papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-04-06

Η ΕΑΑΣ Λάρισας πάει Βόρειο Ήπειρο

Αγαπητοί Συνάδελφοι και φίλοι,
θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι η Ένωσή μας (παράρτημα Λάρισας) σχεδιάζει τριήμερη εκδρομή στη Β. Ήπειρο για το χρονικό διάστημα από 23 έως 25 Μαΐου 2016 (δύο διανυκτερεύσεις). Το γενικό πρόγραμμα φαίνεται παρακάτω.
-Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της υπόψη εκδρομής, είναι να συμμετάσχουν πάνω από 40 άτομα.
- Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 90 ευρώ και περιλαμβάνει μεταφορικά, δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο, σε ξενοδοχείο 4*  στους Αγ. Σαράντα με πρωινό, αμοιβή ξεναγού. Δεν περιλαμβάνει εισόδους σε μουσεία-αρχαιολογικούς χώρους και προαιρετικές εκδηλώσεις.
- Για την είσοδο στην Αλβανία χρειάζεται διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου.
Με σκοπό η Ένωση να διερευνήσει το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα πραγματοποίησης της εκδρομής παρακαλούνται οι κ.κ Συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Ένωσης και να δηλώσουν τη επιθυμία συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 22 Απρ 2016.
Στην εκδρομή μπορούν να συμμετάσχουν και φίλοι.
Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης της εκδρομής (σύμφωνα με τις συμμετοχές), οι δηλώσαντες συμμετοχή θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή 30 ευρώ κατ΄ άτομο μέχρι και την Τρίτη 10 Μαΐου 2016. (πρέπει να προπληρωθεί η κράτηση στο ξενοδοχείο)
Η όλη διοργάνωση της παραπάνω εκδρομής έχει ανατεθεί στον συνάδελφο και μέλος ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνείτε για οποιαδήποτε διευκρίνιση στο τηλ. 6937166105

Αγ. Σαράντα – Αργυρόκαστρο –Χιμάρα {23/05 – 25/05/2016}
1η μέρα
Συγκέντρωση εκδρομέων ______ τακτοποίηση των αποσκευών και αναχώρηση, διέλευση μέσω Τρικάλων-Ιωαννίνων, φτάνουμε στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Μετά από την ολιγόλεπτη τελωνειακή διαδικασία μπαίνουμε στο Αλβανικό έδαφος. Σε μικρή απόσταση από τα σύνορα φτάνουμε στο χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940-41. Συνεχίζουμε για το κεφαλοχώρι της Δερόπολης, την Δερβήτσανη, όπου θα ξεναγηθούμε στην εκκλησία της Θεοτόκου, ελεύθερος χρόνος. Στη συνεχεία θα επισκεφτούμε το μνημείο πεσόντων στο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου κοντά στην Κλεισούρα  όλα τα βουνά γύρω από τον Δρίνο ποταμό και τον Αώο. Πιο πέρα είναι η περιοχή του Μπαλαμπάν και η τοποθεσία Τρία Αυγά, όπου έγιναν οι φονικότερες ίσως μάχες αυτού του ηρωικού έπους του 1940-1941. Υπολογίζεται ότι στα βουνά αυτά έχουν πέσει περίπου 2000 στρατιώτες και αξιωματικοί του ελληνικού στρατού. Μετά στο Αργυρόκαστρο πόλη –  προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, έδρα  της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914). Γνωρίζουμε από ψιλά την ιστορία της πέτρινης πόλης και του κάστρου. Το Αργυρόκαστρο με πληθυσμό 30.000 κατοίκων περίπου, είναι μια πόλη - κόσμημα για όλη την ανθρωπότητα και το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από το 2005 και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο "ψηφιδωτό", που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. "Κρεμασμένη" από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου "δένει" αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου. Το απόγευμα στους Αγίους Σαράντα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
2η μέρα
Μετά το πρωινό διασχίζοντας στον δρόμο μας πανέμορφες γαλάζιες παραλίες και μικρά παραλιακά χωριουδάκια φτάνουμε στην Χιμάρα,  περιοχή με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό. Επίσκεψη στο παλιό χωριό και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την  Ορθόδοξη εκκλησία τον Αγίων Πάντων που έκτισε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και το ελληνικό σχολειό. Καφέ στην παραλία στο κέντρο της πόλης.  Το απόγευμα επίσκεψη  στο γαλάζιο μάτι, όπου θα απολαυσούμαι περίπατο στο καταπράσινο δάσος και θα δούμε της πήγες του τοπικού ποταμού της Μπιστριτσα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ προαιρετική διασκέδαση με ηπειρώτικη μουσική. Διανυκτέρευση.
3η μέρα
Πρωινό και επίσκεψη στην αρχαία πόλη του Βουθρωτό η οποία χρονολογείται τον 7º - 6° π.χ. αιώνα. Προστατευόμενη από τον διεθνή οργανισμό της UNESCO από το 1992. Μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο με θέατρο από το 3º π.χ., βαφτιστήρι του 5 αιώνα, βασιλική βυζαντινής εποχής του VI αιώνα, αγορά, γυμνάσιο κ.α., είναι κτισμένη πάνω σε χερσόνησο σε πηλώδες λιμάνι στην περιοχή Χαονίας της Κεστρίνης, δίπλα στη διώρυγα Βίβαρι που συνδέει τη λίμνη του Βουθρωτού με το στενό της Κέρκυρας. Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και το Βουθρωτό αποτέλεσε ρωμαϊκή αποικία και έδρα χριστιανικής επισκοπής. Επίσκεψη του  ιερού  του  Ασκληπιού  μέσα  σε  ένα  πανέμορφο  δάσος, υδροβιότοπο  στο  κέντρο  της  λιμνοθάλασσας. Διέλευση στα σύνορα Μαυρομάτιου και μετά τις απαραίτητες διαδικασίες μπαίνουμε στην Ελλάδα. Θα επισκεφτούμε τη Σαγιάδα. Χρόνος ελεύθερος για μεσημεριανό φαγητό (έξοδα ατομικά). Στη συνέχεια στάση στα Ιωάννινα για καφέ και προαιρετική βόλτα στη λίμνη και άφιξη στη Λάρισα αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.