papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2015-12-07

Στον δρόμο της αξιοποίησης τα Στρατόπεδα της πόλης

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ MASTER PLAN ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
* Ανταλλάγματα και «παζάρια» για τη δημιουργία Εκθεσιακού-Συνεδριακού Κέντρων και Πάρκων
Του Δημήτρη Βάλλα / www.eleftheria.gr
Το κεφάλαιο της αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιείται και παραμένει επιχειρησιακά ανενεργή, άνοιξε προχθές και για τη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στο πλαίσιο επίσκεψής του σε σχηματισμούς και φορείς της πόλης.
Ο κ. Βίτσας μάλιστα είχε και ειδική συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη στην οποία του παρουσιάστηκε και το σχετικό σχέδιο (master plan) για αξιοποίηση ανενεργών στρατιωτικών χώρων και στη Λάρισα, σχέδιο που ο υπουργός χαρακτήρισε «πρωτοποριακό».
«Με τον Δήμο Λάρισας, τόνισε, είμαστε σε συνεχή συνεργασία. Είναι ένας δήμος που πρωτοπορεί στη σχέση του με το υπουργείο και το μάστερ πλαν το οποίο έχει επεξεργαστεί είναι σε υψηλή ωριμότητα και μπορούμε να βρούμε κοινούς τρόπους για να απολαύσει η κοινωνία της Λάρισας καινούργιους χώρους και οι Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν πιο νέες σχέσεις με την κοινωνία και να αξιοποιηθεί ένα κομμάτι της περιουσίας. Είμαστε στον καλύτερο δρόμο, και αυτό θα λειτουργήσει και ως πρότυπο και για άλλους δήμους»...
Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 με την ψήφιση του σχετικού Νόμου στη Βουλή που θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο στη συνεργασία του ΥΕΘΑ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο όλοι να ωφεληθούν!
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αν και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων, ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ απέφυγε, παρά τις απανωτές ερωτήσεις που δέχθηκε από την «Ε» στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε, να προσδιορίσει τους χώρους που θα αξιοποιηθούν, ενώ το ίδιο ερμητικά κλεισμένα είναι τα ...στόματα και στο Δήμο που αναμένουν προφανώς πρώτα την ψήφιση του σχετικού νόμου που θα σηματοδοτήσει τα γεγονότα.
Βέβαια, επειδή «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» και επειδή και παλαιότερα είχαν γίνει τέτοιες συζητήσεις και προτάσεις, οι ανάγκες της πόλης για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων αλλά και πνευμόνων στον ιστό της όπως πάρκα κλπ είναι ορατές σε όλους.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες στο πλαίσιο του αμοιβαίου οφέλους που θα προβλέπει ανταλλάγματα (σου δίνω, μου δίνεις δηλαδή) το μάστερ πλαν του Δήμου σε γενικές γραμμές θα προβλέπει:
• Για το Στρατόπεδο Μπουγα (Πυροβολικά):
Εδώ μιλάμε για μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων μέσα στον ιστό της πόλης που η εκμετάλλευσή της αποτελεί μείζον θέμα. Η στόχευση στην περιοχή αυτή σε γενικές γραμμές είναι η δημιουργία εκεί Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου με τους ανάλογους κοινόχρηστους χώρους, χώρους στάθμευσης κ.λπ., αλλά και η παραχώρηση έκτασης για τη σύνδεση της οδού Τσιτσάνη με την οδό Φαρσάλων. Τα ανταλλάγματα θα είναι η αυξημένη πολεοδόμηση για κάλυψη οικοδομικών αναγκών από τον Στρατό, η παραχώρηση εμπορικών χρήσεων για εκμετάλλευση, αλλά και άλλες συμφωνίες πάντα μέσα στο πλαίσιο του αμοιβαίου συμφέροντος.
• Στρατόπεδο Τζήμα (Μεζούρλο):
Στην περιοχή αυτή προωθείται η υλοποίηση και ανέγερση ενός Εκθεσιακού Κέντρου κοντά στο Διαχρονικό Μουσείο, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τον επιχειρηματικό κόσμο, με ανταλλάγματα παραχώρηση εμπορικών χρήσεων προς εκμετάλλευση στο Στρατό σε εκτάσεις που βρίσκονται πάνω στον περιφερειακό δρόμο.
• Στρατιωτικό Πρατήριο-κτίριο Στρατολογίας.
Εδώ τα σχέδια είναι μεν λίγο δύσκολα, αλλά όχι και μη ρεαλιστικά... Όνειρο του Δήμου είναι να δημιουργηθεί στο κτίριο όπου παλιά είχε την έδρα της η 1η Μεραρχία και η Στρατολογία και όπου σήμερα στεγάζονται Στρατοδικείο - Αεροδικείο, ένα Πνευματικό Κέντρο ή Κέντρο Πολιτισμού με ...κίνητρο την αυξημένη πολεοδόμηση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των συντελεστών, της περιοχής όπου βρίσκονται τα στρατιωτικά πρατήρια στην οδό Παπακυριαζή.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΝ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Και επειδή μιλάμε για περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του ΥΠΕΘΑ, αυτή ανέρχεται σε πάνω από 260.000 στρέμματα, κατανεμημένα σε 1.700 περίπου ακίνητα σε όλη τη χώρα.
Παρά το μέγεθος της περιουσίας αυτής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει μηδενικά έσοδα. Κάποια ενοίκια που εισπράττονται από ακίνητα που δεν χρησιμοποιούν οι Ε.Δ. συμπληρώνουν τα έσοδα των Ταμείων των επί μέρους σωμάτων, του ΤΕΘΑ (Στρατός Ξηράς), του ΤΕΣ (Ναυτικό) και του ΤΑΑ (Αεροπορία). Η επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των Ε.Δ. δεν υπήρξε θέμα για το ελληνικό κράτος, τουλάχιστον ως το 2006, με μοναδική ίσως εξαίρεση τη μετατροπή του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο πολυκατάστημα Attica.
Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν και το αντικείμενο πρόσφατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, που συνήλθε υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Όπως είχε τότε αναφέρει ο κ. Καμμένος, σε συνομιλία του με τους στρατιωτικούς συντάκτες, δεν πωλείται τίποτε από την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα αξιοποιηθεί, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν ενοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως είπε ο υπουργός, τα ποσά που θα αποφέρει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα διατεθούν, κατά προτεραιότητα, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εν ενεργεία και εν αποστρατεία κι άλλο μέρος τους θα διατεθεί στα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων.
Στόχος του υπουργείου είναι η αξιοποίηση των «καθαρών» ακινήτων δηλαδή εκείνων για τα οποία δεν υπάρχουν διεκδικήσεις να αποφέρει έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.