papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2014-11-29

Ο Διογένης Στρατιδάκης στη Μάχη των Αθηνών

Γράφει ο Νικόλαος Στρατιδάκης / Αξιωματικός Π.Ν. ε.α.

Στις 7-12-2014 από 08.30 έως 10.30 ώρας στο πρώην Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη τελείται το Ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στη Μάχη των Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1944. Η μάχη που δόθηκε στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ήταν μια μάχη για την Δημοκρατία και την Ελευθερία της Ελλάδος. Στέφανο εις μνήμην των πεσόντων μαχητών θα καταθέσει ο τελευταίος επιζών αγωνιστής Υπενωμοτάρχης Διογένης...
Στρατιδάκης.
Ποιος είναι ο Διογένης Στρατιδάκης;
Η ιστορία αναφέρει. Στις 17.30 της 6ης Δεκεμβρίου 1944 πενήντα περίπου αντάρτες, μερικοί ντυμένοι με στολές δολοφονηθέντων χωροφυλάκων, ανέβηκαν στο καταληφθέν 5ο Φυλάκιο και μετέφεραν μεγάλη ποσότητα βενζίνης σε δοχεία και μπουκάλια με σκοπό να τα εκσφενδονίσουν στις ταράτσες των σπιτιών, που εφάπτοντο με τον περίβολο και να ξεκινήσουν πυρκαγιά μέσα στο στρατόπεδο ώστε να πυρποληθεί ολοσχερώς. Τον κίνδυνο μπορούσαν να αποσοβήσουν μόνον τα δύο πυροβόλα των 37 χιλ. στην γωνία του διοικητηρίου, όμως κανείς δεν τολμούσε να τα επανδρώσει καθώς η αυλή εθερίζετο από τα πυρά των κομμουνιστών. Τρεις όμως χωροφύλακες, ο Ενωμοτάρχης Χ. Ρετσίνας και οι Υπενωμοτάρχες Ι. Λαμπρόπουλος και Δ. Στρατιδάκης, αψήφησαν τον κίνδυνο και έφθασαν στο ένα πυροβόλο με το οποίο και άρχισαν να προσβάλουν το 5ο Φυλάκιο σε συνδυασμό με το πολυβόλο Μπρέντα του 3ου Φυλακίου.
Ξαφνικά μια τεράστια έκρηξη ακούσθηκε και ένα πύρινο μανιτάρι ξεπήδησε από το 5ο Φυλάκιο καθώς οι εκρήξεις των οβίδων και οι βολίδες του Μπρέντα ανάφλεξαν τις βενζίνες των ΕΛΑΣιτών. Η σκηνή που ακολούθησε ήταν φρικτή. Ουρανομήκεις φλόγες περιέζωσαν τον όμιλο των ΕΛΑΣιτών οι οποίοι απανθρακώθηκαν. Το θέαμα των καιομένων ανταρτών, που ούρλιαζαν απελπισμένοι, έριξε κατακόρυφα το ηθικό των κομμουνιστών και αντίθετα ανύψωσε αυτό των υπερασπιστών του Μακρυγιάννη.
Οι απώλειες στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη την 6η Δεκεμβρίου ήταν, 5 Αξιωματικοί και 49 οπλίτες νεκροί καθώς και 8 αξιωματικοί και 25 οπλίτες τραυματίες. Οι απώλειες των κομμουνιστών ήταν περίπου 500.
Ο Υπενωμοτάρχης Διογένης Στρατιδάκης τραυματίστηκε σοβαρά, είναι 95 ετών. Είμαι υπερήφανος που τον έχω πατέρα.
Νικόλαος Δ  Στρατιδάκης
Αξιωματικός Π.Ν. ε.α. 
//ΕΛΛΗΝΑΣ//


Ο Παλαίμαχος Υπενωμοτάρχης ε.α. κ. Διογένης ΣΤΡΑΤΙΔΑΚΗΣ, 94 ετών πέρυσι είχε και πάλι καταθέσει δάφνινο στεφάνι, εκπροσωπώντας τους επιζώντες μαχητές του Μακρυγιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.