«ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ» ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ- ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΤΟ «ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ» ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ!
Αναλυτική κατάσταση για τα κοινωνικά επιδόματα που θα καταργηθούν από το 2018 ζητούν μεταξύ άλλων οι Θεσμοί για να κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένες επιδοματικές κατηγορίες αλληλοεπικαλύπτονται από το ΚΕΑ. Σκοπός να καταλήξουν κυβέρνηση και δανειστές σε συμφωνία, αφού και τα 25 προαπαιτούμενα εκκρεμούν!
Είκοσι πέντε ανοιχτά προαπαιτούμενα απομένουν ώστε να κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει η τρίτη και «καταϊδρωμένη»... Η κυβέρνηση «κατάφερε» να νομοθετήσει από τα 140 προαπαιτούμενα των δανειστών, τα 115, αφήνοντας στην άκρη κρίσιμα, εργασιακά ζητήματα, συγκεκριμένες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια αλλά και διευκρινιστικά στοιχεία που ζητούν επιτακτικά οι δανειστές για την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων.
Είδαμε και πάθαμε για να ολοκληρωθεί η προηγούμενη διαπραγμάτευση, και όλα οδηγούν σε μια ήδη νέα! Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι και πάλι με το «μαχαίρι στο λαιμό», καθώς πρέπει μέχρι τα τέλη του Ιούνη να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς και να κλείσει τα «ανοιχτά» προαπαιτούμενα. Ανάμεσα στα «ανοιχτά προαπαιτούμενα» είναι και οι διευκρινιστικές, αναλυτικές καταστάσεις για τα κοινωνικά επιδόματα τα οποία θα καταργηθούν από το 2018!
Οι δανειστές έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με τα επιδόματα που θα κοπούν, τα ποσά, τον τρόπο και τους φορείς που σήμερα τα αποδίδουν, καθώς και ποιες είναι ουσιαστικά οι κατηγορίες των δικαιούχων που ενώ θα τούς καταργηθούν τα επιδόματα θα καταφέρουν να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους απέναντι στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με τις παρεμβάσεις τους να είναι καθοριστικές αναφορικά με το ΚΕΑ και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά αυτό που επιθυμούν οι δανειστές είναι κατάργηση επιδομάτων, ένταξη ορισμένων δικαιούχων στο ΚΕΑ, αυστηροποίηση εισοδηματικών κριτηρίων, και δραματικός περιορισμός των επιδοματούχων της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Δηλαδή πλέον επιδόματα θα διεκδικούν στη χώρα μας μόνο οι πάμφτωχοι, ενώ άλλες παροχές θα είναι σε χρήμα και άλλες σε είδος.
Το αφήγημα της κυβέρνησης: «Κόβουμε τα επιδόματα για να τα αντικαταστήσουμε με το ΚΕΑ»!
Αυτά είναι τα κοινωνικά επιδόματα που κόβονται «μαχαίρι»:
1. Το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 44 ευρώ το μήνα και δίνεται αποκλειστικά σε παιδιά που στερούνται πατρικής προστασίας -για διαφόρους λόγους- μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Από αυτή την περικοπή, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
2. Το επίδομα νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Αυτό χορηγείται από τον ΟΑΕΔ και αφορά περίπου 5.500 άνεργους νέους, ηλικίας 20- 29 ετών, οι οποίοι εισπράττουν το ποσό των 73,37 ευρώ τον μήνα, για πέντε μήνες. Από την κατάργηση αυτού του επιδόματα θα εξοικονομηθούν 5 εκατομμύρια ευρώ.
3. Το επίδομα ένδειας. Ανέρχεται σε 600 ευρώ και δίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Από την κατάργησή του θα εξοικονομηθούν 4 εκατομμύρια ευρώ.
4. Το επίδομα οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα για παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ανέρχεται σε 300 ευρώ ανά παιδί και δίνεται σε οικογένειες με εισόδημα έως 3.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, χάνουν οι οικογένειες με ένα παιδί, καθώς το σημερινό ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ υποχωρεί, «κόβοντας» πολλούς δικαιούχους, παρότι το επίδομα αυξάνεται από 40 ευρώ σήμερα, στα 60 ευρώ το μήνα. Η κατάργηση τους θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2017 και η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει 10 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.