papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-01-13

Το ΜΤΣ εξυγιάνθηκε! Γιατί το Δ.Σ. δεν αποφασίζει την επαναφορά μικρού μέρους της τιμής μεριδίου του μερίσματος;

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Όποιος διάβαζε με προσοχή τις αναρτήσεις [ΕΔΩ], [ΕΔΩ] και [ΕΔΩ] θα είναι σε θέση να αντιληφθεί με μεγαλύτερη ευκολία ότι μετά την εξυγίανση που επετεύχθη το 2013 με παράλληλη μείωση της τιμής μεριδίου του μερίσματος και της χρηστής διοίκησης από τότε μέχρι σήμερα το ΜΤΣ είναι πλέον σε θέση να επαναφέρει μικρό μέρος της τιμής μεριδίου του μερίσματος. Θυμίζω ότι από το 2013 επετεύχθησαν τα παρακάτω:
(1) Η υποχρέωση καταβολής ΒΟΕΑ σε 12.500 τέκνα καλύφθηκε ως ληξιπρόθεσμη υποχρέωση της πολιτείας, ύψους 185 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται με μικρή καθυστέρηση πλέον η χορήγηση του. 
(2) Εξοφλήθηκε το χρέος προς τον ΕΚΟΕΜΣ, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
(3) Εξοφλήθηκε το χρέος προς τον ΕΛΟΑΣ, ύψους 60 εκατ. ευρώ.
(4) Εξοφλήθηκε το χρέος προς το ΝΙΜΤΣ, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
(5) Εξοφλήθηκε το χρέος προς την ALPHA BANK, ύψους 14 εκατ. ευρώ.
(5) Ολοκληρώθηκε με την 31/12/2016 η υποχρέωση δημιουργίας αποθέματος, ύψους 80 εκατ. ευρώ (20 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016).
(6) Με το ν.4093/2012 αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 8,8 εκατ. ευρώ ετησίως εις βάρος του μερίσματος. 
(7) Με το ν.4058/2012 διακανονίσθηκε το χρέος των 154 εκατ. ευρώ προς το Υπουργείο Οικονομικών και θα εξοφλείται χωρίς τόκο, ως εξής: 2013-15, 5 εκατ. ευρώ. 2016-20, 7 εκατ. ευρώ. 2021-2025, 17 εκατ. ευρώ. 2026-27, 1/2 του υπολοίπου.
(8) Τέλος η PICAR καταβάλει με προσωρινή διαταγή 10,3 εκατ. ευρώ αντί 23,7 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλει ως μίσθωμα για το ATTICA, ποσό που πιθανότατα θα αυξηθεί μετά τη δικαστική «μάχη» μεταξύ ΜΤΣ και PICAR.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά ιδίως τα υπ' αριθμ. (5) και (7) προκύπτει ότι για το 2017 πρόκειται να υπάρξει πλεόνασμα ύψους 18 εκατ. ευρώ. α/α(5): +20 εκατ. ευρώ λόγω ολοκλήρωσης της δημιουργίας του αποθεματικού. α/α(7): -2 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της δόσης προς το ΥΠΟΙΚ.
Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με την από 20 Δεκ 2016 Απόφαση «Έγκριση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2017 του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ)», που ακολουθεί, το πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σχεδόν στα 23 εκατ. ευρώ.
Γιατί λοιπόν δεν επαναφέρει μέρος της τιμής μεριδίου του μερίσματος (όσο και μικρή να είναι αυτή) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ σε μια περίοδο που όλα τα εν αποστρατεία στελέχη έχουν όσο ποτέ την ανάγκη του; Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον και ένα νέο PSI;   

7 σχόλια:

  1. Εχω μεγαλο οικνομικο προβλημα με φροντηστηρια παιδιων καιθα ηθελα να πω την γνωμη μου για την αυξηση των μεριδιων.Ας μην κανουμε τα λαθοι των προηγουμενων ετων.Να η γινει η αυξηση αλλα να βρεθει τροπος καθε τελος του χρονου να διδεται εφαπαξ ενα ποσο στους δικαιουχους.Αποψη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (1) Είναι το ίδιο πράγμα. (2) Πρέπει να γίνει ότι προβλέπει ο νόμος. (3) Το λάθος που είναι; Πήραμε δάνειο για να δώσουμε αύξηση; Πουλήσαμε μετοχές; Πουλήσαμε κάποιο κτίριο; Δεν μπορώ να σας καταλάβω. Πρόκειται για πλεόνασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόστολε δεν θα έχεις καταλάβει καλώς το σκεπτικό τους.Μετά την εξυγίανση του ταμείου,η οποία είναι πολύ σημαντική,άν σκεφτεί κανείς το οικονομικό χάλι που είχαμε,είναι πρόθυμοι να μας δώσουνε αύξηση μεριδίου αλλά,επειδή αυτή θα είναι σχετικά μικρή περιμένουν να εξυγιανθεί το ταμείο ποιό πολύ,για να μας δώσουν γενναία αύξηση.Άχ Απόστολε πολύ καλά τα λές και τα γράφεις,μα δεν σκέφτονται και οι αρμόδιοι το ίδιο.Θα μου πείς ναί αλλά εμείς πρέπει να αγωνιζόμαστε και σθεναρά και να τους τα φωνάζουμε γιατί αλλιώς είμαστε χαμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σσσσσσσσσ! Αν σας ακούσουν οι "θεσμοί" καήκαμε.
    Κώστας Μανώλης
    konstantinos303@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα τα φανε παλι με κανενα PSI το μονο σιγουρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διότι το Ταμείο αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο. Για να είναι βιώσιμο θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή μερίσματος όχι μόνο στους υπάρχοντες δικαιούχους αλλά και στους μελλοντικούς δηλαδή να εξασφαλιστεί η καταβολή και στον νέο Ανθλγο που εισέρχεται.. Μην σκεφτόμαστε βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Παπαϊωάννου διαβάστε με προσοχή τι γράφω. Ούτε αδιάβαστος είμαι ούτε σκέφτομαι βραχυπρόθεσμα. Πως θα μπορούσα άλλωστε με 2 παιδιά στο Στρατό. Πάντα λοιπόν βλέπω μπροστά. Προφανώς εσείς δεν έχετε πατέρα απόστρατο γι αυτό δεν μπορείτε να δείτε πίσω αλλά ούτε διαβάσατε ποτέ τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία του ΜΤΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.