papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2014-10-16

Δοκιμαστική Παρέλαση Γ' ΚΝΟ - Συνοδοί και Σκύλοι (βίντεο)

Για πρώτη φορά οι Θεσσαλονικείς θα δουν το Γ' ΚΝΟ μονάδα της ΜΕΡΥΠ να παρελαύνει. Συνοδοί και σκύλοι λοιπόν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη. Καλή Επιτυχία!!!
Τετράποδοι... στρατιώτες έτοιμοι για δράση 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ
Ο Σατάγια, ένας γερμανικός ποιμενικός σκύλος, βρίσκεται στο νοσηλευτήριο της κλινικής για τσεκάπ. Στο στίβο εκπαιδεύσεως, η Νάτζα, ένα βελγικό ποιμενικό ή αλλιώς μαλινουά, πηδάει τα εμπόδια και ακινητοποιεί τον εισβολέα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, η Μπετίνα και ο Ρικ... συζούν στον ίδιο κλωβό για να ζευγαρώσουν. Στο διπλανό κτίριο, ειδικοί επιστήμονες αναλύουν δείγματα νερών και τροφίμων που προορίζονται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα τελευταίας τεχνολογίας εργαστήρια, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της...
ομάδας ανίχνευσης και εντοπισμού πολεμικών και χημικών ουσιών.
Χώροι εκτροφής, εκπαίδευσης, αναπαραγωγής, νοσηλείας, έρευνας επιπέδου, πρακτικής εξάσκησης φοιτητών. Το Γ΄ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ΄ ΚΝΟ) θυμίζει μια πλήρη νοσηλευτική μονάδα, που διαθέτει από ακτινολογικό εργαστήριο μέχρι χειρουργείο και νεκροτομείο, με τη διαφορά ότι οι ασθενείς της είναι τετράποδοι και αποκλειστικά... στρατιωτικοί σκύλοι. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, περνώντας το κατώφλι του στρατοπέδου «Γ. Μακρή» στη Θέρμη όπου φιλοξενείται το κτιριακό συγκρότημα του Κτηνιατρικού Νοσοκομείου. Οι εγκαταστάσεις του, που λειτουργούν αδιάλειπτα από το 1912, σφύζουν από ζωή. Εξάλλου, αυτό το διάστημα περνούν τα τεστ της στρατιωτικής... σκυλίσιας εκπαίδευσης 53 σκύλοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα για συνολικά 64.
Ειδικές αποστολές
«Οι 17 εκπαιδευτές προετοιμάζουν τους σκύλους για να αναλάβουν δράση στις ειδικές αποστολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Μετά την περίοδο της εκπαίδευσής τους προωθούνται σε στρατιωτικές μονάδες κυρίως για τη φύλαξη αποθηκών καυσίμων, πυρομαχικών και την ανίχνευση εκρηκτικών. Εδώ παράγουμε τετράποδους στρατιώτες, ένα οπλικό σύστημα με νου και ψυχή...», λέει στον «ΑτΚ» ο διευθυντής του Γ’ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τερψίδης, γενικός αρχικτηνίατρος, δρ Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Εξοικείωση
Η περιήγηση στους χώρους εκτροφής, αναπαραγωγής και εκπαίδευσης κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. Η πρώτη εκπαιδευόμενη που συναντάμε είναι η 4 μηνών Τίνα, ένα βελγικό ποιμενικό. Απομακρύνθηκε από τη μαμά της, όπως όλα τα σκυλάκια, μόλις έκλεισε τους 2 μήνες. «Σ’ αυτήν την ηλικία, τα παίρνουμε από τη μητέρα τους για να κοινωνικοποιηθούν και να εξοικειωθούν με το περιβάλλον. Μετά, τα μαθαίνουμε να κυνηγούν ένα υποτιθέμενο θήραμα και να καταδιώκουν, ώστε να μπορούν να επιτεθούν και να ''συλλάβουν''. Οσα δεν μπορέσουν τελικά να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, τα δίνουμε αλλού. Για παράδειγμα, στην Αστυνομία ή την Πυροσβεστική που χρειάζονται πιο κοινωνικοποιημένα σκυλιά και όχι εχθρικά όπως ο στρατός», εξηγεί ο κ. Τερψίδης. Ο ίδιος διευκρινίζει πάντως ότι τα σκυλιά που εκπαιδεύουν μπορεί να δαγκώνουν και να επιτίθενται αλλά η συμπεριφορά τους είναι ελεγχόμενη και άνετα θα τα πήγαινε κανείς μια βόλτα ή θα έπαιζε μαζί τους χωρίς να κινδυνεύσει! Στο παρελθόν, πάντως, έχουν πραγματοποιηθεί και πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, με αρκετά σκυλιά που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του στρατού να «πιάνουν» τελικά τιμές ρεκόρ, όπως τονίζει ο εκπαιδευτής σκύλων, αρχιλοχίας Παναγιώτης Κατσανάκος.
Η αναπαραγωγή
Οι διάδρομοι με τους κλωβούς είναι πεντακάθαροι. Κάθε σκύλος έχει το δικό του χώρο, εξωτερικό και εσωτερικό. Οταν όμως έρχεται η ώρα της αναπαραγωγής, θα πρέπει να φιλοξενήσει και το... έτερόν του ήμισυ. Ακόμα και αν μια σκύλα δε δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση για τον... σύντροφο που επιλέχθηκε γι' αυτήν, οι κτηνίατροι έχουν βρει εναλλακτική λύση: Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης, θα αποκτήσει κουταβάκια από τον επιλεγμένο πατέρα. Τα πάντα ακολουθούν μια τάξη. Ολοι οι σκύλοι φέρουν μικροτσίπ με τα στοιχεία «ταυτότητάς» τους, έχουν συγκεκριμένο διαιτολόγιο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την αποστολή τους, ενώ τηρείται πρόγραμμα εμβολιασμού. Η γέννα, η διατροφή, ακόμα και η... διάθεση κάθε σκύλου καταγράφεται ημερησίως. Το ονόματά τους βγαίνουν με βάση την τοκετοομάδα και το φύλο τους και είναι πάντα με λίγες συλλαβές, ελληνικά ή αγγλικά. Η Γιουνίκ, ένα κουταβάκι μόλις 35 ημερών, υποδηλώνει με το όνομά της τη μοναδικότητά της (Unique=μοναδική), είναι η μικρότερη της παρέας και απολαμβάνει τα χάδια των εκπαιδευτών. Οταν θα γίνει 14- 16 μηνών, θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης. Τότε κρίνεται αν το σκυλί είναι κατάλληλο να ενταχθεί σε πρόγραμμα φύλαξης, όπως λένε οι εκπαιδευτές.
Αρχίζει η εκπαίδευση
Η Νάτζα, ένα πανέμορφο βελγικό ποιμενικό 4 χρόνων, υποβλήθηκε σε δοκιμασίες και τις πέρασε με επιτυχία στην επίδειξη που μας επιφύλαξαν οι υπεύθυνοι του Γ' ΚΝΟ. Ο εκπαιδευτής τής έδινε τα παραγγέλματα στα αγγλικά και εκείνη ανταποκρίθηκε πηδώντας όλα τα εμπόδια. Οταν στο χώρο του στίβου εκπαίδευσης μπήκε ο υποτιθέμενος εισβολέας, με τον εκπαιδευτή στο «ρόλο του κακού», η Νάτζα τα πήγε πάλι περίφημα. Λίγα μέτρα παραπέρα, στο νοσηλευτήριο, ο Σατάγια, συνοδευόμενος από τον υποδιευθυντή του Γ' ΚΝΟ, αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Εμμανουήλ, κτηνίατρο, υποβάλλεται σε τακτικό ιατρικό έλεγχο. Οι ειδικοί δεν του διέγνωσαν τίποτα. Είναι πιο τυχερός από τον Ντάγκι που εμφάνισε ωτίτιδα, τη Λάρα που μετά τη δυστοκία υπέστη λαπαροτομή, τον Τεό που ταλαιπωρήθηκε από διάταση στομάχου και τους περίπου 200 σκύλους από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και τα τελωνεία της Μακεδονίας και της Θράκης που νοσηλεύονται κάθε χρόνο.
Στην κλινική
Τα προβλήματα υγείας, όπως εξηγούν οι κτηνίατροι, δεν έχουν ηλικία. Στα γεράματα όμως είναι συχνότερα. Η παραμονή στο κέντρο... νεοσύλλεκτων ποιμενικών διαρκεί συνήθως ένα χρόνο και μετά τα σκυλιά χρεώνονται σε υπηρεσία και σε συγκεκριμένο συνοδό. Συνήθως «αποστρατεύονται» στην ηλικία των 10 ετών, οπότε θεωρούνται υπέργηρα και τα αναλαμβάνουν οι συνοδοί τους καθώς δένονται συναισθηματικά μαζί τους. «Αν ο συνοδός δεν μπορεί να αναλάβει, τότε ο σκύλος μένει στις εγκαταστάσεις μας μέχρι να πεθάνει», αναφέρει ο κ. Τερψίδης. Ο μεγαλύτερος της παρέας είναι ο Ντίσκο, 14 χρόνων, που γηροκομείται στο Γ' ΚΝΟ αλλά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, τον τίτλο της μασκότ έχει κερδίσει η αδέσποτη Κανέλλα!
http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.