papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-08-07

Ξέμεινε από στελέχη ο ΣΥΡΙΖΑ ή/και κάποιος μας δουλεύει; Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου...

"Αστέρι" έχει ο ΣΥΡΙΖΑίος απόστρατος της Π.Α. Γιάννης Ταφύλλης ή ξέμεινε από στελέχη ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Λαρισαίων (2014), στη συνέχεια ΓΓ ΥΠΕΘΑ (Ιανουάριος 2015), αργότερα ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής (Ιούνιος 2016), κατόπιν διευθυντής Κέντρου Μελετών Ασφάλειας υπεύθυνος για το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας (Δεκέμβριος 2017) και τώρα ΓΓ Πολιτικής Προστασίας (Αύγουστος 2018). Απολογισμό έργου έκανε ποτέ ο ίδιος ή το κόμμα του; Κάποιος μας δουλεύει...
Για ενημέρωση, αναδημοσιεύεται άρθρο του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου την 26/04/2015, με τίτλο "Ο γ.γ. του υπουργείου Άμυνας ήταν υπεργολάβος της Lockheed", η απάντηση του ιδίου και η ανταπάντηση. 
Ο Γ. Ταφύλλης ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά της εταιρείας που ζημίωσαν $31,5 εκατ. το Δημόσιο - Από τον Σεπτέμβριο του '14 ο φάκελος στον εισαγγελέα - Τίθεται θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης, επισημαίνει η ΝΔ - Ο πρωθυπουργός να δώσει εξηγήσεις λέει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - Το «Ποτάμι»: Το σκάνδαλο αποκτά μεγαλύτερη διάσταση - Διαβάστε την απάντηση του κ. Ταφύλλη και την ανταπάντηση του ΘΕΜΑτος
Αντιδράσεις προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφύλλη ως υπεργολάβου σε παλαιότερο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων της εταιρείας Lockheed Martin, η οποία ανέλαβε τώρα και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P3B-Orion έναντι του ποσού των 500 εκατ. δολαρίων. Το δημοσίευμα προκάλεσε την κατ' αρχήν αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που κάνει λόγο για «τεράστιο θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης» και αναφέρει ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις που συσχετίζουν την ίδια εταιρεία με την προμήθεια των 500 εκατ. ευρώ για τα αεροσκάφη του Ναυτικού, στην εκταμίευση των οποίων η κυβέρνηση απαράδεκτα επιμένει, καθιστούν την απόλυση του Γενικού Γραμματέα μονόδρομο!».
Η ανακοίνωση του συντονιστή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ Κώστα Τασούλα έχει ως εξής: Τεράστιο θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης δημιουργεί η αποδεδειγμένη σχέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας με εταιρεία που είχε συναλλαγές με το υπουργείο. Οι σημερινές αποκαλύψεις που συσχετίζουν την ίδια εταιρεία με την προμήθεια των 500 εκατ. ευρώ για τα αεροσκάφη του Ναυτικού, στην εκταμίευση των οποίων η κυβέρνηση απαράδεκτα επιμένει, καθιστούν την απόλυση του Γενικού Γραμματέα μονόδρομο!


To ΠΑΣΟΚ
Την παραίτηση το Γ. Ταφύλλη ζητά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση που υπογράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος, συντονιστής ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ένα ακόμα κρούσμα σύγκρουσης συμφερόντων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ζητάμε την απομάκρυνση του Γ.Γ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γιατί η αποδεδειγμένη επαγγελματική του σχέση με εταιρία που είχε συναλλαγές με το Υπουργείο δημιουργεί θέμα ηθικής τάξεως και ενδεχομένως και νομικής. Η ώρα που ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις για τους συνεργάτες της Κυβέρνησης έφτασε!» 

To Ποτάμι
Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφύλλη αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής το «Ποτάμι». Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «500 εκατομμύρια εσπευσμένα για εξοπλισμούς από μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, αποτελεί σκάνδαλο από μόνο του. Οι αποκαλύψεις όμως δεν έχουν τέλος. Τώρα αποκαλύπτεται ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας είχε διατελέσει υπεργολάβος της εταιρείας στην οποία έγινε η ανάθεση. Τα ερωτήματα λοιπόν γίνονται ακόμη πιο σοβαρά και το σκάνδαλο αποκτά μεγαλύτερη διάσταση. Η απόφαση άραγε είναι άσχετη με την προηγούμενη ιδιότητα του γραμματέα και τη σχέση του με την εν λόγω εταιρεία; Τι άλλα κίνητρα κρύβονται πίσω από την παραγγελία; Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει. Πολιτικά είναι ούτως ή άλλως εκτεθειμένη».
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έχει ως εξής
Ο Γ.Γ. του υπουργείου Άμυνας ήταν υπεργολάβος της Lockheed
O Γ. Ταφύλλης ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη για τη μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο!
Ο φάκελος με τις καταγγελίες για την υπόθεση αντισταθμιστικών ύψους $ 31,5 εκατ. πήγε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία τον διαβίβασε στον αρμόδιο ανακριτή που διεξάγει ήδη τη δικαστική έρευνα ■ Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τον Ταφύλλη δίπλα στον Καμμένο. Στις 28 Ιανουαρίου ανέλαβε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ηταν από τους πρώτους διορισμούς ■ Επιβεβαιώνεται πλήρως το σκάνδαλο με τα «σαπάκια» 50 ετών που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ»

Νέο ηθικό και πολιτικό θέμα που αγγίζει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και την κυβέρνηση προκύπτει από τις σημερινές αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» σχετιζόμενο με την πολύκροτη υπόθεση εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B Orion ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Κι αυτό λίγες μόλις ημέρες μετά τον διεθνή θόρυβο που προκάλεσε η ομολογία-βόμβα της Lockheed ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα η συμφωνία για την αναβάθμισή τους. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα, φαίνεται πως υπήρχε επαγγελματική διασύνδεση από το παρελθόν ενός προσώπου με θέση-κλειδί στο υπουργείο Αμυνας που έκανε την εν λόγω ανάθεση στην εταιρεία Lockheed Martin, στην οποία εμπιστεύτηκε το αμφιλεγόμενο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, επικεφαλής του τομέα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και δύο φορές υποψήφιο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Γιάννη Ταφύλλη, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει ως υπεργολάβος με την εταιρεία HOMS - Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Διοίκησης Α.Ε. πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α.Ω.) της Lockheed στην Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για το πρόγραμμα WOM-SQOM (Wing Operetations Management και Squadron Operations Management), το οποίο ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη κατόπιν επιστολής του τέως υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 και με περαιτέρω ειδική εντολή διερεύνησης της Εισαγγελίας που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2014.  
Ο κ. Ταφύλλης δεν υπήρξε κάποιο τυχαίο πρόσωπο ή ένας ακόμα εργαζόμενος στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Κι αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που είχε δώσει ο ίδιος για το επίμαχο πρόγραμμα στην εφημερίδα «Αυγή» πριν από δύο χρόνια. Μετά τις καταγγελίες τότε του κ. Βενιζέλου περί «οφσετάδων που βρίσκονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα», ο κ. Ταφύλλης είχε απαντήσει για ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε σκοπό να οδηγήσει την Πολεμική Αεροπορία στον 21ο αιώνα». 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή αναφορικά με τον άνθρωπο που συνδέει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στον χώρο της Άμυνας, δηλαδή τον τρίτο στην πυραμίδα πολιτικό εκπρόσωπο του υπουργείου, με μεγάλη βαρύτητα στη λήψη αποφάσεων λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του στην Πολεμική Αεροπορία. 
Γιάννης Ταφύλλης: Ο  τρίτος στην πυραμίδα πολιτικός εκπρόσωπος του υπουργείου, με μεγάλη βαρύτητα στη λήψη αποφάσεων και στο επίμαχο deal των 500 εκατ. δολαρίων, συνεργάστηκε με την αμερικανική εταιρεία από το 2003 μέχρι και το 2006 κατά την εκτέλεση ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων 
Το πρόγραμμα στο οποίο αναφερόμαστε είναι αυτό της διαχείρισης και διασύνδεσης των Πολεμικών Πτερύγων και Αεροπορικών Μοιρών Wing Operations Management (WOM)- Squadron Operations Management (SQOM). Την υλοποίηση του προγράμματος αυτού πρώτος ο τέως βουλευτής του κόμματος του κ. Καμμένου Γιώργος Νταβρής με καταγγελία του ανέδειξε ως σκανδαλώδη. Ο κ. Ταφύλλης είχε την ιδιότητα του Project Manager της υπεργολάβου εταιρείας σε ένα έργο που τελικά δεν υλοποιήθηκε παρά μερικώς, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στη Βουλή. Μάλιστα ο σημερινός γενικός γραμματέας είχε καταγγελθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «σχέσεις με εται­ρείες εξοπλισμών», προφανώς εννοώντας τη Lockheed, καθώς αυτή ήταν που είχε εκχωρήσει το πρόγραμμα Α.Ω. WOM-SQOM στην εταιρεία όπου εργαζόταν ο κ. Ταφύλλης. Ο κ. Ταφύλλης είχε καλυφθεί τότε πλήρως και από τον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον χαρακτήρισε «εξαίρετο αξιωματικό που τιμά με την παρουσία του τον ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο των Mirage 2000».  
Το χρονικό
Όπως κατήγγειλε δημόσια με επιστολές ο τέως στενός συνεργάτης του κ. Καμμένου σε θέματα εξοπλισμών και Άμυνας, κ. Νταβρής, το εν λόγω πρόγραμμα εκτελέστηκε με τη συνεργασία των εταιρειών ALTEC, HOMS - Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Διοίκησης Α.Ε. (ο κ. Ταφύλλης συμμετείχε στην εταιρεία με δικαίωμα υπογραφής αναλήψεων μέχρι 50.000 ευρώ) και μιας τρίτης, της X Avionics. Οι παραπάνω εργάστηκαν για πρόγραμμα που απέρρεε από τη συμφωνία της Lockheed Martin ως αντιστάθμισμα για την προμήθεια μαχητικών F-16. Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα WOM-SQOM ήταν μέρος των προγραμμάτων Α.Ω. για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που η Lockheed Martin είχε πουλήσει στη χώρα μας. Για να γίνει κατανοητό, η Lockheed Martin -όπως και κάθε εταιρεία στον χώρο των εξοπλισμών- είχε τον ουσιαστικό λόγο ως προς την επιλογή των παραπάνω συνεργατών στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, σε συντονισμό με το υπουργείο Αμυνας, του οποίου τότε πολιτικός προϊστάμενος ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Όπως μας επιβεβαιώνει ο τέως βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Γ. Νταβρής, η επαγγελματική διασύνδεση ως αντισυμβαλλόμενου του κ. Ταφύλλη μέσω αυτών των εργολαβιών με τη Lockheed Martin ήταν δεδομένη. Ωστόσο και άλλες πηγές από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναφέρουν πως ο νυν γενικός γραμματέας Άμυνας διατηρούσε για χρόνια επαφές με τους Αμερικανούς, καθώς οι αποκαλύψεις εκ μέρους του στοιχείων για την υπόθεση των «τυφλών» γαλλικών αεροσκαφών (και ανταγωνιστικών προς τα αμερικανικά F-16) Mirage 2000 είχαν κινήσει το ενδιαφέρον.  
ΕΓΓΡΑΦΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
1. Η εταιρεία HOMS S.Α. αναλαμβάνει το πρόγραμμα των αντισταθμιστικών  ωφελημάτων της Lockheed


Με έγγραφο του τότε υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου προς τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου φαίνεται ξεκάθαρα η διασύνδεση της  Lockheed στο πρόγραμμα  WOM-SQOM. Την υλοποίηση του προγράμματος είχε αναλάβει η εταιρεία HOMS Α.Ε. στην οποία επιβλέπων και επικεφαλής ήταν ο νυν γ.γ. Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης

2. Το ΦΕΚ αποδεικνύει τη σχέση Ταφύλλη με τη HOMS S.Α. 


Το ΦΕΚ όπου φαίνεται ότι ο νυν γενικός γραμματέας Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης είχε δικαίωμα υπογραφής (αναλήψεων) στη συμπράττουσα με τη Lockheed στο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων HOMS S.A.

3. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας στέλνει την υπόθεση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη


Ο τέως υφυπουργός Άμυνας  Γιάννης Λαμπρόπουλος έστειλε την υπόθεση WOM-SQOM και άλλες δύο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πριν από 7 μήνες 
Οι καταγγελίες
Η απάντηση, όμως, του τέως υφυπουργού Άμυνας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το επίμαχο πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα αντιστοιχίζει τις δράσεις του WOM-SQOM στο οποίο ο κ. Ταφύλλης απασχολήθηκε από την υπεργολάβο με την «αντισυμβαλλόμενη εταιρεία Lockheed Martin Overseas Corporation», όπως συγκεκριμένα γράφεται σε έγγραφο που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ». Το πιο ενδιαφέρον ως προς αυτή τη συνεργασία είναι οι καταγγελίες που έγιναν και οι οποίες κατέληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη μετά από επιστολή στις 11/9/2014 του τέως υφυπουργού Αμυνας. 
Στις 26/9/2014 ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου με το υπ. αριθμ. 3776/2014 διαβίβασε την επιστολή του υφυπουργού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν τελεστεί αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα για την εν λόγω υπόθεση και άλλες δύο (Ηλιάκη και Σίκινος). Ο κ. Νταβρής από το 2008 αλλά και μετά ως βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. του κ. Καμμένου έχει καταγγείλει πως το εν λόγω πρόγραμμα ουδέποτε υλοποιήθηκε -παρά τις δεσμεύσεις και τα εκατομμύρια ευρώ που η χώρα μας δαπάνησε- και γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες. Επίσης με επιστολή του προς τον πρώην πρωθυπουργό  Κώστα Καραμανλή στις 1/12/2008 αναφέρεται σε απόπειρα κτήσης από τις εμπλεκόμενες εταιρείες «άκρως απόρρητων και ειδικού χειρισμού εγγράφων και μνημονίων». Πρόκειται για τα σχέδια άμυνας της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πολέμου. Να σημειώσουμε πως η ευαισθησία του πτεράρχου ε.α. κ. Νταβρή ήταν δεδομένη καθώς είχε διατελέσει υπαρχηγός ΑΤΑ στη Λάρισα από όπου και ζητήθηκαν τα σχετικά έγγραφα. 

Το πάνελ με Δένδια και Ντένη Πλέσσα
Γνωστό είναι στους κύκλους των αντισταθμιστικών πως ο γενικός γραμματέας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει βρεθεί μαζί με εκπροσώπους της αμερικανικής πολυεθνικής σε ημερίδες, συνέδρια ή φόρα που αφορούν το αξιό­μαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως στην πρόσφατη διημερίδα (Απρίλιος 2014) Exposec Defence World. Συνομιλητής του εκεί ήταν ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής πολυεθνικής Ντένης Πλέσσας αλλά και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, παρά το ότι δεν είχε αναλάβει ακόμα υπουργός Άμυνας, άρα δεν είχε άμεσο ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά. Ήταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος κόμματος της Αριστεράς παραβρισκόταν σε εκδήλωση για τα εξοπλιστικά παρέα με εκπροσώπους εταιρειών οπλικών συστημάτων όπως η Lockheed Martin, αλλά και πρεσβευτές χωρών με παράδοση στους εξοπλισμούς όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς ή του Ισραήλ Αριελ Μέκελ. Ο κ. Ταφύλλης ήταν ο κεντρικός ομιλητής μαζί με τον κ. Ερνστ Χάρολντ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του ΝΑΤΟ. Για την παρουσία του αυτή είχε δεχτεί τα πυρά του ΚΚΕ και άλλων αριστερών οργανώσεων. 
Υψηλές γνωριμίες στο ΝΑΤΟ
Η σχέση βέβαια του Έλληνα γενικού γραμματέα Αμύνης με το ΝΑΤΟ -παρά την κάθετα αντίθετη στάση πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ευρωατλαντικό σχηματισμό- είναι δεδομένη εδώ και χρόνια καθώς υπηρέτησε σε κρίσιμη θέση στη Γερμανία ως σμήναρχος. Παραδόξως, για έναν αξιωματικό καριέρας, με την επιστροφή του ο κ. Ταφύλλης παραιτήθηκε για να ασχοληθεί με τους εξοπλισμούς στον ιδιωτικό πλέον τομέα και το επίμαχο πρόγραμμα WOM-SQOM. Από το 2003 εργάστηκε στην εταιρεία HOMS S.A. έχοντας αποκτήσει το 2006 και δικαίωμα υπογραφής για αναλήψεις μέχρι 50.000 ευρώ από τους εταιρικούς λογαριασμούς της. Ο ίδιος υποστήριξε αργότερα πως η παραίτησή του είχε να κάνει με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των Mirage 2000. Γεγονός παραμένει ότι συνεργάστηκε μετά σε ένα πρόγραμμα με συμμετοχή ανταγωνιστικής των Mirage εταιρείας, της Lockheed Martin. 
Κατόπιν της απασχόλησής του με το πρόγραμμα WOM-SQOM ο κ. Ταφύλλης  παρέμεινε στη Λάρισα, για να επανακάμψει λίγα χρόνια αργότερα ως υπεύθυνος Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και δύο φορές υποψήφιος βουλευτής του σε Γρεβενά και Λάρισα. Προτού διοριστεί γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αμυνας διετέλεσε γενικός γραμματέας του Δήμου Λάρισας. Ομως και λίγο πιο πριν είχε βρεθεί ξανά στη δημοσιότητα. Κι αυτό λόγω καταγγελίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος είχε κατηγορήσει τον κ. Ταφύλλη για τη συμμετοχή του στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. «Πρόκειται για άνθρωπο με μακρά δραστηριότητα στον χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο οποίος είναι σε αντιδικία με το υπουργείο Αμυνας γιατί έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εταιρείες που ετοίμαζαν λογισμικό για την Αεροπορία», κατήγγειλε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική των υποβρυχίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον στενό του συνεργάτη αναφερόμενος σε «αήθη υπονοούμενα για έναν εξαιρετικό αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων που η παρουσία του στον ΣΥΡΙΖΑ μας τιμά», συνδυάζοντας τις καταγγελίες με την αποκάλυψη εκ μέρους του κ. Ταφύλλη με τα προβλήματα της «αγοράς του αιώνα» των «τυφλών» γαλλικών Mirage 2000. 
Η ομολογία Ταφύλλη στην «Αυγή» για το επίμαχο πρόγραμμα

Στις 22/10/2013 η «Αυγή» φιλοξενεί τις απόψεις-απαντήσεις του υπεύθυνου Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Στο δημοσίευμα ο κ. Ταφύλλης επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα που είχε αναλάβει η HOMS από το 2003 έως το 2006, οπότε το πρόγραμμα μπήκε σε «τεχνητό γύψο» Το ενδιαφέρον στοιχείο στην πορεία του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Αμυνας είναι πως όπως ο ίδιος είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Αυγή» στις 22/12/2013 (σ.σ.: απαντώντας στις εις βάρος του καταγγελίες από πλευράς του κ. Βενιζέλου) «από τον Οκτώβριο του 2003 συμμετείχα σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα οδηγούσε την Πολεμική Αεροπορία στον 21ο αιώνα». Βέβαια σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ξεκαθαρίζει πως το πρόγραμμα ουδέποτε παραδόθηκε, λέγοντας πως αν και «το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από την Πολεμική Αεροπορία, αν και  ήταν σε κατάσταση αναμονής για εγκατάσταση και εκμετάλλευση, τελικά μπήκε σε “τεχνητό γύψο” χωρίς όμως να υπάρξει διερεύνηση». 
Ο κ. Ταφύλλης παραιτήθηκε από το Σώμα με τον βαθμό του σμηνάρχου το 2001. Εκ του νόμου όφειλε να μην εμπλακεί σε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι την παρέλευση πέντε ετών από την αποστράτευσή του, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 12, άρθρο 66 του Ν.Δ. 1400/73 «περί καταστάσεως αξιωματικών».  
Ενδιαφέρον, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Ταφύλλης με απόφαση του κ. Καμμένου διορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αμυνας μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στις 28 Ιανουαρίου. Προς τι άραγε τέτοια βιασύνη, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους ακόμα και στις αρχές Μαρτίου; Και όλα αυτά ενώ το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια αποφασίστηκε να προχωρήσει αιφνιδίως λίγες μόλις ημέρες αργότερα με απευθείας ανάθεση και διακρατική συμφωνία στις ΗΠΑ (εταιρεία Lockheed Martin).
Η απάντηση του Γιάννη Ταφύλλη
Με επιστολή του την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαντά στα όσα αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Διαβάστε την επιστολή
Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης απαντώντας σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» αναφέρει τα ακόλουθα:
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» επιχειρεί με σωρεία ανακριβειών και χαλκευμένων  στοιχείων να με εμφανίσει ως  άνθρωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων με διασυνδέσεις και επιρροές που λίγο ως πολύ καλύπτουν ολόκληρη την υφήλιο.
Τους απαντώ ευθέως ότι έχουν ξεπεράσει κάθε αθλιότητα και ότι η συνέχεια θα δοθεί στη δικαιοσύνη.
Σε ότι με αφορά:Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με σύστημα που παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία, που κατά το δημοσίευμα τη ζημίωσε, ούτε με την όποια εταιρεία το υλοποίησε.
Απασχολήθηκα για δύο χρόνια περίπου στην εταιρεία Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Α.Ε ως project manager για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος με τελικό αποδέκτη την Αεροπορία. Η σύμβαση αυτή ακυρώθηκε το 2006 από την οφειλέτρια εταιρεία (LM) και ανατέθηκε σε τρίτη. 
Μετά την αποστρατεία μου εργάστηκα για τρία χρόνια ως σύμβουλος πληροφορικής στο στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης και όχι σε εξοπλιστικά προγράμματα όπως διατείνεται το δημοσίευμα.
Σε ότι αφορά την καταγγελία στη Δικαιοσύνη που εμπλέκει το πρόσωπό μου, την οποία θα συνδράμω ευχαρίστως όποτε κληθώ, το δημοσίευμα παρέλειψε επιμελώς  να αναφερθεί σε γνωστά στοιχεία που θα βοηθούσαν να γίνει αντιληπτό το ποιός τελικά καταγγέλλει και τι. Κατά το δημοσίευμα, η καταγγελία έγινε από τον κ. Νταβρή, απόστρατο της ΠΑ, πρώην βουλευτή και αποστάτη των ΑΝΕΛ, ο οποίος έγινε γνωστός περιφέροντας σενάρια συνομωσίας σε μεταμεσονύκτιες εκπομπές τα οποία δικαστικά συμβούλια και άλλα θεσμικά όργανα έκριναν ως παντελώς ανυπόστατα. Για την δραστηριότητα  αυτή του κ. Νταβρή υπάρχει ενημερωτικό καταπέλτης  προς Υπουργό Άμυνας. Τον κ. Νταβρή επικαλέστηκε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή όταν έκανε την υποτιθέμενη αποκάλυψη εις βάρος μου. Ο ίδιος, αφού ψήφισε ΝΑΙ για τον υποψήφιο ΠτΔ στην προηγούμενη βουλή,  βρήκε θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Άρτα.
Η όλη επίθεση στο πρόσωπό μου εντάσσεται σ' ένα πόλεμο υπονόμευσης και φθοράς της κυβέρνησης που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία υπηρετούν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποιούν τις "μονταζιέρες"τους»  σε ρόλο πολιορκητικού κριού. Τους πληροφορούμε πως λάθος πόρτα χτύπησαν. Επίσης να ξέρουν πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. 
Ο ΓΓ του ΥΠΕΘΑ
Γιάννης Ταφύλλης»

Η ανταπάντηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου
Από την απάντηση  του κ. Ταφύλλη είναι προφανές ότι ο ΓΓ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ομολογεί τη σχέση του με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ως υπεργολάβου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Με την επιστολή που απέστειλε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο κ. Ταφυλλης ουσιαστικά ομολογεί ότι συμμετείχε στο προγράμμα Αντιθαστιμιστικών Ωφελημάτων ως πρότζεκτ μάνατζερ το οποίο αφορούσε την εταιρεία, η οποία τώρα ανέλαβε με απευθείας ανάθεση και κόστος 500 εκατ. δολαρίων την αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία ήδη είναι 50 ετών. Άρα ο κ. Ταφύλλης τότε ήταν συνεργάτης της Lockheed Martin και τώρα που η Lockheed Martin κάνει δουλειές με το υπουργείο Άμυνας ο κ. Ταφύλλης είναι γενικός γραμματέας του.
Επίσης ο κ. Ταφυλλης αναγνωρίζει ότι εκκρεμούν σε βάρος του καταγγελίες,  ότι το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και ότι ο ίδιος στη διάθεση του αρμόδιου εισαγγελέα για να βοηθήσει την έρευνα. Συνεπώς το ΘΕΜΑ δεν έγραψε καμία ανακρίβεια. Ο κ. Ταφύλλης ήταν συνεργάτης της Lockheed. ο κ. Ταφύλλης σήμερα είναι ΓΓ του υπουργείου Άμυνας και η παλαιά εκείνη υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη.
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του όταν υπάρχει προφανές πολιτικό και ηθικό ασυμβίβαστο ειδικά, μάλιστα, όταν ελέγχεται δικαστικά για μια σοβαρή υπόθεση εκατομμυρίων δολαρίων; 
Ως προς το προγράμμα ΑΩ Wom Sqom της Lockheed Martin στο οποίο o ίδιος εργάστηκε και για το οποίο οι καταγγελίες αναφέρουν πως δεν λειτούργησε ως όφειλε, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
- Στην απάντηση του λέει ότι το 2006 αποχώρησε γιατί η Lockheed Martin άλλαξε υπεργολάβο. Γιατί λοιπόν δεν την κατήγγειλε τότε με όνομα κι επώνυμο; 
- Γιατί αποφεύγει να απαντήσει για το αν το προγράμμα ΑΩ στο οποίο ο ίδιος είχε την ευθύνη ως πρότζεκτ μάνατζερ δεν λειτούργησε ποτέ; Η απάντηση βέβαια ειναι γνωστή καθώς ποτέ το Wom Sqom δεν τέθηκε ως όφειλε σε εφαρμογή παρά το ότι δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ταφυλλης που τόσο είχε σηκώσει την παντιέρα κατά της διαπλοκής στο στράτευμα για ποιο λογο σιώπησε σε αυτήν την υπόθεση και δεν ζήτησε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης; Γιατί δεν κατήγγειλε την όλη υπόθεση ενός αντισταθμιστικού προγράμματος της Lockheed; 
- Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Ταφύλλης συμμετείχε σε πρόγραμμα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για λογαριασμό της Lockheed που αυτή τώρα έχει αναλάβει στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Της εταιρείας, δηλαδή, που τώρα σε καιρό κρίσης ανέλαβε με απευθείας ανάθεση εξοπλισμούς 500 εκατ. δολάριων.
- Με την ομολογία του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, τον Δεκέμβριο του 2013, ότι «από το 2003 εργαζόταν στο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων Wom Sqom ένα πρόγραμμα που θα πήγαινε την Πολεμική Αεροπορία στον 21ο αιώνα» ουσιαστικά διαψεύδει τον εαυτό του.
- O Γενικος Γραμματέας Άμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ γράφει στην απάντησή του ότι το προγράμμα σταμάτησε το 2006 με πρωτοβουλία της Lockheed η οποία άλλαξε υπεργολάβο. Πόσα χρήματα, όμως, έλαβε η εταιρεία HOMS με την οποία ο ίδιος έτρεχε το έργο; Είναι σημαντικό εδώ να προσθέσουμε πως η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα διακόπηκε για άλλους λόγους που είχαν σχέση με τις καταγγελίες του τότε Κλαδαρχη ΑΤΑ Γιώργου Νταβρή και την ΕΔΕ που ακολούθησε.
- Ίσως εξ αυτού του γεγονότος «δικαιολογείται» η επίθεση του κ. Ταφύλλη στον καταγγέλλοντα πτέραρχο ε.α. και τέως βουλευτή του Πάνου Καμμένου Γιώργο Νταβρή με τον χαρακτηρισμό "αποστάτη". Πάντως ο κ. Ταφύλλης δεν ήταν στους Ανεξάρτητους Έλληνες από όσο γνωρίζουμε αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ και το 2013 τον είχε καταγγείλλει σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για το ρόλο του στην υπόθεση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.