papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2019-04-08

Τι μας δείχνει η βεβαίωση αποδοχών; Πως-που μπορούμε να την βρούμε! Πότε πρέπει να υποβάλουμε τη φορολογική δήλωση;

Αφού εισέλθουμε στο TAXISnet.gr της ΑΑΔΕ κάνοντας κλικ [ΕΔΩ] και αφού επικαιροποιήσουμε τα βασικά στοιχεία φορολογουμένου του Πίνακα 1 της Δήλωσης Ε1, επιστρέφουμε στην παραπάνω σελίδα όπου μπορούμε κάνοντας κλικ  στο κουτάκι Ενημέρωση Βεβ. Αποδοχών να δούμε την παρακάτω Βεβαίωση Αποδοχών με τα έσοδα του προηγούμενου έτους.
Στη βεβαίωση αυτή εκτός των άλλων γνωστών στοιχείων (κύρια σύνταξη, ΜΤΣ, ΕΚΟΕΜΣ κλπ) μπορείτε να δείτε και το Ακαθάριστο Ποσό των δικαιούμενων Αναδρομικών 47 μηνών αλλά και το ποσό που σας κατατέθηκε στο λογαριασμό σας που είναι η διαφορά του Φορολογητέου ποσού με το Φόρο που παρακρατήθηκε. Στο ανωτέρω παράδειγμα φαίνεται ότι ενώ τα ακαθάριστο ποσό ανερχόταν στις 4.060,74 € το ποσό που κατατέθηκε τελικά ήταν μόλις 725,96 € ή σε ποσοστό μόλις το 18%. Θαύμα; Να γιατί διαμαρτύρονται οι εν αποστρατεία συνάδελφοι ότι πρόκειται για μια τεράστια κοροϊδία η δήθεν επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, χωρίς μάλιστα να αναφέρομαι στα μηδενικά ποσά. 
Και δεν έγινε μόνον αυτό. Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν η κουτσουρεμένη επιστροφή από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου έγινε εφάπαξ ως επίδομα και όχι με την έκδοση νέας συνταξιοδοτικής πράξης και αλλαγή της μηνιαίας σύνταξης όπως σαφέστατα αναφέρει το ΣτΕ και έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά. 
Ακόμα βέβαια περιμένουμε ενημέρωση από: 
(1) Το ΣτΕ αν με αυτόν τον τρόπο έχει συμμορφωθεί η κυβέρνηση στις αποφάσεις του, περί αντισυνταγματικότητας σχετικών διατάξεων.
(2) Το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα ή μη διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Υπόψη ότι είχε συνεδριάσει τον Οκτώβριο του 2017, είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΣτΕ, είχαν αντικατασταθεί κάποια μέλη του ΣτΕ κλπ κλπ. Ατελείωτες ομορφιές δηλαδή...  
(3) Την κυβέρνηση επί της έκδοσης του Ενημερωτικού Σημειώματος Σύνταξης, όπου θα δούμε την προσωπική διαφορά εν δυνάμει μείωση (ή μη αύξηση για πολλά - πολλά χρόνια) αφού δεν αποτελεί κομμάτι της σύνταξης. Επειδή ένας συνάδελφος με 35 συντάξιμα έτη μου είπε σχεδόν σίγουρος ότι θα έχει θετική προσωπική διαφορά, άρα και αύξηση τον ενημερώνω ότι κάποιος τον κοροϊδεύει. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε αυξήσεις και μειώσεις. Η αύξηση έχει δοθεί ήδη και είναι το 1/5 της συνολικής. Αν κάποιος δηλαδή πήρε αύξηση 20 ευρώ, θα πάρει 20 ευρώ και για τα επόμενα 4 χρόνια. Σύνολο αύξησης 100 ευρώ. Όσοι δεν έχουν δει αύξηση θα έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Εν δυνάμει μείωση. Αυτό δεν θέλει η κυβέρνση να δούμε. Για το 2019 αποφεύχθηκε η εφαρμογή της μείωσης, πιθανόν λόγω του Σκοπιανού. Για το 2020 ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει.
Και δεν φθάνουν όλα αυτά έχουμε και ένα ακόμη λάθος. Το αυτοτελώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ποσό αν και δεν θα υπόκειντο σε εισφορά αλληλεγγύης, όπως είχαν πει, ...ξέχασαν να το νομοθετήσουν, οπότε όποιος έκανε ήδη τη φορολογική σύνταξη να έχει επιβαρυνθεί με ποσό που δεν του αναλογεί. Εκτιμάται ότι θα εκδοθούν από την ΑΑΔΕ οδηγίες επίλυσης του θέματος που προέκυψε. Το πότε μόνον αυτοί το γνωρίζουν. 
Συμβουλή: Μην βιαστείτε να υποβάλετε τη φορολογική δήλωση του 2019.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης 

4 σχόλια:

  1. Αυτη η ''Βεβαιωση Αποδοχων'', η οποια ειναι ανυπογραφη, προφανως δεν μπορει να χρησιμοποιηθει για την ΤΕΤΑΡΤΗ τροποποιητικη δηλωση φορολογικου ετους 2014?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την έγκυρη και άμεση ενημέρωση που μας προσφέρεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν κατάλαβα την παράγραφο "Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε αυξήσεις και μειώσεις. Η αύξηση έχει δοθεί ήδη και είναι το 1/5 της συνολικής. Αν κάποιος δηλαδή πήρε αύξηση 20 ευρώ, θα πάρει 20 ευρώ και για τα επόμενα 4 χρόνια. Σύνολο αύξησης 100 ευρώ. Όσοι δεν έχουν δει αύξηση θα έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Εν δυνάμει μείωση." Εγώ και άλλοι ομοιόβαθμοι συνάδελφοι τον Ιανουάριο τυο 2019 πήραμε περίπου 20 Ε μηνιαία αύξηση. Τι σημαίνει αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 6971735255 ας επικοινωνήσουμε αύριο. Πιθανόν από τύχη το υποθετικό μου σενάριο να ισχύει για εσάς.

      Διαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.