα 1.150€. Με δεδομένο ότι όλες οι μνημονιακές μειώσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές, η ελπίδα επαναφοράς μέρους της σύνταξης, διατηρείτο ζωντανή. Αυτή όμως χάνεται οριστικώς αφού λόγω του νόμου Κατρούγκαλου η ΝΕΑ βασική (μικτή) σύνταξη θα είναι περίπου 1.200€. Η διαφορά των 800€ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νομιμοποίηση των μνημονιακών νόμων με ένα διαβολικά έξυπνο τρόπο.
Και η ταφόπλακα θα μπει αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί ότι η διάταξη περί επαναϋπολογισμού των συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου είναι συνταγματική (ελπίζω όχι). Αν αυτό συμβεί θα έχουμε να κάνουμε με ένα άλυτο πρόβλημα. Πως είναι δυνατόν το ΣτΕ επί της προηγούμενης κυβέρνησης να έχει αποφανθεί ότι οι μειώσεις ήταν αντισυνταγματικές και επί της παρούσης κυβέρνησης να αποφανθεί ότι οι μειώσεις, που παραμένουν από το …παράθυρο, είναι συνταγματικές;
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.