Εν τω μεταξύ (και ενώ η... ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί του θέματος του Κατάρ), ας σημειώσουμε τα εξής:
1/ Στην πρωτεύουσα Doha του Κατάρ υπάρχει από το 2006, ο παγκοσμίου εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera, που εκπέμπει στην αγγλική και αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Ιράν.
2/ Στο Κατάρ οι ΗΠΑ έχουν την μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία, με μία τεράστια αεροπορική βάση (φωτογραφία) νοτιοδυτικά της Doha, και συνολικό αριθμό προσωπικού 10.000, στο οποίο ανήκουν και δυνάμεις των χωρών του συνασπισμού. Εκεί επίσης εδρεύουν:
• Το προκεχωρημένο στρατηγείο της αμερικανικής Central Command,
• Το στρατηγείο των αεροπορικών δυνάμεων της Central Command,
• Η αεροπορική δύναμη No. 83 της βρετανικής RAF, και
• Η 379η πτέρυγα μάχης των ΗΠΑ.
3/ Κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντική συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο εκπαιδεύονται αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ΤΘ του Κατάρ στην Ελλάδα (στη Θράκη), αλλά και του ΠΒ και του Ναυτικού. Μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
4/ Προ 5-6 ετών ανακαλύφθηκε στον Περσικό, μεταξύ Κατάρ και Ιράν, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή, το South Pars. Για την διοχέτευσή του προς την Μεσόγειο και εκείθεν προς αγορές της Δύσης, το μεν Ιράν υπέγραψε το 2012, συμφωνία με το Ιράκ και την Συρία για την κατασκευή αγωγού (που θεωρήθηκε ως «σιιτικών» συμφερόντων), το δε Κατάρ ενδιαφέρθηκε για την κατασκευή αγωγού («σουνιτικώ» συμφερόντων) μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Οι απόψεις - τοποθετήσεις - σχόλια γίνονται με δική σας ευθύνη.