papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-01-17

Κι όμως ξεκίνησε! Χήρες χωρίς σύνταξη! Η ΕΣΠΕΗΠ απευθύνεται στους βουλευτές της περιοχής (βίντεο)


Ακολουθεί η επιστολή της ΕΣΠΕΗΠ προς τους βουλευτές της Ηπείρου.
Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό καθορίζονται οι προϋποθέσεις λήψης  σύνταξης. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για την συνταξιοδότηση του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούνται σύνταξη ο/η επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου»
Στην περίπτωση όμως που επέλθει ο θάνατος πριν την συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας του άλλου συζύγου, τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών (3) ετών. Εάν ο δικαιούχους συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά την διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με την συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Οι ανωτέρω ηλικιακοί περιορισμοί δεν εφαρμόζονται εφόσον υπάρχουν προστατευμένα τέκνα ή υφίσταται αναπηρία κατά 67% και άνω.
Το μέτρο αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία, γιατί πλήττει κυρίως τις οικογένειες όπου εργαζόμενος ήταν μόνο ο εκλιπών σύζυγος και πιο συγκεκριμένα τους  Στρατιωτικούς κυρίως λόγω των συχνών μεταθέσεων και της ιδιαιτερότητας του στρατιωτικού επαγγέλματος τους διότι οι σύζυγοι είτε δεν μπορούν να εργαστούν, είτε εγκαταλείπουν την δουλειά τους για να ακολουθήσουν τον σύζυγο τους.
Σας ενημερώνουμε ότι ήδη στην περιοχή μας σύζυγος συνάδελφου που πρόσφατα απεβίωσε και η οποία εμπίπτει στις παραπάνω διατάξεις του συγκεκριμένου Νόμου θα μείνει ουσιαστικά χωρίς σύνταξη. Αποτέλεσμα είναι η οικογένεια του να έχει να αντιμετωπίσει πέραν του ψυχολογικού σοκ της απώλειας του και το οικονομικό αδιέξοδο που οδηγείτε από τον ψηφισθέντα Νόμο της Κυβέρνησης.
Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την τροποποίηση της άδικης διάταξης (άρθρο 12 του Ν.4387/2016) που πλήττει ιδιαιτέρως τις περιπτώσεις όπου η σύζυγος του Θανόντος δεν εργάζεται και που θα βοηθήσει χιλιάδες οικογένειες συναδέλφων.

2 σχόλια:

  1. Είχε κυκλοφορήσει από χρόνια το ζήτημα με χήρους ή διαζευγμένους απόστρατους (που συνέβαινε ασφαλώς & σε λοιπές τάξεις εργαζομένων), μεγάλης ηλικίας, 85 χρονών, παραπάνω ίσως, που ας μην το χαρακτηρίσουμε κακό ή καλό, είναι άλλο θέμα ο χαρακτηρισμός του ως κοινωνικού γεγονότος, παντρευόντουσαν νέες γυναίκες, ξένες σε πολλές περιπτώσεις, με τα μισά τους ή & λιγότερα χρόνια & που μετά από λίγα χρόνια γάμου (...) βρισκόντουσαν να παίρνουν σύνταξη...
    Κατά πόσον τώρα τ'αναφερόμενα στο παραπάνω άρθρο σχετίζονται με λύση του προβλήματος που αναφέρω, δεν το ξέρω, απλά αναφέρω αυτό που μούρθε στο μυαλό διαβάζοντας την ανάρτηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο νόμος αυτά τα προβλέπει. Σας προτρέπω να διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο. Καμία σχέση με αυτό που ζητά με άρθρα ο υποφαινόμενος, η ΕΣΠΕΘ, η ΕΣΠΕΗΠ και με ερώτηση στη Βουλή ο κ. Δαβάκης.

      Διαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.