papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2014-11-29

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ

«Ἐπιτυχία εἶναι νά προχωρᾶς ἀπό ἀποτυχία σε ἀποτυχία χωρίς νά χάνεις τον ἐνθουσιασμό σου». Ουίνστον Τσώρτσιλ
Ο Σερ Ουίνστον (Λέοναρντ, Σπένσερ) Τσώρτσιλ, πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε την 30 Νοε 1874 στο ανάκτορο Μπλένχαϊμ της κομητείας της Οξφόρδης. Ο πατέρας του ήταν ο Λόρδος Ράντολφ Τσώρτσιλ, χαρισματικός πολιτικός του κόμματος των συντηρητικών και μητέρα του η Αμερικανίδα καλλονή Τζένη Τζερόμ, κόρη πλούσιου Νεοϋορκέζου χρηματιστού. Ο Τσώρτσιλ μαζί με τον Ρούζβελτ και τον Στάλιν θεωρούνται οι τρεις «μεγάλοι» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως Αξιωματικός του Βρετανικού στρατού, συμμετέχοντας σε διάφορες εκστρατείες (Ινδία, Σουδάν, Α΄ΠΠ). Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (1940-45...
και 1951-55). Έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την συγγραφή της πεντάτομης ιστορίας του Β΄ΠΠ. 
Ο Πατέρας της Νίκης  
Κατά τον Α'ΠΠ ο Τσώρτσιλ ως πρώτος Λόρδος του ναυαρχείου συνέδεσε το όνομα με την αποτυχημένη εκστρατεία στην Καλλίπολη. Ήταν ο Βρετανός πολιτικός ο οποίος προειδοποιούσε για τους κινδύνους από τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας μετά την άνοδο του Χίτλερ στη εξουσία. Στις 10 Μαΐου του 1940, λίγο πριν από την επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων εναντίον της Γαλλίας, σε ηλικία 65 χρονών ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, υποσχόμενος «αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Φαινόταν σαν να είχε προετοιμάσει όλη του την ζωή, για να ηγηθεί της Μεγάλης Βρετανίας  κατά του εχθρού  που απείλησε την ύπαρξη της. Υπήρξε άνθρωπος με έντονο πατριωτισμό, αμετακίνητος στις αρχές και τα ιδανικά του, με ανεξάντλητη ενεργητικότητα και σιδερένια κράση. Είχε αταλάντευτη  πίστη στο μεγαλείο της χώρας του και στον ηγετικό της ρόλο. Ήταν βέβαιος ότι η νίκη θα ερχόταν από την θαλάσσια κυριαρχία και από την συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο. Με τον μνημειώδη λόγος του «θα τους πολεμήσουμε στην ξηρά, στην θάλασσα, στον αέρα, δεν θα παραδοθούμε ποτέ...» μετέφερε την πίστη του για τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη σ’ ένα ολόκληρο λαό. Ήταν ο ηγέτης που το 1940  πολεμούσε μόνος του τις δυνάμεις του Άξονα και επάξια ονομάσθηκε ο «Πατέρας της Νίκης».
Από την Πρωθυπουργία στη Αντιπολίτευση
Το Ιούλιο του 1945 μετά την άνευ όρο παράδοση της Γερμανίας Τσώρτσιλ ηττήθηκε στις εκλογές. Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης του Πότσδαμ (17 Ιουλ - 2 Αυγ 1945), όπου μαζί με τον Στάλιν και τον Τρούμαν αποφάσιζαν για  το μέλλον της Ευρώπης.  Ο Τσώρτσιλ προσήλθε στην σύσκεψη με τον Άτλη τον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως. Σεβόμενος τις δημοκρατικές διαδικασίες, απεχώρησε πριν την ολοκλήρωση της σύσκεψης, παραδίδοντας την σκυτάλη στον νικητή των εκλογών. Το 1946 ο Τσώρτσιλ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «σιδηρούν παραπέτασμα», και  την ανάγκη ίδρυσης  των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». 
Ο Τσώρτσιλ και η Ελλάδα
Ο Τσώρτσιλ βίωσε τους δύο παγκόσμιους πολέμους «λαών και όχι κυβερνήσεων», όπως τους ονόμαζε, από θέσεις υψηλής ευθύνης και συνέδεσε το όνομα του με το πεπρωμένο της χώρας μας. Τον Α'ΠΠ η εκστρατεία της Καλλίπολης, υπήρξε μία  από τις κύριες  αιτίες του εθνικού διχασμού.  Τον Β΄ΠΠ η παρουσία του στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944 και η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων απέτρεψαν την δια της βίας κατάληψη της εξουσίας από το ΚΚΕ. Ο Τσώρτσιλ απεβίωσε την 25 Ιαν 1965 και μαζί του μια ολόκληρη εποχή πέρασε στην ιστορία. Η πατρίδα μας χρειάζεται ηγέτες σαν τον Τσώρτσιλ. Δεν τους έχουμε γιατί σαν λαός δεν τους θέλουμε. 
Αντγος εα Ιωάννης Κρασσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.