papaparisis
---> Η ανάρτηση απόψεων και άρθρων δεν σημαίνει και υιοθέτηση των αναγραφομένων. <----

2017-04-17

«Εσύ πρόλαβες και πέθανες νωρίς!» - Άρθρο γροθιά στο στομάχι!

Ο συνάδελφος Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Μανώλης Αναγνωστάκης, μέλος του ΔΣ της ΕΑΑΝ και του ΜΤΝ, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και ενώ κανείς ακόμη δεν είχε υποστεί τις συνέπειες, προσπάθησε να γνωστοποιήσει το πρόβλημα με ένα άρθρο, ιδιαίτερα στους συναδέλφους στρατιωτικούς. Αφορμή ήταν ένα τηλεφώνημα που είχε κάνει στο γραφείο του ΥΕΘΑ πριν την ψήφιση του άρθρου 12, για να ρωτήσει τι πρόκειται να πράξει ο υπουργός και η απάντηση όπως πάντα καθησυχαστική "Ο υπουργός δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοια διάταξη". Τελικά οι ανησυχίες του βγήκαν αληθινές και το άρθρο άκρως προφητικό. Δείτε τι έγραψε στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο militaire.gr.

«Με αφορμή τον θάνατο 50χρονου συναδέλφου στις 7 Μαΐου 2016, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η πρώτη σκέψη που μου ήλθε στο μυαλό, λόγω του πρόσφατου νόμου για τις συντάξεις χηρείας ήταν, «…..καλά εσύ πρόλαβες και πέθανες νωρίς», δανεισμένη από τον τίτλο του βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου «καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς».
Λες και ήξερε ο άτυχος συνάδελφος, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ήθελε να αποχαιρετήσει το μάταιο τούτο κόσμο όσο το δυνατόν νωρίτερα από την ψήφιση του νέου παράλογου νόμου, για μια υποτιθέμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος πάντα επί τω χείρω για τη ζωή μας. Να προλάβει να μεταβιβαστεί η σύνταξη και το μέρισμα του, στην αγαπημένη του σύζυγο, που στάθηκε βράχος και στυλοβάτης της οικογένειας του, για πάνω από 25 χρόνια, στην πορεία του στο ΠΝ.
Τελικά ο άτυχος συνάδελφος τα κατάφερε, ‘’πρόλαβε’’ και πέθανε με το προηγούμενο καθεστώς, τέσσερις μόνο ήμερες πριν από την ισχύ του νέου νόμου, που δεν επηρεάζει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις χηρείας.
Σύμφωνα με το Άρθρο 12 του νέου νόμου 4387/12-5-2016 (ΦΕΚ 85Α΄) «Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος» ανετράπησαν όλα όσα γνωρίζαμε για τις συντάξεις χηρείας λόγω θανάτου. Πέρα από την μείωση του ποσοστού της καταβαλλόμενης σύνταξης στο 50%, ο επιζών σύζυγος, εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, δικαιούται σύνταξη (και μέρισμα από το ΜΤΜ) για διάστημα μόνο τριών ετών και ποτέ άλλοτε. Δηλαδή αν δεν έχει δικό του ασφαλιστικό φορέα η χήρα ή ο χήρος για να συνταξιοδοτηθεί στα 67 πρέπει να γίνει επαίτης. Εάν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του κατά τον ως άνω χρόνο, είναι τυχερότερος καθώς δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, που σημαίνει ότι για 12 και πλέον έτη δεν θα έχει κανένα εισόδημα. Μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, δικαιούται διά βίου τη σύνταξη χηρείας.
Τι θα επακολουθούσε αν τελικά ο άτυχος συνάδελφος πέθαινε μερικές ημέρες αργότερα, μετά την ψήφιση του νόμου; Πως θα ζούσε η άτυχη χήρα σύζυγος τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της; με επαιτεία; Ιδιαίτερα σε μια πολύ δύσκολη εποχή, χωρίς προοπτικές και διαθέσιμες θέσεις εργασίας για πενηντάρηδες. Που πήγε η μέριμνα της πολιτείας για την σύζυγο του στρατιωτικού; η οποία τον ακολουθεί αγόγγυστα και υπομονετικά στις συνεχείς μετακινήσεις του, αποτέλεσμα αυτού, να έχει ελάχιστες ευκαιρίες εργασίας αλλά υποχρέωση να είναι δίπλα του, να μεγαλώνει παιδιά, εμψυχωτής και συμπαραστάτης στην δύσκολη πορεία του;
Ελπίζουμε σύντομα η πολιτεία να αναλογιστεί το τεράστιο λάθος που έπραξε και τις ευθύνες της απέναντι στις οικογένειες των Ενόπλων Δυνάμεων, που καλούνται ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και άμεσα να διορθώσει τις απαράδεκτες διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου 4387/12-5-2016 (ΦΕΚ 85Α΄). Διότι ο συνάδελφος ήταν ο τελευταίος που ‘’πρόλαβε και πέθανε’’ αθόρυβα. Επειδή το μόνο σίγουρο σε αυτή τη ζωή είναι τελικά ο θάνατος, και δυστυχώς δεν κάνει εξαίρεση, συμβαίνει και σε νεότερους και σε γηραιότερους, σύντομα το πρόβλημα αυτό θα πάρει τεράστιες διαστάσεις …»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.