papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-07-10

Καραλαριώτου: Δεν αποτελεί βάση καμίας συζήτησης η πρόταση του Υπουργείου

Παρέμβαση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων κας Ρένας Καραλαριώτου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο επιχειρείται η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ/Θ:
Η πρόταση  που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορά τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ/Θ είναι ένα κακό σχέδιο νόμου. Κακό για την ανώτατη εκπαίδευση, για την τεχνολογική εκπαίδευση, για τη Λάρισα, τους κατοίκους της, τους ανθρώπους που εργάζονται στο ΤΕΙ/Θ.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως, αντί να μελετήσει επαρκώς όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα, προτίμησε να πλεύσει σε υπόγεια κομματικά νερά, να υπηρετήσει τοπικισμούς και παραγοντισμούς,  με στόχο όχι την αναβάθμιση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά  την  εξυπηρέτηση των όποιων δικών της κομματικών  στόχων.
Με δημόσια τοποθέτησή μου, πριν δυο μήνες, επεσήμανα πως «το μέλλον της Λάρισας και η οικονομική της εξέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ενίσχυση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντός της, με τα προγράμματα σπουδών που θα μπορούν να παρέχονται στους Έλληνες φοιτητές καθώς και με την έρευνα και την καινοτομία που θα παράγουν λαμπροί επιστήμονες στα ισχυρά και βιώσιμα πανεπιστημιακά Τμήματα που θα δημιουργηθούν. Ο Δήμος Λαρισαίων επιβάλλεται να μπει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια», ζητώντας από τον κ. Καλογιάννη προσωπικά «να προλάβουμε τα γεγονότα…  να καταθέσουμε τη δικιά μας πρόταση, από την οποία θα προκύπτει το μέλλον της πόλης, το μέλλον των παιδιών μας και της ευρύτερης περιοχής».
Το θέμα απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και μπορεί να αποβούν μοιραίοι για την πόλη όσοι από τους διοικούντες επιχειρούν να πατήσουν σε δυο βάρκες : από τη μια το συμφέρον της πόλης και από την άλλη  το… καθήκον προς τον φίλο   Υπουργό.
Η Λάρισα, σήμερα, είναι η έδρα ενός Ανώτατου εκπαιδευτικού φορέα, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, και με την πρόταση του Υπουργείου, στη Λάρισα δημιουργείται ουσιαστικά ένα παράρτημα Τεχνικής εκπαίδευσης.
Θα έπρεπε να προηγηθούν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που να  αποδεικνύουν ότι το όλο σχέδιο είναι βιώσιμο . Μελέτες, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί.
Η  Λάρισα είναι, εκτός των άλλων, η «καρδιά» της αγροκτηνοτροφικής δραστηριότητας για όλη τη χώρα – μπορεί λοιπόν και πρέπει να αποτελέσει το κέντρο του αγροδιατροφικού τομέα . Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει επ’ ουδενι από την πρόταση. Επίσης καταργείται  όλη η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, το τμήμα Διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων , το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων,  τα δε νέα τμήματα που δημιουργούνται είναι  θνησιγενή.
Η  πρόταση του υπουργείου Παιδείας , όπως κατατέθηκε , δεν αποτελεί βάση καμίας συζήτησης. Ζητάμε από την κυβέρνηση να το αποσύρει και να ξεκινήσει η όποια διαδικασία διαλόγου,  για τη δημιουργία του Ενιαίου Πανεπιστημίου , από μηδενική βάση. Να σταματήσει ο διχασμός των Θεσσαλικών πόλεων και η απαξίωση των τοπικών κοινωνιών. Να μην βρεθεί η Λάρισα προ τετελεσμένων γεγονότων, τα οποία θα την καταδικάσουν στο μέλλον. Να μην πουν μετά από 10-15 χρόνια ότι η σημερινή δημοτική αρχή και το σημερινό δημοτικό συμβούλιο καταδίκασε την ανάπτυξη της πόλης.
Εάν αυτό δεν γίνει, το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα πρέπει να ακολουθήσει μια αυτόνομη  Πανεπιστημιακή πορεία, ως  Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.  Αυτό εμείς δεσμευόμαστε ότι  θα διεκδικήσουμε. Αυτό πρέπει να διεκδικήσει η πόλη.
Πλέον, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.