papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-04-21

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα… προκαλεί πανικό

Η τουρκική λίρα έχει ξεπεράσει και το ρούβλι στον κατήφορο του, τους προηγούμενους μήνες. Η τιμή της λίρας έφτασε στα 2,7063 δολάρια, ξεπερνώντας το ρούβλι, το βραζιλιανό ρεάλ και το νοτιοαφρικανικό ραντ, σε πτώση. Από την αρχή του 2015 η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 13% έναντι του δολαρίου, αποτελώντας, πλέον, το πλέον αδύναμο νόμισμα των αναδυομένων οικονομιών. Σύμφωνα με 16 κορυφαίους οικονομολόγους, την άποψη των οποίων ζήτησε το Reuters, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα (ΤΚΤ) θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πολιτική υψηλών επιτοκίων, παρά το κατρακύλισμα της λίρας, καθώς δεν έχει άλλη επιλογή. Η τουρκική οικονομία επιβραδύνεται, την ίδια ώρα, καθώς η ΤΚΤ υποχρεώνεται να διαθέσει τα πολύτιμα συναλλαγματικά της αποθέματα και να σπαταλήσει 35 δισ. δολάρια από τα...
καθαρά της αποθεματικά.
Άρα η μόνη λύση είναι η διαχείριση της ρευστότητας. Η ΤΚΤ ανακοίνωσε πως σκέφτεται να προχωρήσει σε ελεγχόμενη περικοπή των επιτοκίων δανεισμού συναλλάγματος, ώστε να κερδίσει δολάρια. Ωστόσο κορυφαίοι οικονομολόγοι δηλώνουν πως το μέτρο αυτό δεν θα έχει σοβαρά αποτελέσματα. «Με την ΤΚΤ να μην είναι σε θέση να ξοδέψει τα αποθεματικά της, ή να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό των επιτοκίων, αμυντικά, η λίρα θα βρίσκεται στο έλεος των αγορών, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών», αναφέρει έγγραφη προειδοποίηση της εδρεύουσας στη Κωνσταντινούπολη Finansbank προς τους πελάτες.
Ανησυχώντας για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο πρόεδρος Ερντογάν απαιτεί την ραγδαία περικοπή των επιτοκίων της ΤΚΤ, παρά την αύξηση του πληθωρισμού. Οι επενδυτές ανησυχούν, επίσης, για τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, μετά την ουσιαστική εκδίωξη, μετά τις εκλογές του νυν υπευθύνου, Αλί Μπαμπατσάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.