papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-08-01

Ύποπτες ερμηνείες της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους των ΕΔ και των ΣΑ

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Μετά τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 4707/2015 15σέλιδης απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου [ΕΔΩ] πολλοί μη ειδικοί επί του θέματος και χωρίς να τη διαβάσουν (τι μου θυμίζει αυτό;) έσπευσαν να μιλήσουν για «δώρο» στους συνταξιούχους των ΕΔ και των ΣΑ που έκαναν σχετική έφεση το 2013. Αργότερα όταν παρουσιάσαμε το ενημερωτικό [ΕΔΩ] που ζητήσαμε από συνάδελφο δικηγόρο από την Λάρισα αφού το οικειοποιήθηκαν μίλησαν για «θάψιμο» της επιστροφής του υπολοίπου 50% στους μισθούς των στρατιωτικών. Τουλάχιστον περίεργες αν όχι ύποπτες οι ερμηνείες που δίνονται από ορισμένους που το παίζουν τιμητές των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ και του έργου τους. Η ορθή και μοναδική ερμηνεία συνδυαζόμενη με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει ως εξής:
· Οι αποφάσεις 2192 έως και 2196/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με το ν.4093/2012 και έχουν σχέση με την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού των εν ενεργεία και της σύνταξης των εν αποστρατεία στελεχών.
· Η προηγούμενη συγκυβέρνηση με το ν.4307/2014 επέστρεψε το 50% της προαναφερόμενης μείωσης και όχι το 100%, ως όφειλε.
· Η υπ’ αριθμ. 4707/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΕλΣυν, αναφέρεται ή μάλλον περιορίστηκε, για τους συνταξιούχους και όχι για τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ, στην ακύρωση της πράξεως με την λογική  ότι ο ν.4093/2012, είχε καταργηθεί, χωρίς όμως  να λάβει θέση αναφορικά  με το τι θα πρέπει να γίνει με την εφαρμογή του ν.4307/2014, σύμφωνα με τον οποίο η επαναφορά της σύνταξης  γίνεται σε ποσοστό 50% μόνο. Που το βλέπουν το «θάψιμο»;
· Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πολλαπλώς, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ακόμα αντηχούν στ’ αυτιά των συναδέλφων οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου: «Θέλω να στείλω ξεκάθαρα το μήνυμα, ότι προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι ότι θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά των μισθών των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ. Πρόκειται για παραβίαση της νομοθεσίας, για κατάλυση του Συντάγματος και κατάλυση της ίδιας της Δικαιοσύνης, του πυλώνα της Δημοκρατίας».
· Καλό είναι να θυμόμαστε επίσης ότι αναμένεται και νέα απόφαση από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά στη μείωση 5, 10, 15 και 20% που αφορά στο σύνολο των Ελλήνων συνταξιούχων πάνω από 1.000 ευρώ μικτά (συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι των ΕΔ και των ΣΑ).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η συνεχιζόμενη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ στο 100%, που έκριναν αντισυνταγματικές τις προαναφερόμενες μειώσεις του ν.4093/2012, πράγματι παραβιάζουν τη νομοθεσία, καταλύουν το Σύνταγμα και την ίδια τη Δικαιοσύνη. Η εφαρμογή είναι υποχρέωση της συγκυβέρνησης, που έχει δηλώσει ότι σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσπαθήσει να «κρυφτεί» πίσω από τη μη ενασχόληση της Ολομέλειας του ΕλΣυν με το θέμα αυτό.


Παλαιότερες αναρτήσεις για αποφάσεις ΕλΣυν μπορείτε να δείτε [ΕΔΩ]

Παλαιότερες αναρτήσεις για αποφάσεις ΣτΕ μπορείτε να δείτε [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.