papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2019-04-30

Γιατί δε θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να δούμε τα Μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Σύνταξης;

Τελειώνει ο Απρίλιος και ακόμη να δούμε τα νέα "Μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Σύνταξης". Γιατί όμως δεν αναρτώνται στο διαδίκτυο από την κυβέρνηση; Η απάντηση είχε δοθεί [ΕΔΩ] από αρμόδιο γραφείο του ΕΦΚΑ. -Όταν δοθεί η σχετική εντολή από το Υπουργείο Εργασίας. Γιατί όμως δεν δίνεται η εντολή; Τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ; Για πολλούς από εμάς που έχουμε ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το συνταξιοδοτικό, ο λόγος είναι προφανής. Για κάποιους άλλους όχι. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το εξηγήσουμε. 
Ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) προβλέπει: 
(1) Κατάργηση των μνημονιακών μειώσεων από προγενέστερους νόμους πλην της "Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων" και της "Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης". 
(2) Επαναϋπολογισμό της σύνταξης και χορήγηση: (α) Της "Εθνικής Σύνταξης", (β) της "Ανταποδοτικής Σύνταξης" με την εισαγωγή νέων 'Ποσοστών Αναπλήρωσης" και της "Προσωπικής Διαφοράς" που επειδή δεν θεωρείται σύνταξη ήταν και είναι ευάλωτη σε περικοπή αν η οικονομία χειροτερέψει ή να οδηγήσει σε ΜΗ αύξηση σε περίπτωση που η οικονομία υπεραποδώσει.
(3) Επαναφορά με πονηρό τρόπο του συνόλου των μνημονιακών μειώσεων μέσω των νέων πολύ χαμηλότερων "Ποσοστών Αναπλήρωσης" και της Προσωπικής Διαφοράς".
Λίγα λόγια για την Προσωπική Διαφορά: 
(1) Η "Προσωπική Διαφορά" εφευρέθηκε με το ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και η μείωση θα γινόταν με το ν.4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου).
(2) Αυτή μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. 
(3) Η θετική Προσωπική Διαφορά οδηγεί σε αύξηση ενώ η αρνητική σε μείωση. 
(4) Εκτιμάται ότι θετική Προσωπική Διαφορά έχει το 5% των Συνταξιούχων και αρνητική ή μηδενική το 95%. 
(5) Όσοι έχουν θετική Προσωπική Διαφορά έχουν ήδη δει αύξηση της σύνταξης  τους σε σχέση με αυτήν που τους κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Ρωτήστε συνταξιούχους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που τους έδωσαν επιπλέον ποσοστό αναπλήρωσης ή σε όσους έχουν διπλά συντάξιμα χρόνια και διαπιστώστε του λόγου το αληθές.
(6) Η μείωση μέσω της "Προσωπικής Διαφοράς" που προέβλεπε ο νόμος Αχτσιόγλου (ν.4472/2017) δεν εφαρμόσθηκε για το 2019 πλην όμως η "Προσωπική Διαφορά" συνεχίζει να υπάρχει που επειδή δεν θεωρείται σύνταξη είναι και ευάλωτη σε περικοπή αν η οικονομία χειροτερέψει ή να οδηγήσει σε ΜΗ αύξηση σε περίπτωση που η οικονομία υπεραποδώσει. Άγνωστο αν εφαρμοσθεί το 2020.
Λίγα λόγια για το Ποσοστό Αναπλήρωσης:
Τα 35 συντάξιμα έτη με τους προηγούμενους νόμους, για τους συνταξιούχους πριν το 2010, αντιστοιχούσε σε "Ποσοστό Αναπλήρωσης" 80%. Με το νόμο Κατρούγκαλου το "Ποσοστό Αναπλήρωσης" της "Ανταποδοτικής Σύνταξης" κατρακύλησε στο 33,81%, ποσοστό που ακόμα και με την πρόσθεση της "Εθνικής Σύνταξης" δεν αγγίζει πλέον ούτε το 45%.
Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δούμε τα νέα "Μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Σύνταξης";
(1) Προφανώς φοβάται για να μην δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική "Προσωπική Διαφορά", που όπως προανέφερα είναι εν δυνάμει μείωση. Τη θετική Προσωπική Διαφορά", όπως εξήγησα παραπάνω την έχουν ήδη δει.
(2) Φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν.4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.
(3) Τέλος φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δουν οι συνταξιούχοι, λόγω του νέου πολύ χαμηλότερου "Ποσοστού Αναπλήρωσης" τη νέα "Βασική Σύνταξη" τους που δεν έχει καμία σχέση με την παλαιά και θα καταλάβουν τι εστί νόμος Κατρούγκαλου.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.