papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-12-03

ΑΠΟΨΗ: Πρέπει να κάνουμε αιτήσεις σε ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ για επιστροφή ποσών που παρακρατούνται σε εφαρμογή του ν.4093/2012



Στην ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΙΑ.5. "ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ" του ν.4093/2012 προεβλέπετο η μείωση σε ποσοστά 5, 10, 15 και 20% πάνω από 1.000, 1.500, 2.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα, όπως προέκυπτε από το άθροισμα μηνιαίων συντάξεων από οποιαδήποτε πηγή μετά την αφαίρεση της ΕΑΣ, με τις εξής διευκρινήσεις. <<Στο ως άνω άθροισμα λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα, καθώς και κάθε είδους προσαυξήσεις. Επί του αθροίσματος αυτού το ποσό της μείωσης επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα. Για τον υπολογισμό του ποσοστού της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο ποσό συντάξεως ή του ως άνω αθροίσματος την 31.12.2012 μετά τις μειώσεις και τις παρακρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.>> 
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ποσό που αφαιρείτο από το μέρισμα του ΜΤΣ και το βοήθημα του ΕΚΟΕΜΣ δεν το έπαιρνε το κράτος αλλά το ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ. Με άλλα λόγια ήταν ένας έμμεσος τρόπος αύξησης των εσόδων και της βελτίωσης της βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων.
Μέσω αυτής της πρακτικής, τη δραστική μείωση των μερισμάτων, τον διακανονισμό των δανείων, κλπ το ΜΤΣ εξυγιάνθηκε, κατάφερε να δημιουργήσει αποθεματικό, να εξοφλεί τα δάνεια του και να καταβάλει αδιάλειπτα το μέρισμα χωρίς άλλη μείωση. Έφθασε μάλιστα να μπορεί να προβεί και σε αυξήσεις (δείτε εδώ) αλλά δεν το έπραξε. Η κατάσταση αυτή κινδύνευσε να διασαλευτεί με τα άρθρα 47 και 49 του ν.4387/2016 (δείτε εδώ) αλλά αποφεύχθηκε μερικώς την τελευταία στιγμή. Τον τελευταίο καιρό λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου υπέρ της Πειραιώς (δείτε εδώ) τα έσοδα μειώνονται δραστικά και σε περίπτωση που δεν βρεθούν έσοδα από άλλη πηγή το πολύπαθο ΜΤΣ και το μέρισμά μας θα μπει σε νέες περιπέτειες. 
Επανερχόμενος επί του θέματος λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα και αφού θυμηθούμε ότι:
(1) Η μείωση του ν.4093/2012 με ποσοστά 5 έως 20% κρίθηκε από την ολομέλεια του ΣτΕ αντισυνταγματική.
(2) Στο νέο τρόπο υπολογισμού οι μειώσεις της αριστερής στήλης δεν θα υπάρχουν άρα και η αναφερόμενη μείωση στο ν.4093/2012, οπότε είναι πρακτικά αδύνατον να την χρησιμοποιούν τα Μετοχικά Ταμεία ως έσοδο και το νέο χρόνο 2019.  
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν απαιτείται να σταλεί στα Μετοχικά Ταμεία η αίτηση που κυκλοφορεί και μου έχει σταλεί από πολλούς συναδέλφους ζητώντας παράλληλα την άποψή μου επί του θέματος. Οι αιτήσεις που έχουν σταλεί μέχρι τώρα έχουν πετύχει το σκοπό τους.
Τα Μετοχικά Ταμεία θα πράξουν ότι τους πει το ΥΠΕΘΑ στο οποίο έχουν απευθυνθεί για οδηγίες. Το θέμα βέβαια δεν είναι τόσο απλό, ιδίως για το ΜΤΣ, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση των εσόδων. Το ΜΤΣ είναι δύσκολο έως αδύνατο να προβεί σε αναδρομική επιστροφή των παρακρατηθέντων χωρίς να επηρεασθεί το μέρισμα. Οψόμεθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.