papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2016-01-25

Απόντες από τη σύσκεψη Λαρισινών φορέων για το ασφαλιστικό οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

www.onlarissa.gr - Απόντων των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά και Νίκου Παπαδόπουλου, οι οποίοι μάλιστα δεν φρόντισαν ούτε με μία επιστολή να πάρουν θέση για το νέο ασφαλιστικό, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λάρισας η σύσκεψη φορέων για το «καυτό» ζήτημα των ημερών. Αντίθετα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κυβερνητικός βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης των ΑΝΕΛ και οι...
αντιπολιτευόμενοι Χρήστος Κέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μπαργιώτας του Ποταμιού, Γιώργος Λαμπρούλης του ΚΚΕ, ενώ εκπρόσωπο απέστειλε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν παρέστη επίσης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Κατσιαντώνης.
Η σύσκεψη που προκλήθηκε από σειρά τοπικών φορέων όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο δικηγορικός σύλλογος, ο ιατρικός σύλλογος, η ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, το ΤΕΕ κεντροδυτικής Θεσσαλίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, θέλοντας θα αποσαφηνιστεί η θέση που θα τηρήσουν οι τοπικοί βουλευτές με την ψήφο τους κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων σε σειρά παραγωγικών φορέων και κλάδων.
Πέραν των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ούτε παρέστησαν, ούτε όμως και αποφασήνισαν έστω γραπτώς τη θέση τους, ο τρίτος κυβερνητικός βουλευτής κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το ασφαλιστικό εάν υπάρξουν παράλληλα μέτρα στήριξης των αδυνάμων. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, επιχειρηματολόγησαν αρνητικά για το θέμα.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Αδάμ δήλωσε ότι: «σήμερα διοργανώνουμε μια εκδήλωση συνεχιζόμενοι της προηγούμενης προσπάθειας όπου  όλοι οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών έχουμε προσκαλέσει όλους τους βουλευτές όλων των κόμματων, έχουν ανταποκριθεί οι περισσότεροι – εκτός από το κυβερνών κόμμα που μας έχουν πει ότι είναι στην χθεσινή τους εκδήλωση που είχαν για τα «γενέθλια» τους- και αυτό που θέλουμε να τους πούμε είναι ότι το σημερινό σχέδιο που θα πάνε να ψηφίσουν για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λειτουργήσει σε καμία των περιπτώσεων και δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε ότι αφορά το Επιμελητήριο και όλους τους φορείς η πρόταση μας είναι μια έμφαση στην ανάπτυξη και  να μπούνε χρήματα στα ταμεία και στην αγορά , για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει τραπεζικό σύστημα και να αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς, αν δεν γίνει αυτό δεν θα υπάρξει σε καμία των περιπτώσεων με μαγικά χαρτάκια και ραβδάκια να γίνει ανάπτυξη».
Ο βουλευτής της ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι: «Όχι αν δεν υπάρξουν μέτρα παράλληλα προστασίας του μικρού και του μεσαίου αγρότη, του δικηγόρου και του ελεύθερου επαγγελματία. Αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Επιμελητηρίου. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν δυστυχώς. Σχεδόν ήλοι οι βουλευτής στις 14 Αυγούστου ψηφήσαμε μια συμφώνα. Είναι ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδια το οποίο πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα προστασίας του εισοδήματος και εξηγούμε για τους αγρότες το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, το αφορολόγητο είναι θολό το τοπίο (ο κ. Αλεξιάδης να μας πει αν είναι αφορολόγητες οι επιδοτήσεις ή όχι ) έγκαιρες πληρωμές και η εξόφληση των προηγούμενων ετών. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους αγρότες να πληρώσουν όταν είναι ανεξόφλητοι αυτό πρέπει να το καταλάβει καλά ο κ. Αποστόλου και να εξοφληθούν άμεσα). Οι επιδοτήσεις ήταν ακατάσχετες αλλά από το 2013 δυστυχώς και η εφορία και ο ΕΛΓΑ θα μπορούσε να κατάσχει. Για μικρά εισοδήματα μέχρι 10.000€ ο υπουργός με κοινή υπουργική απόφαση μπορεί να καθιερώσει το ακατάσχετο. Δεν ζήτησα αλλαγή του νομοσχεδίου αλλά παράλληλα μέτρα στηρίξεις του μικρομεσαίου εισοδήματος».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης δήλωσε ότι: «Το ΚΚΕ επεσήμανε εδώ και καιρό την αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της παρούσης κυβέρνησης και στον τομέα του ασφαλιστικού ότι θα πρέπει αν οργανώσου την πάλη τους, τις διεκδικήσεις τους και να μην επιτρέψουν να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Εμείς θα εκτείνουμε τις προσπάθειες μας να οργανώσουν ακόμα πιο διεκδικητικά και με αγωνιστικό τρόπο την εναντίωση τους στο νομοσχεδίου λαιμητόμο που βάζει ταφόπλακα στο ασφαλιστικό.»
Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Κώστας Μπαργιώτας  δήλωσε ότι: « δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στο ασφαλιστικό ούτε ανώδυνες λύσεις. Υπάρχου όμως δίκαιες και άδικες και η συγκεκριμένοι του πρότεινε η κυβέρνηση είναι μια άδικη λύση. Μια λύση που φορτώνει το κόστος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τους εργαζόμενους και μάλιστα κυρίως στους νέους επαγγελματίες, τους νέους ασφαλιζόμενους. Το παρών σχέδιο ζητεί να πληρώσουν περισσότερα και να  δουλέψουν περισσότερο χρόνια και οι ίδιοι να πάρουν λιγότερα αν και όταν βγουν στην σύνταξη. Υπάρχουν λύσεις δικαιοτέρας και έχουμε ήδη κάνει μια πρόταση τριών πυλώνων που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν  σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Σουηδία. Πρέπει να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση, στη βάση της δημιουργίας ενός βιώσιμου ασφαλιστικού που δίνει κίνητρο στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν».
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας  δήλωσε ότι: «το ασφαλιστικό είναι ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και υπάρχουν τεράστια προβλήματα, είναι πολύ χειρότερη από την πρόταση της ΝΔ θα συζητήσουμε αλλά δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθούμε σε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο είναι περισσότερο φορολογικό παρά ασφαλιστικό. Δεν είναι αναλογικό και όλα τα κόρδα των επαγγελματιών των επιχειρήσεων των μικρομεσαίων τα αποσπά. Η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Αμπελακιώτη / Φωτό: onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.