papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2019-03-18

Στα δικαστήρια οι συνταξιούχοι και για την προσωπική διαφορά

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ / http://www.kathimerini.gr Μια νέα «βιομηχανία» αιτήσεων και δικαστικών προσφυγών, από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, προκαλεί η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση των προβλεπόμενων ενημερωτικών σημειωμάτων, στα οποία θα αποτυπώνεται ποιο είναι το νέο, μετά τον επανυπολογισμό, ποσό σύνταξης που λαμβάνουν από 1ης Ιανουαρίου 2019, ποια είναι η προσωπική τους διαφορά και πώς προκύπτει το ποσό που καταβάλλεται. Μάλιστα, παρότι η διάταξη που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% –στις περιπτώσεις που υπάρχει, μετά τον επανυπολογισμό, προσωπική διαφορά– έχει καταργηθεί και δεν εφαρμόζεται, στους κόλπους των συνταξιούχων είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων «κρύβει προθέσεις μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων». Η σύγχυση και η ανασφάλεια που επικρατούν, μάλιστα, καθιστούν τους συνταξιούχους εύκολα θύματα διάφορων επιτήδειων που έναντι αμοιβής οδηγούν τους συνταξιούχους σε μια νέα διαδικασία υποβολής μαζικών αιτήσεων στον ΕΦΚΑ, διεκδικώντας ενημέρωση. Η απάντηση δε που λαμβάνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου είναι ότι δεν θα εκδοθούν ενημερωτικά με τα ποσά του επανυπολογισμού «μέχρι νεωτέρας»...
Άγνοια επικρατεί ακόμη και για τον τρόπο που προκύπτουν οι αυξήσεις στις συντάξεις των περίπου 620.000 συνταξιούχων που ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η νέα τους σύνταξη πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που εισπράττουν σήμερα. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023. Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο νόμος 4472/2017 όριζε ότι τα οικογενειακά επιδόματα στις συντάξεις που επανυπολογίζονται παύουν να καταβάλλονται μετά τις 31/12/2018 στις παλιές συντάξεις. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε, με τη «διάσωση των συντάξεων». Εξακολουθεί όμως και ισχύει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας (αντίστοιχη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ δεν έχει εκδοθεί) που ορίζει ότι «στις περιπτώσεις που στον συνταξιούχο καταβάλλεται οικογενειακό επίδομα, οι φορείς κύριας ασφάλισης θα υπολογίζουν την προσωπική διαφορά λαμβάνοντας υπόψη την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος».
Έτσι, εκτιμάται ότι είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μικρότερη αύξηση λόγω της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων. Βέβαια, η πραγματική κατάσταση θα φανεί με την έκδοση των ενημερωτικών σημειωμάτων που ήδη έπρεπε να έχουν αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.
Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος προσέφυγε ήδη στον Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας την παρέμβασή του προς το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, ώστε να δημοσιοποιηθούν οι νέες αποφάσεις - πράξεις συνταξιοδότησης, η ανάλυση των ποσών της σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό και το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα, τα οποία δεν εκδίδονται πλέον από την 1η/1/2019 και μετά.
Να σημειωθεί ότι με τα άρθρα 14 και 33 του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), όπως αυτά τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 ν.4583/2018, προβλέφθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων όλων των «παλαιών» συνταξιούχων, δηλαδή αυτών που είχαν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν από τις 13/5/2016.
Τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού, σύμφωνα με τις ίδιες ρυθμίσεις, εφαρμόζονται από 1ης/1/2019 και αν το καταβαλλόμενο μέχρι 31/12/2018 ποσό είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος με τις προσδοκώμενες από 1/1/2023 αυξήσεις των συντάξεων. Αν δε το καταβαλλόμενο είναι μικρότερο αυτού που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, τότε αυτό προσαυξάνεται από 1ης/1/2019 κατά 1/5 της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός 5 ετών.
Σύμφωνα λοιπόν με τις ρυθμίσεις αυτές, τα ποσά συντάξεων που καταβάλλονται στους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο (για την ακρίβεια από το τέλος Δεκεμβρίου 2018 που καταβλήθηκαν οι συντάξεις Ιανουαρίου) είναι αυτά που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό.
Όπως, όμως, αναφέρουν οι συνταξιούχοι στην επιστολή τους προς τον Συνήγορο του Πολίτη, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει από τον ΕΦΚΑ ούτε νέα απόφαση - πράξη συνταξιοδότησης στην οποία να περιλαμβάνεται ανάλυση του ποσού σύνταξης του καθενός, όπως αυτό προκύπτει από τον επανυπολογισμό, ούτε ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο να αποτυπώνεται ποιο είναι το νέο, μετά τον επανυπολογισμό, ποσό σύνταξης, ποια είναι η προσωπική διαφορά και πώς εν πάση περιπτώσει προκύπτει το ποσό που τους καταβάλλεται.
«Όπως είναι γνωστό, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας, του αρμόδιου υπουργείου, του ασφαλιστικού μας φορέα ΕΦΚΑ, να μας ενημερώνει εγγράφως για οποιαδήποτε αλλαγή επηρεάζει το ποσό σύνταξης που μας καταβάλλεται, πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε νέα ποσά συντάξεων που προκύπτουν έπειτα από νέο υπολογισμό της σύνταξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Και ζητούν, με βάση τον θεσμικό του ρόλο, να παρέμβει ο Συνήγορος για το μείζον αυτό θέμα, το οποίο αφορά περισσότερο από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη για όλους γραπτή ενημέρωση αναφορικά με τις συνταξιοδοτικές παροχές που σήμερα λαμβάνουν και που πρόκειται και μελλοντικά να λαμβάνουν.
http://www.kathimerini.gr/1014902/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sta-dikasthria-oi-synta3ioyxoi-kai-gia-thn-proswpikh-diafora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.