papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2020-10-17

Eγγονή Ήρωα Παύλου Μελά Ναταλία Ιωαννίδη προς ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή «Από σήμερα θεωρείστε αυτοδικαίως ως μέλος της οικογένειας του Π. Μελά»


Μέγιστη η τιμή για τον συμμαθητή και φίλο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή ν' ακούσει από τα χείλια της εγγονής του ήρωα Παύλου Μελά ότι από σήμερα θεωρείται αυτοδικαίως ως μέλος της οικογένειας της. Παλαιότερα είχα αναφέρει, οι συμμαθητές μας το γνωρίζουν, ότι το υποκοριστικό ή το ψευδώνυμο του Άλκη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ήταν Παύλος Μελάς, μιας και ήταν πάντα δραστήριος, αγνός πατριώτης και φυσιογνωμικά του έμοιαζε πολύ.  Ποιος να το περίμενε όμως πως μετά από 40 χρόνια θ' άκουγε αυτά τα λόγια από την εγγονή του άξιου αυτού τέκνου της Ελλάδας. Άξιος και ευλογημένος!!!

Ακολουθεί ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Λεωνίδα Μπλαβέρη από την τελετή
https://www.facebook.com/leonidas.blaveris 14/10/2020: Μερικές "άλλες" φωτογραφίες από τις όμορφες φωτό που δημοσιοποίησε πριν λίγη ώρα το ΥΠΕΘΑ από τη χθεσινή τελετή των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας του Ήρωος Μακεδονομάχου Αντυπολοχαγού (ΠΒ) Π.Μελά στην Κηφισιά, που αποδόθηκε, μέσω της ΣΣΕ, "στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού ως ένα μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας".

Στην τελετή ήταν παρόντες και παρούσες, η ΠτΔ κ.Κ.Σακελλαροπούλου, ο ΠτΒ Κ.Τασούλας, ο πρώην Πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος, ο ΥΦΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής ("ψυχή" του όλου εγχειρήματος), ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ.Λαλούσης, η δωρήτρια της οικίας στο ΥΠΕΘΑ εγγονή του Ήρωος κ.Ναταλία Ιωαννίδη και άλλοι επίσημοι. 

Συμφώνως με τα στοιχεία του ΥΠΕΘΑ "Η Οικία σχεδιάστηκε από τον Παύλο Μελά, και κτίστηκε το 1894, χρονιά που γεννήθηκε το πρώτο του παιδί, ο Μίκης. Αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα των αθηναϊκών προαστίων. Το σπίτι αυτό υπήρξε καταφύγιο για τον Παύλο τη Ναταλία, και τα παιδιά τους Μίκη και Ζωή, κατά τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του. Είχε έναν «οικογενειακό» χαρακτήρα, αυτόν που οι ίδιοι, ο Παύλος και η Ναταλία, επέλεξαν να έχει το σπίτι τους.

Στην πορεία του χρόνου, κατοικήθηκε από τη σύζυγό του Ναταλία, και έπειτα από την κόρη τους Ζωή Μελά - Ιωαννίδη, για να περάσει αργότερα στην εγγονή τους Ναταλία Ιωαννίδη.

Η Οικία διένυσε μια μακρά περίοδο «σιωπής» από τη δεκαετία του 1980, δεχόμενη επιθέσεις και βανδαλισμούς που επιδείνωσαν την ήδη κακή κατάστασή της. Το κτίσμα κατέρρεε και η εικόνα του αλλοιώθηκε.

Το 2009 με ενέργειες του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, κηρύχθηκε  «διατηρητέο νεότερο μνημείο». Οι πρώτες «ασπίδες» προστασίας είχαν πλέον τοποθετηθεί. Το 2012, επί κυβερνήσεως κ. Σαμαρά, το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άλλη μια μικρή ανάσα ζωής. Προχώρησε σε εργασίες στερέωσης και προστασίας και διέσωσε από την κατάρρευση τον ξύλινο εξωτερικό διάκοσμο.

Η κ. Ιωαννίδη, τηρώντας την παράδοση της οικογένειας, διακατεχόμενη από αγάπη για την Πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις υπέγραψε τη δωρεά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Φεβρουάριο του 2020 δηλώνοντας: «Η Οικία, είναι εθνικό μνημείο, και τα εθνικά μνημεία φυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την άμεση αποκατάστασή της με την ευγενική δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας, «ΚΥΚΛΩΨ» (Άρης Θεοδωρίδης), η οποία επέλεξε ομάδα ειδικών και επιστημόνων, με στόχο την επαναφορά της στην πρότερη μορφή.

Σε όλη την πορεία αποκατάστασης και αποπεράτωσης διαδικασιών,  συμπαραστάτες υπήρξαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και απλοί πολίτες. Σήμερα, η Οικία του Ήρωα Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά είναι και πάλι όπως τη φαντάστηκε και την πρωτοσχεδίασε εκείνος".

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η εγγονή του Ήρωος Παύλου Μελά κ. Ναταλία Ιωαννίδη αναφέρθηκε στην ιστορία της Οικίας, την οποία χαρακτήρισε ως «κιβωτό της στεριάς, σοφά δομημένη», καθώς και στο χρονικό των προσπαθειών για την αποκατάστασή της, ενώ απευθυνόμενη προς τον ΥΦΕΘΑ Στρατηγό ε.α. Αλκ.Στεφανή τόνισε ότι "από σήμερα θεωρείστε αυτοδικαίως ως μέλος της οικογένειας του Π.Μελά" 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους τους συντελεστές του επιτεύγματος αυτούς.

https://www.facebook.com/leonidas.blaveris








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.