papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2018-12-11

Ποιος ΟΑΣΑ; Πρώτα πάνες για μωράκια και τώρα πάμπερς και...βρακάκια!

- ΛΟΙΠΟΝ, έχω καλύτερο και πλέον ασφαλέστερο μέτρο αποτύπωσης της φτώχειας, που εκτόξευσε την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καλύτερο μέτρο ακόμα και από τις υπηρεσίες του Ο.Ο.Σ.Α! Και δεν έχω μόνο ένα. Χθες μόλις, απέκτησα κι άλλο, καινούργιο και πιο ακριβές. Τον φίλο μου τον Δημήτρη, έναν από τους αξιοπρεπείς επαγγελματίες της γειτονιάς...
Ο Δημήτρης, εδώ και μισό αιώνα λειτουργεί μαγαζάκι στο κέντρο, που εμπορεύεται διάφορα χαρτικά. Τον βρήκα λοιπόν πρωί - πρωί να είναι φορτωμένος με πάμπερς και βρακάκια, χαρτιά υγείας και χαρτιά κουζίνας, πάνες και χαρτομάντιλα και όλα τα σχετικά για την υγιεινή των ανθρώπων, να τα κουβαλάει στο μαγαζί. Κοντοστέκεται για μια ανάσα, κουρασμένος και ψιθυρίζει: «Άσε φίλε μου. Πρώτα δεν προλαβαίναμε να δίνουμε στον κόσμο πάνες για μωράκια. Τώρα το 80% των αναγκών φεύγει για τους γέρους, τους ηλικιωμένους!».
ΔΥΣΤΥΧΩΣ καταντήσαμε η χώρα των γερόντων! Τα παιδιά μας, δεν γεννούν πλέον παιδιά (πώς μπορούν άλλωστε σε μια χώρα διαλυμένη και με μισθούς 400€ !). Οι περισσότεροι γονείς θα φύγουν από τη ζωή χωρίς να γνωρίσουν εγγόνια! Οι πρόσφυγες και οι αλλοδαποί, ιδίως οι μουσουλμάνοι, πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς, γεννοβολούν σαν κουνέλια, προσβλέποντας (με τις ευλογίες της κυβέρνησης) σε κίνητρα: Παιδί και 400άρικο! Κεφάλι και επίδομα - και ας ζουν σε κοντέινερ. Πεντάδα και διχίλιαρο! Έχετε δει πακιστανές κυρίες και πακιστανούς, να βγαίνουν από σούπερ μάρκετ; Από πέντε σακκούλες (!) έκαστος και «τίγκα» στα ψώνια οι άνθρωποι. Κορόιδα είναι να φύγουν από δω; Καλές και οι παράγκες, μα καλύτερα χορτάτοι και με λεφτά...
- ΑΛΛΑ, ξεκίνησα το πρωινό μου με τον Δημήτρη, τον έμπορο των χαρτικών, που ψάχνει, μια στις τόσες, να βρει πελάτες σε οικογένειες με μωρά. Πιο κάτω στη γειτονιά, περιμένει πελάτες και ο κουρέας. Απο το πεζοδρόμιο περνούν ακούρευτοι οι περισσότεροι. Θα μπουν μέσα, μόνο όταν τα μαλλιά, τους κρύψουν και τα μάτια! Ούτε δεκάευρο πλέον το κούρεμα των ανθρώπων, στην Ελλάδα των αντιθέσεων. Όπου η μόδα έφερε την άνθιση άλλων επαγγελμάτων. Κούρεμα σκύλων 35 ευρώ! Και με ραντεβού παρακαλώ. Στη σειρά! Νύχια, σε σκυλιά (!) και σε κυρίες, με ραντεβού και στην ουρά! Αυτές είναι δουλειές σε μια χώρα δίχως πλέον ταυτότητα. Με αβέβαιο παρόν και δίχως ελπίδες για το μέλλον.
ΤΑ στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α φαίνεται πως δεν μπορούν να μας αφυπνίσουν. Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού. Με ταχύ ρυθμό γερνά και ο πληθυσμός της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Το μέσο ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ ως ποσοστό του πληθυσμού τους σε εργάσιμη ηλικία, 20-64 ετών αναμένεται σχεδόν να διπλασιασθεί. Έφτασε στο 53% από το 28% το 2015!
Στην Ελλάδα του 2050 - λέει ο Ο.Ο.Σ.Α- για κάθε 100 άτομα ηλικίας από 20 έως 65 που εργάζονται, θα αντιστοιχούν άλλα 73 που θα είναι συνταξιούχοι!
- Η ΡΑΓΔΑΙΑ γήρανση του πληθυσμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία από τις σημαντικότερες δυσμενείς εξελίξεις στην ιστορία των πληθυσμών. Μου φαίνεται σε λίγα χρόνια θα συμβεί το απευκταίο. Θα πολλαπλασιάζονται τα μαγαζιά για την «περιποίηση γερόντων» και θα μειώνονται εκείνα για την φροντίδα των βρεφών!
Γράφει ο Χρήστος Τσαντήλας - άρθρο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.