- Κύριε υπουργέ η κατάσταση στα νησιά λόγω του προσφυγικού είναι ξανά έκρυθμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι στη διαχείριση του προβλήματος η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα. Το ερώτημα, διπλό: Τι απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης και επίσης εκτιμάτε ότι τα κλειστά Κέντρα θα βελτιώσουν την κατάσταση; Διότι υπάρχει ο φόβος ότι την Άνοιξη οι ροές θα αυξηθούν ξανά...
Η κυβέρνηση με το που ανέλαβε την εξουσία δήλωσε σαφώς προς όλους ότι αλλάζει πολιτική. Εγκαταλείπουμε τη λογική των ελεύθερων συνόρων, της ασυδοσίας των ΜΚΟ και της καθυστέρησης στη χορήγηση ασύλου. Προχωρούμε σε αυστηρό έλεγχο των συνόρων, αξιολογούμε τις ΜΚΟ, και επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Τα παραπάνω, αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η γενικότερη στρατηγική μας, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Ειδικότερα, προτεραιότητά μας και βασικό πυλώνα, αποτελεί η ασφάλεια των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων. Με άμεσα μέτρα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για προμήθεια πλέον σύγχρονων μέσων επιτήρησης και ελέγχου, τα οποία θα συνθέσουν την πλήρη εικόνα για όλο το μήκος των συνόρων μας. UAV’s, σύγχρονα ηλεκτροοπτικά, ελικόπτερα, Drones είναι μερικά από τα μέσα που θα συμβάλλουν στην επιτήρηση. Αλλάξαμε φιλοσοφία, εφαρμόζοντας πιο ενεργητικά μέτρα. Στα χερσαία σύνορα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, έχουν μειωθεί αισθητά οι ροές, ενώ με την παραλαβή των υπολοίπων μέσων, εκτιμούμε ότι θα αλλάξει σύντομα και η εικόνα στα θαλάσσια σύνορά μας.
Βασικός πολλαπλασιαστής ισχύος εξακολουθεί να αποτελεί το προσωπικό μας, το οποίο ενισχύουμε, προσλαμβάνοντας 400 συνοριοφύλακες για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, ενώ ενισχύεται και το Λιμενικό Σώμα.
Δεύτερος πυλώνας οι διαδικασίες ασύλου και επαναπροώθησης όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Αναλάβαμε μια κατάσταση, στην οποία η διαδικασία ασύλου διαρκούσε παραπάνω από τρία χρόνια. Την παρούσα περίοδο υφίστανται πάνω από 86.000 αιτούντες άσυλο, ενώ με νέο νόμο μειώνονται και επιταχύνονται άρδην οι διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα, αξίζει να αναφερθεί ότι εντός του Ιανουαρίου 2020 είχαμε 85 επιστροφές, όταν ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει 391 επιστροφές. Επιδίωξη μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε ώστε να φτάσουν τις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου. Αυτό από μόνο του είναι μία μεγάλη αλλαγή πολιτικής, ενώ στο πλαίσιο ενίσχυσης της υπηρεσίας ασύλου, αξίζει να αναφερθεί η πρόσληψη 500 ατόμων.
Τρίτος πυλώνας που καταδεικνύει την αλλαγή πολιτικής, είναι ο τρόπος χειρισμού των ΜΚΟ. Μεγάλος αριθμός ΜΚΟ δραστηριοποιείται στη χώρα μας και μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι μόνο 86 ήταν ενταγμένες στο σχετικό Μητρώο. Με τη νέα σχετική νομοθεσία θα υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος και εποπτεία των ΜΚΟ, ενώ είναι δεδομένο ότι υπάρχουν και ΜΚΟ που κάνουν εξαιρετική δουλειά.
Επόμενος πυλώνας, είναι τα κλειστά κέντρα, τα οποία δημιουργούνται για να βελτιώσουμε την κατάσταση στα νησιά. Σε όλα τα παραπάνω μέτρα έρχεται να προστεθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, αυτό του «πλωτού προστατευτικού συστήματος».
- Εκτιμάτε ότι θα είναι αποτελεσματικό το πλωτό προστατευτικό;
Κάνουμε κάτι πρωτοπόρο. Προστατευτικά συστήματα χρησιμοποιούνται για την απαγόρευση προσέγγισης σε ναυτικές πολεμικές βάσεις. Εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά. Βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του εύρους επιτήρησης και των σημείων εισόδου μεταναστών, σε κάθε νησί. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούμε καλύτερα τα εναέρια και επίγεια μέσα επιτήρησης, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες εντοπισμού. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια των πιλοτικών 2.700 μέτρων και σύντομα θα ξεκινήσουμε την επιχειρησιακή αξιολόγηση.
- Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται ειδικά μετά την υπογραφή του μνημονίου Άγκυρας –Τρίπολης. Μόνο τον Ιανουάριο είχαμε 62 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά. Μήπως οι Τούρκοι παίζουν με τη «φωτιά», μ' ένα ατύχημα στο Αιγαίο;
Ο ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να παρέχει στην κυβέρνηση το εργαλείο της «σκληρής» αμυντικής διπλωματίας, καθώς και της αποτροπής. Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της χώρας και η ευημερία των πολιτών. Η Εθνική Άμυνα αναλύει και προετοιμάζει σενάρια, αναλύει τουρκικές δυνατότητες, βλέπει τα δικά της κενά και τα συμπληρώνει. Και είναι έτοιμη! Κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Εμείς δεν ασχολούμεθα με τις προθέσεις του κ. Ερντογάν. Εξετάζουμε τις δυνατότητες της τουρκικής πλευράς και ανάλογα με τις δυνατότητες, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού (δράση – αντίδραση – αντιαντίδραση – κ.λπ.), καταλήγουμε σε τρόπους ενεργείας. Και αυτούς συζητάμε. Να είστε σίγουρος και εσείς και οι αναγνώστες σας ότι και ξέρουμε τι θα κάνουμε, και θα το κάνουμε σωστά. Είμαστε έτοιμοι και είμαστε εκεί που πρέπει, παρέχοντας το στοιχείο της ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες.
- Έχετε ζήσει μία ολόκληρη ζωή στον Στρατό. Με το χέρι στην καρδιά, από την υπουργική θέση όπου βρίσκεστε δεν θα θέλατε να αφιερώσετε όλες σας τις δυνάμεις αποκλειστικά στην άμυνα;
Το μεταναστευτικό αγγίζει την εθνική ασφάλεια. Άρα νιώθω ότι ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ και έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή. Δεν νιώθω ότι κάνω κάτι έξω από το πεδίο μου.
Πληρέστερη αίσθηση καθήκοντος και υπερηφάνειας γι’ αυτό που κάνω, προκειμένου να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε το αγαθό της άμυνας και της ασφάλειας για τους Έλληνες πολίτες, δεν υπάρχει. Άρα, νιώθω ότι είμαι μέσα στον ρόλο μου και κάνω αυτό που κάνω όλη μου τη ζωή.
Ο Ελληνικός Λαός θέλει την ασφάλεια και εμείς θα του τη δώσουμε. Εφαρμόζουμε διαφορετική πολιτική, με αλλαγή τόσο τρόπου σκέψης όσο και διαχείρισης της όλης κατάστασης. Πρέπει να κάνουμε και κάνουμε αυτό που πρέπει! Κράτος δικαίου και Ανθρωπισμός, συμβαδίζουν με την Εθνική Ασφάλεια. Το μήνυμα αυτό το στέλνουμε προς όλους.
Συνέντευξη του ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 8 Φεβρουαρίου 2020, στον Δημοσιογράφο κ. Μάνο Χαραλαμπάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.