papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-04-25

Κωνσταντίνος Καραμανλής {8/3/1907-23/4/1998} του Αντγου ε.α. Ι. Κρασσά

«Κάθε δέκα χρόνια η Ελλάδα κλωτσάει την τύχη της» Κων Καραμανλής
Την 23η Απριλίου του 1998, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, σε ηλικία 91 ετών. Ο Κ. Καραμανλής διετέλεσε 16 χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδος σε δύο περιόδους (1955 - 1963 και 1974 - 1908) και 10 χρόνια πρόεδρος της Δημοκρατίας (1980 - 1985 και 1990 - 1995). Γεννήθηκε στην οθωμανοκρατούμενη Πρώτη Σερρών το 1907. Ήταν ο πρώτος από τα 7 συνολικά παιδιά (4 αγόρια, 3 κορίτσια) του δασκάλου Γεωργίου Καραμανλή και της Φωτεινής Δολόγλου. Το 1929 αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του  Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εκλογές του 1935 και του 1936 εξελέγη βουλευτής Σερρών.
Η Άνοδος
Μετά την απελευθέρωση συμμετείχε ως υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις, εκλεγμένος με το Λαϊκό Κόμμα. Η ανέλιξη  του άρχισε από την συμμετοχή του στις κυβερνήσεις  του κόμματος του Ελληνικού Συναγερμού του στρατάρχη Αλ. Παπάγου, από τις θέσεις του Υπουργού Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιών. Στο διάστημα της θητείας του προώθησε με ασυνήθιστη ταχύτητα και τραχύτητα για τα Ελληνικά δεδομένα ένα φιλόδοξο σχέδιο δημοσίων επενδύσεων. Την 4 Οκτ 1955, ο Παπάγος μετά από δεκάμηνη ασθένεια απεβίωσε, δύο μέρες πριν είχε ορίσει ως αναπληρωτή του τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Υπουργό των Εξωτερικών Στ. Στεφανόπουλο. Προς γενική έκπληξη ο βασιλεύς Παύλος ανέθεσε  την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος όμως από μηνός γνώριζε την προτίμηση του ανάκτορος στο πρόσωπο του. Μετά από δύο ασθενείς και γηραιούς πρωθυπουργούς (Πλαστήρα, Παπάγο), ο 48χρονος υγιής και ρωμαλέος Καραμανλής κρίθηκε η καλύτερη λύση για την ανανέωση της δεξιάς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, λόγω του Κυπριακού προβλήματος και των εντάσεων με την Τουρκία.
Η Ίδρυση της ΕΡΕ
Ο Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση), προσελκύοντας πολιτικούς από το χώρο των Φιλελευθέρων (Τσάτσος, Αβέρωφ, Κασσιμάτης), τερματίζοντας στην ουσία την αντιπαλότητα Φιλελευθέρων και Λαϊκών. Στην περίοδο της αρχηγίας του, κέρδισε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (1956, 1958, 1961). Η χώρα γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη απόρροια ενός ευρύτατου προγράμματος εκβιομηχάνισης και δημοσίων έργων. Το 1959 συνυπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου με τις οποίες η Κύπρος αναγνωριζόταν ως ανεξάρτητο κράτος. Το 1962 υπέγραψε την συμφωνία σύνδεσης  με την ΕΟΚ.  Στις 11 Ιουν 1963, υπέβαλλε την παραίτηση του, λόγω διαφωνίας με τον Βασιλέα Παύλο, η οποία αφορούσε την επίσημη επίσκεψη του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την ήττα στις εκλογές του Νοε 1963, υπέδειξε ως διάδοχο του, τον Κων Κανελλόπουλο και αναχώρησε για το Παρίσι. Τον Ιουλ του 1951 νυμφεύθηκε την Αμαλία Κανελλοπούλου, μετέπειτα Μεγαπάνου, την οποία διαζεύχθηκε το 1972.  Από τον γάμο του δεν απέκτησε τέκνα. 
Η Μεταπολίτευση
Στις 04:20 της 4ης Ιουλ 1974, ο Κ. Καραμανλής, ορκίσθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδος, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Στρατηγού Φαίδωνος Γκιζίκη. Το στρατιωτικό καθεστώς του Δ. Ιωαννίδη κατέρρευσε κάτω από την πίεση της Τουρκικής εισβολής της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρόφαση την αποκατάσταση της νομιμότητας μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου. Ο Καραμανλής ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (1974, 1977). Από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ήταν η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και η παραπομπή σε δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού κινήματος της 21ης Απρ 1967. Στην διάρκεια της θητείας του κρατικοποίησε μεγάλες επιχειρήσεις (Ολυμπιακή, Εμπορική, Ναυπηγεία Ελευσίνας). 
Ο Κων Καραμανλής υπήρξε ένας σύγχρονος ευρωπαίος πολιτικός με ικανότητες και όραμα, ο οποίος εργάστηκε με πάθος για την οικονομική συγκρότηση της χώρας. Η μεγάλη του στιγμή, υπήρξε η ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα), την 1η Ιανουαρίου 1981. Δυστυχώς δεν μερίμνησε για τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, ούτε για την εκπαίδευση μας,  προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που αναλαμβάναμε. Το ίδιο λάθος επαναλήφθηκε και από τον Σημίτη, με τη συμμετοχή της χώρας μας ως πλήρες μέλος στην Νομισματική και Οικονομική Ένωση. Οι στόχοι αυτοί αποδείχθηκαν υπεράνω των δυνάμεων μας με αποτέλεσμα τώρα «να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε».
Αντγος εα Ιωάννης Κρασσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.