papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-11-27

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπολογίστε με απλό τρόπο τη ΝΕΑ σας σύνταξη

Σε συνεργασία με το συνάδελφο απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας Σμχο ε.α. Δημήτριο Σουφλή επεξεργαστήκαμε ένα εύκολο τρόπο υπολογισμού της ΝΕΑΣ μας σύνταξης, όπως θα είναι το 2020 (δηλ. με μειωμένο αφορολόγητο, χωρίς ΕΟΒ, χωρίς αναδρομικά κλπ) χρησιμοποιώντας μόνον 3 αριθμούς. Τους 2 πρώτους τους βρίσκουμε στη συνταξιοδοτική πράξη του 2014, που εκδόθηκε αρχές του 2015 σε εφαρμογή του ν.4307/2014, με τον οποίο επεστράφη το 50% των αποφάσεων του ΣτΕ (πίνακας Νο1). Αυτοί είναι το σύνολο των συντάξιμων χρόνων <<Συν.Συντ.Υπηρ.>> και οι <<Συντάξιμες Αποδοχές>>. Ο τρίτος αριθμός είναι το σύνολο των προστατευόμενων τέκνων, που βοηθά στον υπολογισμό του φόρου. 
Πίνακας Νο1
Διαβάστε πριν να χρησιμοποιήσετε το excel-φυλλο
- Αφορά μόνον παλαιούς συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πριν δηλαδή την εφαρμογή του ν.4387/2016.
- Μόλις γράψουμε τους 3 προαναφερόμενους αριθμούς στο κάτω δεξιό μέρος του excel-φυλλου θα εμφανισθεί το πληρωτέο ποσό με πολύ μεγάλη προσέγγιση. Ποσό που θα έχει προκύψει από τον επανϋπολογισμό (1/1/2019) και τη μείωση του αφορολόγητου (1/1/2020).
- Δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια ένα μικρό ποσοστό των συναδέλφων, που η προσωπική τους διαφορά ξεπερνά το 18% της επιτρεπόμενης μείωσης. (π.χ. αυτούς με λίγα συντάξιμα χρόνια), δεδομένου ότι δεν υπολογίζεται η προσωπική διαφορά, καθότι δόθηκε βαρύτητα στην απλότητα. Πιθανόν τυχαίο γεγονός αλλά από δοκιμές προέκυψε ότι όλοι τους χρησιμοποίησαν τα λεγόμενα "3 έτη Κονδύλη" και ότι το αποτέλεσμα της πληρωτέας σύνταξης με το παρόν excel-φυλλο είναι κοντά στα 750 ευρώ. Όμως αυτή τελικά θα ανέλθει μεταξύ 800 και 850 ευρώ.
- Παρατηρούνται μειώσεις από 18% μέχρι και αυξήσεις. Οι αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε κατηγορίες συναδέλφων με πολλά συντάξιμα χρόνια. Έτσι προκύπτει αυτό το μεσοσταθμικό 8% που διαβάσαμε πρόσφατα σε εφημερίδες και διαδίκτυο. Υπόψη ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2β του άρθρου 14 του ν.4387/2016 τυχόν αύξηση θα δοθεί εντός 5 ετών <<Εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.>>
- Δεν αφορά συναδέλφους που αποχώρησαν από την υπηρεσία για λόγους υγείας.
- Λαμβάνονται υπόψη όλα τα διπλά χρόνια (εκστρατείας - πτητικά - υποβρυχιακά - καταδρομικά κλπ) μέχρι τα 69 χρόνια, οπότε και το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 100%. 
- Οι συντάξιμες αποδοχές θα ήταν σαφώς μεγαλύτερες και το αποτέλεσμα του πληρωτέου ποσού σαφώς καλύτερο αν εφαρμόζονταν πλήρως οι αποφάσεις του ΣτΕ. Παράδειγμα: Συντάξιμες αποδοχές μισθολογικά Υποστρατήγου με 35 χρόνια υπηρεσίας τώρα 2681,26€, με πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ 2879,92€. Η καθαρή σύνταξη από 1.030€ το 2020 θα ήταν  1.075€.
Υπολογισμός ΝΕΑΣ Σύνταξης
.
Βήμα 1ον: Κατεβάζουμε από [εδώ] το φύλλο υπολογισμού του συναδέλφου κ. Σουφλή 
Βήμα 2ον: Πατάμε στο επάνω μέρος του excel-φυλλου εκεί που γράφει "Άνοιγμα με Υπολογιστικά Φύλλα Google".
Βήμα 3ον: Συμπληρώνουμε τα 3 πεδία με κίτρινο. ΠΡΟΣΟΧΗ χρησιμοποιούμε τα στοιχεία από την τελευταία συνταξιοδοτική πράξη. Για τους περισσότερους από εμάς όπως η συνταξιοδοτική πράξη του Πίνακα 2
Βήμα 4ον: Βλέπουμε το αποτέλεσμα στο κάτω δεξιό κελί χρώματος γκρι. Αυτή θα είναι η πληρωτέα σύνταξη το 2019 εάν εφαρμοσθούν ταυτόγχρονα ο επαναϋπολογισμός και η μείωση του αφορολόγητου. Εάν εφαρμοσθούν χωριστά θα έχουμε. (1) Το 2020 το ανευρεθέν αποτέλεσμα στο γκρι κελί. (2) Το 2019 θα είναι 40 ευρώ περίπου περισσότερη από την ανευρεθείσα.

Δείτε εδώ --> http://milpen.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html πως παρουσιάζει την ιδέα, τη συνεργασία και τελικά την υλοποίηση ο συνάδελφος και φίλος Δημήτριος Σουφλής στο blog του.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Πίνακας 2

12 σχόλια:

  1. Κύριε mpallase, μάλλον κάτι δεν κάνετε σωστά. Πείτε μας που βρήκατε το λάθος. Δεν μπορεί το πιο αξιόπιστο site του Αχιλλέα Καρασσαβίδη enstoloi.net να το θεωρεί αξιόπιστο κι εσείς να το αποδομείτε με 2 λέξεις. Αναμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Αποστολε, ειναι εξαιρετικο βοηθημα! Εχω ομως μια απορια. Δεν φαινονται οι κρατησεις για τους νομους 4024/11 και 4051/12. ΠΧ αν δεν κανω λαθος για νεα μικτη κυρια συνταξη 1550 η κρατηση του νομου 4024/11 πρεπει να ειναι 60,7 ευρω περιπου. Δηλαδη 1550 μειον 1200 μειον ΕΑΣ (ΕΑΣ = 46,5) ισον 303,5 επι 20% ισον 60,7. Ετσι ειναι ή εχω χασει συνεχειες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλιο, με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης δεν θα υπάρχουν οι μειώσεις των νόμων 4024/11 και 4051/12. Μόνον η ΕΑΣ και η Έκτακτη Εισφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το γνωριζα, θα επρεπε βεβαια να το υποθεσω. Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για όσους αποστρατεύθηκαν για λόγους υγείας, τι διαφορές υπάρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Gus Georgiou: Δεν το γνωρίζω. Εκτιμώ ότι οι μειώσεις θα είναι μικρότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει κάποια εξαίρεση στο νόμο για όσους αποστρατεύθηκαν για λόγους υγείας, που είναι υπόψη σας, ή είναι απλή εκτίμησή σας ότι οι μειώσεις θα είναι μικρότερες? Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η σύνταξη μου τωρα ειναι καθαρά 1035 με 27 πραγματικά , 5 πλασματικά και 3 ετη του κονδύλη. Με τον πίνακα θα πέσω στα 663 ευρώ 40% κάτω; Για αυτό λέω αν ειναι σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λάθος. 1ον. Σίγουρα δεν βάζετε σωστά νούμερα. 2ον. Δεν διαβάσατε τι γράφω για τη δικιά σας κατηγορία. Μπορείτε πάντως να μου τηλεφωνήσετε 6971735255 για να συμπληρώσουμε μαζί τα στοιχεία. Θα δείτε ότι δεν έχετε δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί, τώρα είδα την εφαρμογή σας για τον υπολογισμό. Βλέπω όμως να περιλαμβάνεται η ΕΑΣ. Αυτή δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.