papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-05-27

Νέα πρόκληση με αμφισβήτηση των συνόρων από τον Αλβανό Πρωθυπουργό

«Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα», δήλωσε το απόγευμα ο Αλβανός Πρωθυπουργός εγείροντας για ακόμη μία φορά ζήτημα αμφισβήτησης των συνόρων. Ο Έντι Ράμα, απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα των Τιράνων προς την Αθήνα να τροποποιηθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας για την έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό
συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας».

Αμφισβήτηση και των χερσαίων συνόρων

Πέραν της αλλαγής στο πρόγραμμα αναζήτησης υδρογονανθράκων, με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα, η Αλβανία έχει ζητήσει και δοθούν στα Τίρανα χάρτες με τις περιοχές των ερευνών στην Ήπειρο, αμφισβητώντας ουσιαστικά και τα χερσαία σύνορα μας. «Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς», συνέχισε στις δηλώσεις του ο κ. Ράμα, στο περιθώριο συνάντησης του με τον Σέρβο Πρωθυπυοργό, Αλεξάνταρ Βούσιτς.

Για τους «τσάμηδες»

Επιπλέον, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Αθήνα για την συμμετοχή του «κόμματος των Τσάμηδων» στον κυβερνητικό συνασπισμό σημείωσε «όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι «η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά. Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».

Επίθεση στην Κυβέρνηση από την ΝΔ

«Είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση, που με τη στάση και την ασυνάρτητη πολιτική της υπονομεύει την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας διεθνώς, να καταστήσει απολύτως σαφές πως παρόμοιες προκλητικές δηλώσεις δεν προάγουν ούτε τη σταθερότητα και την καλή γειτονία, ούτε και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Με μία κουβέντα, δεν προάγουν τα ίδια τα συμφέροντά της και μόνον», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.