papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2019-10-12

Η «άγνωστη» μεγάλη ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ. Ποιος ο ρόλος του στην ίδρυση της ΑΕΛ;

Ο Γ.Σ. Ηρακλής Λάρισας υπήρξε ποδοσφαιρική ομάδα της ομώνυμης πόλης. Ιδρύθηκε το 1930 στη συνοικία της Νεάπολης στη Λάρισα. Πρόεδρος ήταν τότε ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Ιστορία
Ο Ηρακλής ήταν η 5η ομάδα της πόλης που αναγνωρίστηκε από την Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας μετά τις Πελασγιώτιδα, Όμιλο Εκδρομέων, Άρη Λάρισας και Δήμητρα Λάρισας (σημερινό Απόλλων) και συμμετείχε από το πρώτο πρωτάθλημα του 1930-31. Ήταν επίσης ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Λάρισας το 1960.
Στις 7 Δεκεμβρίου 1947 ο Ηρακλής Λάρισας νίκησε με 2-1 τη Νίκη Βόλου και κατέκτησε το κύπελλο Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στα τελικά του Κυπέλλου Ελλάδας 1947-48. Έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου όμως έχασε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 6-0. Έγινε η πρώτη λαρισινή ομάδα που έφτασε στους οκτώ της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ενώ δύο παίκτες του πήραν μεταγραφή για ομάδες της Αττικής, ο Κλέτσας για τον Ολυμπιακό Πειραιώς και ο Λογαράς για τον Απόλλωνα Αθηνών.
Τις περιόδους 1962–63 και 1963–64 ο Ηρακλής Λάρισας συμμετείχε στη Β' Εθνική, με απολογισμό: 58 παιχνίδια, 20 νίκες, 19 ισοπαλίες, 19 ήττες, 117 βαθμούς, 60 γκολ υπέρ και 61 κατά.
Η ίδρυση της ΑΕΛ
Ο Ηρακλής Λάρισας είχε σημαντικό ρόλο στη συγχώνευση των ομάδων της Λάρισας σε μία και δυνατή, την ΑΕΛ. Την ιδέα για τη δημιουργία μίας, ενιαίας και ισχυρής ομάδας της Λάρισας είχε από το 1958 ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή Λάρισας Ράπτης. 
Τον Μάιο του 1964 συγχωνεύτηκαν ο Ηρακλής Λάρισας, ο Τοξότης Λάρισας, ο Άρης Λάρισας και ο Λαρισαϊκός και ίδρυσαν την ΑΕΛ. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε το μητρώο του Ηρακλή για τη δημιουργία της νέας ομάδας καθώς είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή στη Β' Εθνική της επόμενης περιόδου. Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΛ ήταν ο πρόεδρος του Ηρακλή Λάρισας, Τζοβαρίδης, ενώ στη νέα ομάδα αγωνίστηκαν οι πρώην παίκτες του Ηρακλή Λάρισας, Κοντοκώστας, Τσολάκης, Αδάμος, Χαρισούλης, Δημητρίου, Λέλλης, Παπάζογλου, Κατσιάνης, Σαλταπίδας και Κάσσας.
Ο Ηρακλής Λάρισας μετά την συγχώνευση του 1964, επανασυστάθηκε το 1982 στη συνοικία της Νεάπολης της Λάρισας κι απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στα τοπικά πρωταθλήματα και κύπελλα. Το 1990 ως πρωταθλητής ομίλου της Α ΕΠΣΛ ανέβηκε στη Δ' Εθνική όπου παρέμεινε για 8 συνεχόμενες περιόδους, μέχρι την σεζόν 1997-98. Κατέκτησε το κύπελλο Ε.Π.Σ.Ν.Λ. το 1996, φτάνοντας την ίδια χρονιά και στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, όπου ηττήθηκε στο γήπεδο του Ευόσμου από τον Εθνικό Κατερίνης με 2-1.
Από την περίοδο 1998-99 αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα. Το 1999-00 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα ΕΠΣΛ αλλά δεν κατάφερε να ανέβει ξανά στη Δ' Εθνική μέσω των μπαράζ ανόδου του 2000. Το 2008-09 αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα της ΕΠΣΝΛ και την επόμενη περίοδο δεν αγωνίστηκε, επανήλθε τη σεζόν 2010-11 κι από τη χαμηλότερη κατηγορία (Γ' ΕΠΣΝΛ) με 3 συνεχόμενες ανόδους επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία το 2013-14 όπου κι αγωνίζεται ως και την περίοδο 2018-2019.
Αξιοσημείωτοι παίχτες
Από τον Ηρακλή ξεκίνησαν την καριέρα τους οι:
  • Κώστας Κατσάρας, επί σειρά ετών αρχηγός της ΑΕΛ και μετέπειτα προπονητής της ομάδας Νέων της.
  • Θωμάς Μακρής, που το 2001 βγήκε πρώτος σκόρερ της Β΄ Εθνικής με το Αιγάλεω.
  • Νίκος Γκούλιος που το 2001 ήταν τερματοφύλακας της Εθνικής Ενόπλων όταν αυτή κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο, ενώ έχει αγωνιστεί με επιτυχία σε αρκετές ομάδες Β΄ Εθνικής και Γ΄ Εθνικής μεταξύ των οποίων και η ΑΕΛ.
  • Ηλίας Κώτσιος που έπαιξε 3,5 χρόνια στον Παναθηναϊκό κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο και το 2007 μεταγράφηκε στην ΑΕΛ.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Στο πρωτάθλημα της Α' ΕΠΣΛ 2018-2019, ο ιστορικός Ηρακλής Λάρισας αναδείχθηκε πρωταθλητής με αποτέλεσμα την άνοδο του στη Γ΄ Εθνική. Πρόεδρος ο Λάμπρος Ιωακείμ και προπονητές οι Χρήστος Χατζηλιάδης και Θάνος Τριανταφυλλόπουλος.

Φέτος επίσης μετά από ένα συναρπαστικό ματς που διεξήχθη το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 2019, ο 
Ηρακλής Λάρισας, κατέκτησε τον πρώτο τίτλο για τη νέα σεζόν αφού επικράτησε του Π.Ο.Ε. στο γήπεδο του Τυρνάβου, στον 9ο τελικό του Super Cup που διοργανώνει η ΕΠΣΛ, με 3-0 στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.